cover image
Egyéb

Hertzka-Szilágyi 5-5, drámai csatában egyenlített a BVSC

2018. április 6. 21:22

A női bajnokság elődöntőjében Petrovics Mátyás csapata 9–8-ra legyőzte a Dunaújvárost, amelyből 3 perccel a vége előtt négyperces kiállítással büntették a francia centert. A döntőbe jutás így hétfőn, Dunaújvárosban dől el.

Igaz ugyan, hogy a dunaújvárosi partit követően egyértelműen az ellenfelet nevezte a párharc esélyesének Petrovics Mátyás, a felek Szőnyi úti összecsapása előtt egyben biztosak lehettünk: felpörgeti csapatát.

Jelentjük, sikerrel tette.

Két negyed után úgy állt a táblán 6–3, hogy a BVSC mint csapat működött egészen zseniálisan. Az alapot Tóth Eszter adta a kapuban, aki a kapujára menő tíz lövésből hetet fogott. S nem távoli, mindegy-mindegy alapon leadott lövésekről beszélhettünk, hanem korrekt kis löketekről, például emberhátrányban. Próbálkoztak a vendégek becsülettel, de a zuglóiak kapusa nagyon elkapta a fonalat. Amiben persze nagy szerepe lehetett a társaknak is, avagy ezúttal remekül összeállt a BVSC-fal. Ezt meglovagolva elöl is mindenki hozzátette a magáét: Hertzka Orsolya ezúttal is bátran és jól célzott (háromszor is fórban, vagy a fór után közvetlenül lőtt gólt), Gyöngyössy Anikót nem tudták tartani – őt ráadásul a remek csapatjátéknak hála sokszor tudta pihentetni Petrovics mester. Utassy Kata ötöst lőtt be, Kuna Szonja megúszás után volt magabiztos (előtte Tóth védett hátrányban két nagyot), Varga Viktória előnyben lőtt bombagólt. Hiába cserélt kapust Mihók Attila (Laura Aarts helyett érkezett Kiss Alexandra), semmi sem működött igazán a csapatánál.

Térfélcsere után fordult a kocka. A Dunaújváros védekezést váltott, ettől mintha megzavarodtak volna a hazaiak, akik emberelőnyös megjátszásban is visszaestek – a harmadik menetben speciel mindhárom lehetőségüket veszni hagyták. Ráadásul a negyed közepén elveszítették kulcsemberüket, csapatkapitányukat, Gyöngyössy Anikót – aki előbb pillanatok alatt gyűjtött be egy kiállítást, majd erre egy ötöst, utána pedig egy BVSC-fórban kapott kontrát lezárandó perpatvarban gyűjtötte be harmadik hibáját…

MVLSZ_BVSC_Dunaujvaros_noi_elodonto_20180406_MaD_003.jpgEközben odaát ha nem is indult be a gépezet, de jöttek azért a gólok: Geraldine Mahieu centermunkája volt eredményes, Gurisatti Gréta, majd Szilágyi Dorottya is kíméletlen ítéletvégrehajtónak bizonyult. És ugyan a negyed végén Kuna pazarul lépett el, de Kiss kivédte a közelijét, így 6–6-tal mentek a záró menetre.

Amelyben a tétnek megfelelően fokozódtak az izgalmak: Szilágyi „betett” egy fórt, odaát Takács Orsolya fölé helyezett, majd a vendégek fórban a 8–6-ért adogattak, de hiába – sőt az akció végén Máté Zsuzsanna feje megsérült, vérzett a Horváth Brigitta kezével történő találkozát követően, ami alaposan felkorbácsolta a hazai kispadot. Leimeter Dóra – talán mérgében… – kibrusztolt egy ötöst, pluszban ezzel kipontozta Gurisattit, Hertzka így negyedik gólját szerezhette. S miután a francia Mahieu meggondolatlan rúgása Takácsra négyperces kiállítást és ötméterest ért 3:03-mal a vége előtt, a BVSC kezébe került a csata.

MVLSZ_BVSC_Dunaujvaros_noi_elodonto_20180406_MaD_005.jpgVarga belőtte a büntetőt, majd az ellenállhatatlanul pólózó Hertzka alakította 9–7-re a mérkőzést, azaz élt a lehetőséggel a zuglói együttes. Az utolsó percben Szilágyi villanása öt az öt ellen adott némi reményt az újvárosiaknak, akik aztán emberhátrányban támadhattak is az egyenlítésért, de nem jártak sikerrel. Avagy hétfőn ki-ki meccs következhet Dunaújvárosban.

Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője: „Nem tudom a mérkőzést értékelni, mert a mérkőzés zajlott a szokványos medrében, majd három perccel a vége előtt Fodor Rajmund lefújta ezt a mérkőzést, és eldöntötte a BVSC javára. Teljesen indokolatlanul. Egy olyan szituációban, amelyből egy meccsen, ezen is volt negyven oda-vissza. Fel fogjuk tenni holnap a megfelelő portálra a felvételt, ahol meg lehet nézni. Azon kell gondolkodnia a Dunaújvárosnak, van-e értelme így játszani, hiszen nem a sportolók, nem a csapatok döntik el a végeredményt.”

Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője:
„Először is gratulálok a csapatomnak! Eddig egyszer sem vertük meg a Dunaújvárost a szezonban, és elhittük, hogy most nyerhetünk. Az első két negyedben olyan vízilabdát mutattunk, amit mindenki megirigyelhet, ez a vízilabdáról szólt. Én a vízilabdáról szerettem volna nyilatkozni, de hát reflektálnom kell: Gyöngyössy Anikó törött bordával játszott az előző meccs után, Takács Orsolya sérült könyökkel játszott az előző meccs után, Máté Zsuzsannát agyrázkódás gyanújával, szétrepedt fejjel viszik a kórházba. Ez valahol nem normális, nekünk soha egyik meccsünk után nem sérül meg senki, de az ilyen meccseken ez rendszeresen előfordul. Gyöngyössy Anikónak és Takács Orsolyának köszönöm, hogy játszottak, alig tudtam betenni őket, a levegővétel is problémát okozott a centerünknek. Hősiesen küzdöttek. Ezek nem tartoznak hozzá a játékhoz, én nem tanítom verekedni a játékosaimat, mindig vízilabdázunk, nem tudom ezt így elfogadni. Negyvennyolc órája nem aludt az egyik legjobbunk, akit aztán kapufánál fórban kipontoznak – nyilván ezeket vissza kell nézni még. Annak örülök, hogy meg tudunk nyugodni, és nem mentünk el másik irányba. Megmutatta a csapatom, hogy sok van benne. Ez ma öröm, de hétfőn új csata, ezek a párharcok mindig legalább hárommeccses viadalok. Nem tudom, milyen összeállításban játszunk majd, ez a három emberem velünk lehet-e, ha nem, akkor is megmutatjuk, nem véletlen dolgozunk ennyit, és tanulunk vízilabdázni.”

Női OB I., rájátszás
Elődöntő, 2. mérkőzés
BVSC-Zugló Diapolo–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 9–8 (3–2, 3–1, 0–3, 3–2)
Laky Károly Uszoda,
vezette: Marjay, Fodor

BVSC: Tóth E. – Hertzka 5, Farkas T., Leimeter, Kuna 1, Kele, Gyöngyössy. Csere: Utassy 1, Farkas K., Takács O., Besszer, Varga V. 2, Máté. Vezetőedző: Petrovics Mátyás

DUNAÚJVÁROS: Aarts – Szilágyi 5, Gurisatti 1, Mahieu 1, Vályi V., Mchunu, Vályi F. Csere: Sajben, Horváth B. 1, Garda, Ziegler, Brezovszki, Luka, Kiss E. (kapus). Vezetőedző: Mihók Attila

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Az 5. helyért, 2. mérkőzés
Hungerit-Szentes–ZF-Eger 11–6 (3–1, 2–1, 2–2, 4–2)
Gólszerzők:
Niu 3, Dias Melani 3, Petőváry 2, Brávik, Kudella, Mirshina, ill. Somhegyi 3, Miklós R. 2, Games
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Szentes javára

A 7. helyért, 2. mérkőzés
UVSE-Margitsziget–Szegedi Tudományegyetem-Taylor&Nash 6–13 (1–3, 2–4, 0–2, 3–4)
Gólszerzők:
Faragó K. 4, Vida, Baksa, ill. Bell 4, Lengyel A. 3, Mihály K. 2, Tóth P., Kádár, Tóth V., Laboncz
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Szeged javára

A 9. helyért, 2. mérkőzés
Honvéd–Tatabánya 5–6 (2–1, 0–1, 3–3, 0–1)
Gólszerzők:
O-Nagy 2, Török, Szűcs, Peresztegi, ill. Bicskei, Tátrai, Szellák, Keresztes, Pintér, Jenei
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Tatabánya javára
Vízilabda hírek
dunaújváros
BVSC
női bajnokság
elődöntő