cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Märcz Tamás: „Az építkezés fontos fázisa”

2018. április 4. 15:30

Férfiválogatottunk szövetségi kapitánya szerint jelen pillanatban nem reális elvárás a csapattól az Európa Kupa rijekai Szuperdöntőjének a megnyerése (csütörtökön 16 órától kezdés Görögország ellen, tv: M4 Sport), mindazonáltal bízik abban, hogy játékosai bizonyítják majd kvalitásukat.

Elindultak, menet közben ebédeltek, majd folytatták útjukat a horvátországi Rijekába, ahol csütörtöktől sorrendben Görögország, Olaszország és Spanyolország ellen mérkőznek, hogy aztán vasárnap a helyosztón ugorjanak medencébe. A keret kijelölését, mint már beszámoltunk róla, sérülések (Erdélyi Balázs, Német Toni) és a LEN-szabályzat (a sorozat elején leadott 20-as névsorból választhatott a szakmai stáb) miatt nem feltétlen nevezhettük egyszerűnek, ugyanakkor a buszra ülő 15 játékos mindegyike tett annyit a klubjában, és korábban nemzeti sapkában, hogy újfent bizonyíthasson.

„A helyzetet pluszban nehezíti, hogy a kerettagok többsége a nemzetközi versenynaptárnak is köszönhetően igencsak erőltetett menetben van, mindazonáltal miután az ellenfelek zöménél ugyanez a helyzet, ezzel nem is érdemes foglalkozni” – fogalmazott Märcz Tamás.

A szakvezető felkészült arra, hogy két centerét, Bedő Krisztiánt és Mezei Tamást adott esetben egy-egy támadásnál mentesíteni kell, így afféle „vészhelyzet-figurákat” gyakoroltatott a játékosokkal, merthogy beúszással másoknak is meg kell majd oldaniuk különböző feladatokat. Elsősorban most a görögök elleni első mérkőzésre készül a társaság („Meghatározó parti lehet, mert jó volna pozitív töltettel nekimenni majd a másnapi, olaszok elleni összecsapásra, viszont tudjuk, a görögök rettentő nehéz ellenfélnek számítanak, standard, összeszokott a keretük, nagyon nehéz ellenük játszani, azonnal mindent bele kell adnunk, semmit sem tartalékolhatunk”), ám kíváncsiak voltunk, mennyire fókuszálnak már az olaszokra. Már csak azért is ugye, mert a nyári, barcelonai Európa-bajnokságon sorsdöntő csoportmeccset vívnak majd a felek.

„Nem tekintek másként erre a találkozóra, mint a másik háromra, ezt érdemes leszögezni. Viszont az nyilvánvaló, nem kis presztízse lesz a csatának, amelynek azt gondolom, egyik csapat sem titkolózik majd taktikai elemekkel. Különösen nem mi: mindent kiadunk majd, amink van, lévén momentán nem sok mindenünk van… Viszont arra felhívom majd a játékosok figyelmét, hogy mindenképpen memorizálják a tapasztalatokat, hogy az Európa-bajnoki csoportmeccsen legyen miből meríteniük. Ezzel a megfiatalított, nem komplett csapattal játsszuk a játékunkat, ehhez a későbbiekben tesszük majd hozzá azt a pluszt, amire nyáron nagy szükségünk lesz.”

Adja magát a kérdés: mire használja ezt a négy meccset a kapitány? Az eredményt tartja fontosnak, vagy a lehetőséget, hogy élesben tesztelheti kiválasztottjait?

„Nem túlélésre, hanem fejlődésre használunk az Európa Kupa Szuperdöntőjét! – szólt a válasz. – Az ars poeticánk nem változik: mindig szereznénk nyerni, így készülünk. Ellenben a realitás ezúttal nem feltétlen az, hogy az első helyen zárunk, hiszen ez a csapat még érlelődik, és ezen a tornán nem nyomja majd az eredménykényszer. Ami fontos számomra, hogy viszontlássam a megbeszélt elemeket, a figurákat, függetlenül attól, hogy a végén gól születik vagy sem egy-egy akcióból.”

A nyári keret kijelölése szempontjából meghatározó pillanatokkal gazdagodhat a szakmai stáb – mint Märcz Tamás megjegyezte: „Bár nem feltétlen könnyű úgy teljesíteni, hogy nem komplett a csapat, ennek ellenére mindenkitől jó játékot várok. Ez egy sok téglából álló építkezés, a klubban és a válogatottban mutatott produkció alapján tudok a későbbiekben dönteni.”

De vajon hány téglának számít majd a rijekai „kaland”?

„Bizony, ez több tégla lehet, mint a szokásos, hiszen várhatóan minden játékos minimum három mérkőzésen, három éles mérkőzésen, kiváló ellenfelek ellen bizonyíthatja, számolhatok vele. Kiváló alkalmuk lesz megmutatni a kvalitásukat!”

 
Az Európa Kupa Szuperdöntőjének magyar kerete
Kapusok: Nagy
Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Török Béla (BVSC), Vadovics Viktor (Miskolc), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Férfi Európa Kupa Nyolcas Döntő - 2018. április 5-8., Rijeka
A program
Április 5., 1. forduló
A-csoport:
Magyarország-Görögország, 16:00 - tv: M4 Sport

Olaszország-Spanyolország, 17:30
B-csoport:
Franciaország-Horvátország, 19:00
Szerbia-Montenegró, 20:30

Április 6., 2. forduló
A-csoport:
Magyarország-Olaszország, 16:00 - tv: M4 Sport

Spanyolország-Görögország, 20:30
B-csoport:
Horvátország-Montenegró, 17:30
Szerbia-Franciaország, 19:00

Április 7., 3. forduló
A-csoport:

Olaszország-Görögország, 16:00
Magyarország-Spanyolország, 20:30 - tv: M4 Sport, 23:00 felvételről
B-csoport:

Franciaország-Montenegró, 17:30
Szerbia-Horvátország, 19:00

Április 8., helyosztók
Mérkőzés a 7., 5., 3., 1. helyért
- 16:00, 17:30, 19:00, 20:30

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
Európa Kupa
rijeka