cover image
Egyéb

A szombathelyi ifi vb-n új szabályokat tesztelhetnek!

2018. április 24. 23:06

A FINA budapesti kongresszusa (csütörtöktől szombatig) előtt a szervezet technikai bizottsága ülésezett/ülésezik. Magyar tagja, dr. Molnár Tamás elmondta, hazánk álláspontja egyértelmű: a pólót a fizikai ütközet kárára a játékosság felé tolni.

Csütörtöktől három napon keresztül a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) kongresszusát tartják fővárosunkban, ahol elsősorban a vízilabda jelene és jövője kerül terítékre. Tudvalévő, nem kis változás, hogy a tokiói olimpián 11 fős csapatok vehetnek majd részt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság így oldotta meg a női mezőny nyolccsapatosról tízre történő emelését. Önmagában ez is sok kérdést vetett fel, de amúgy is zajlik az élet a pólóvilágban, szakemberek szólaltak fel, mondván szeretnék, ha meghallgatnák őket. Decemberben, Barcelonában ezért is tartottak egy megbeszélést, ahol mindenki elmondhatta, megüzenhette gondolatait.

Most, a FINA kongresszus előtt a szervezet technikai bizottsága tart üléseket – ennek magyar tagjától, a Magyar Vízilabda Szövetségalelnökétől, dr. Molnár Tamástól kérdeztük meg, mi is a magyar álláspont, egyben milyen javaslata van a szervezetnek. Háromszoros olimpiai bajnokunk így fogalmazta meg a most zajló történéseket: „A magyar álláspont egyértelmű: a vízilabda érdekében feltétlen előrelépésre van szükség a látványosság, az érthetőség, a gyorsaság felé, azaz támogatunk miden olyan elképzelést, amely ezekre támaszkodik, és kevésbé mutat a játék fizikai irányába. Természetesen mindent alaposan tesztelés és elemzés alá kell venni. A technikai bizottságnak elfogadott javaslatai vannak, amelyek adott esetben már nyáron, a szombathelyi ifjúsági világbajnokságon kipróbálásra kerülhetnek.”

dr. Molnár Tamás felsorolta ezeket a javaslatokat:
- időkérés száma lecsökken kettőre, bármikor kikérhetőek
- 3 percre csökken a nagyszünet
- sarokdobás közvetlenül rálőhető, a játékos magának feldobhatja a labdát, ráúszhat
- szabaddobás hat méteren kívülről lőhető, így kevésbé sűrűsödik majd be a mezőny, ami momentán meggátolja a mozgékony vízilabdát
- szabaddobást a labda helyéről kell elvégezni
- támadóidő sarokdobás után 20 másodpercre csökken
- támadóidő 20 másodpercre csökken kiállítás esetén
- támadás közben alapvonal és félpálya között bárhol lehet cserélni
- büntetőt 6 méterről kell elvégezni, kapus kijöhet 2 méterig, lövő lóbálhat
- centeren labda nélküli személyi hiba nem jár kiállítással, megy tovább a játék

Miként bajnokunk a kongresszussal kapcsolatban még hozzátette: „Olyan álláspont születhet, ami meghatározhatja a sportágat, iránymutatást ad a technikai bizottságnak, hogy milyen irányba induljunk. Hangsúlyozom, meg kell nézni alaposan mindent, hogy milyen következményekkel járhat egy-egy változtatás.” Továbbá megemlítette, hogy a jövő évi Világliga-döntőre két tornán keresztül lehet kvalifikálni, illetve egy javaslat szerint a Világligára és a Világkupára is 13+2 játékos utazhatna.


Vízilabda hírek
molnár tamás
dr. molnár tamás
fina
fina twpc