cover image
Egyéb

Előnyben a címvédő UVSE, a BVSC egy lépéssel közelebb a bronzhoz

2018. április 25. 20:10

Szerdán este elrajtolt a Női OB I. fináléja. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó döntő első mérkőzésén, nagy csatában az UVSE-nek sikerült kiharcolnia az előnyt, míg a dobogó harmadik fokához a BVSC került közelebb.

Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán este kezdetét vette a versenyfutás a női bajnoki fináléban. Az Euroliga négyes döntőjébe jutó, s ott a bronzmeccset csak ötméteresekkel elveszítő UVSE, és az Euroliga-negyeddöntőben ötméteresekkel alulmaradó, vigaszképpen a LEN-kupában diadalmaskodó Dunaújváros a bajnoki címért száll harcba, míg a bronzéremért a BVSC és az újonc Ferencváros csap össze. Az aranycsata az egyik fél harmadik győzelméig tart, míg a bronzcsata az egyik fél második sikeréig.
 
Az aranyrangadóra kíváncsi volt az amerikai szövetségi kapitány, Adam Krikorian is. A párharc első felvonásán minden udvariaskodás nélkül, azonnal egymásnak esett a két finalista. A házigazdák csapatkapitánya, Keszthelyi Rita rögtön az első percben büntetőt harcolt ki - a vétkes Szilágyi Dorottya volt -, ám a címvédő javára megítélt ötméterest Margaret Ann Steffens elvétette. Eközben a túloldalon Mchunu Hlengiwe akciógóljával megszerezte a vezetést Mihók Attila együttese. A negyed hajrájában Rebecca Parkes egalizált, de nem örülhetett sokáig a hazai kispad, ugyanis Gurisatti Gréta ötösével újra a vendégeknél volt az előny. Az első felvonást Csabai Dóra fórgólja zárta, 2-2. 

A küzdelem és az izgalom a második negyedben sem csökkent, ám ezúttal gólt egyik csapatnak sem sikerült szereznie, a lövéseknek hol a blokkok, hol pedig a kapusok állták útját. 

Csabai Dóra ugyancsak vezéregyénisége volt a házigazdáknak

Csabai Dóra ugyancsak vezéregyénisége volt a házigazdáknak

A harmadik játékrészben megrázták magukat Benczur Márton tanítványai - Keszthelyi Ritának zsinórban háromszor is sikerült túljárnia a dunaújvárosi játékosok eszén. Az UVSE klasszisa először emberelőnyből volt eredményes, másodszor akcióból, harmadszor pedig megúszott, majd tüzelt A gólok a folytatásban is záporoztak, Garda Krisztina büntetőjére Csabai Dóra válaszolt, majd következett egy újvárosi dupla - Gurisatti Gréta és Vályi Vanda jóvoltából, 6-5.

Az utolsó játékrész egygólos hazai vezetés mellett vette kezdetét, többek közt ennek is volt köszönhető, hogy az izgalom és a feszültség tovább fokozódott. A gólcsap azonban újfent elapadt, egyetlen gól született - a 7-5-ös UVSE győzelmet jelentő végeredményt Csabai Dóra állította be. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása 1-0 a címvédő javára.

Nagy küzdelem folyt a Hajós-uszoda medencéjében

Nagy küzdelem folyt a Hajós-uszoda medencéjében

Női OB I.
Döntő, 1. mérkőzés
UVSE–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 7-5 (2-2, 0-0, 4-3, 1-0)
Gólszerzők:
Keszthelyi 3, Csabai 3, Parkes, ill. Gurisatti 2, Garda, Vályi V., Hlengiwe
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1-0 az UVSE javára. További játéknapok: május 5., 10., ha szükséges: 12., 16.
 
A két mester így értékelt a mérkőzés után:
 

Leimeter Dóra négy gólt lőtt a Fradinak

Leimeter Dóra négy gólt lőtt a Fradinak

Eközben a Szőnyi út eseményei. A vezetést a harmadik minutumban Bujka Barbara akciógóljával az újonc FTC szerezte meg, majd egy perc múlva Kövesdi Vivien szabaddobásból növelte a zöld-fehérek előnyét kettőre. Az első hazai találat másfél perccel a játékrész vége előtt született meg, miután Utassy Kata váltotta gólra a zuglóiak javára megítélt emberelőnyt, 1-2. 

A második nyolc perc a vendéglátók egyenlítő találatával vette kezdetét, Leimeter Dóra értékesítette a BVSC büntetőjét. Rögtön érkezett azonban Bujka Barbara, és válaszul vágott egy gólt, ezúttal fórból, Kövér Kis Réka pedig nem sokkal később visszaállította a kétgólos differenciát. A félidei részeredményt Utassy Kata állította be, 3-4. 

A nagyszünet után megtáltosodtak Petrovics Mátyás tanítványai: Hertzka Orsolya egalizált, Leimeter Dóra duplájával pedig a vezetést is átvette a BVSC. Sőt, Kuna Szonja és Takács Orsolya villanásait követően már négygólos hazai előnyt mutatott a Laky-uszoda eredményjelzője. Egy másodperccel a harmadik etap vége előtt Gémes Anett szépített, 8-5. 
 
A negyedik negyedben Kövér Kis Réka csökkentette tovább a házigazda fórját, ám Leimeter Dóra, Utassy Kata, valamint Farkas Kata góljaival ismét elhúzott a zuglói alakulat. A végeredményt Kövér Kis Réka duplája állította be, ez pedig azt jelenti, hogy az egyik fél két győzelméig tartó bronzmérkőzésen a BVSC került előnybe 11-8-as sikerével. 

A 3. helyért, 1. mérkőzés
BVSC-Zugló Diapolo–FTC 11-8 (1-2, 2-2, 5-1, 3-3)
Gólszerzők:
Leimeter 4, Utassy 3, Takács, Farkas K., Hertzka, Kuna, ill. Kövér Kis 4, Bujka 2, Kövesdi, Gémes
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1-0 a BVSC javára. Következő mérkőzés: május 5.
Vízilabda hírek