cover image
Egyéb
Utánpótlás

A hatodik helyen zártuk az Európa Kupát

2018. március 23. 18:09

Női válogatottunk a helyosztón 7–6-ra kapott ki Olaszországtól. Ráadásul Garda Krisztinának eltört az orra...

Az 5. hely megszerzésének lehetőség önmagában, valljuk be, nem villanyozta fel a társaságot, ám mindez nem azt jelentette, hogy ne feszült volna meg az olaszok ellen. Sőt! A tét ugyanis nem a jobb pozíció megszerzése, sokkal inkább a sorozat pozitív zárása volt, ami egy olyan újjáalakuló csapat esetében, mint a miénk, cseppet sem elhanyagolható szempont.

Ezt emelték ki előzetesen a főszereplők is, így teljes gőzzel mentek neki az olimpiai ezüstérmesnek. A délelőtti edzést érthetően inkább egy séta váltotta, még úgy is, hogy az időjárás finoman fogalmazva sem kegyes a 80 ezres városba látogató csapatokhoz – igaz, az eső legalább akkor alább hagyott, amikor útnak indultak a mienk.

A sorozat voloszi selejtezőjében Bíró Attila csapata – többek között Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella, Szilágyi Dorottya és Garda Krisztina nélkül – 11–9-re legyőzte riválisát, ám mindenki tudta, ebből kiindulni nem szabad, a februári eleji meccs egy szép emlék, momentán nem több.

Hogy a pontevedrai napok miként égnek belénk, beállítottság kérdése, mindazonáltal az Európa Kupa kapcsán sok szépre nem emlékezhetünk. Támadásban az első két negyedet tekintve az oroszok ellen lőtt kettőt is sikerült alulmúlni: kimaradt mindhárom nagy nehezen megszerzett emberelőnyös szituáció (Parkes Rebecca kétszer, Csabai Dóra egyszer szerzett kiállítást centerben), és nem úgy, hogy Gorlero nagyot védett volna… Mégis partiban voltunk, mert hátul legalább viszonylag jól zárt a retesz – az első negyedben kapott három gólra a másodikat sikerült lehozni nullára. Ebben szerepet játszott Kasó Orsolya is, aki többször is kritikus szituációban védett hatalmasat. Hiába támadott kétszer is fórban Fabio Conti együttese a 4–1-ért, „csak” 3–1-re vezetett nagyszünetben.

A harmadikban egyet sikerült faragni a hátrányon – pedig a negyed első 6 perce nem arról árulkodott, hogy ez sikerülhet. Kasó újabb nagy védése után Keszthelyi fejezett be mintaszerűen egy kontrát, sajnos a következőnél viszont már a kapufát találta el. Úgy tűnt, erőben jobbak vagyunk, ám Bianconi ejtése behullott, majd Aiello brusztolt ki egy ötöst Szilágyi ellen, ami után Bianconi negyedik gólját lőtte. Így volt 5–2 oda, és piszok nehéz helyzet. Ami egy perc alatt lett kedvezőbb, miután Gurisatti Gréta, majd egy (heves) időkérés után Keszthelyi fejezett be prímám egy fórt.

A záró menetben Bianconi Kasó keze mellé, a rövidbe bombázott, válaszul Gurisatti csavart úgy, hogy Gorlero felemelni sem tudta a kezeit. A dunaújvárosiak pólósa egyenlíthetett is volna, de az olasz kapus ezúttal védett, nyílt lett a parti. Emberelőnyben Szilágyi választott sajnos rossz megoldást, de miután hátul stabil volt a csapat (még úgy is, hogy Palmieri rossz mozdulata után elveszítettük Garda Krisztiánt, akinek jegelték az orrát, ami mint utóbb kiderült, eltört...), esélye nyílt akár a fordításra is. Főleg, hogy Kasó emberhátrányban védett. Igen ám, csak átellenben Gorlero is a helyén volt. A nagy fel-le úszást végül Emmolo gólja törte meg, így lett 6–6 helyett 7–5 oda, és már csak 1:30 állt a táblán. Gurisatti azért csavart még egy eszményit, és a labda is hozzánk került, Horváth Brigitta centerezésére azonban – ahogy talán várható volt – nem fújtak, így 7–6-ra Olaszország győzött.

Női Európa Kupa, hatos döntő, Pontevedra
Az 5. helyért
Olaszország–Magyarország 7–6 (3–1, 0–0, 2–3, 2–2)
Vezette:
Duthil-Dumas (holland), Ortega (spanyol)

OLASZORSZÁG: Gorlero – Tabani, Garibotti 1, Queirolo, Aiello, Bianconi 5, Emmolo 1. Csere: Dario, Picozzi, Palmieri, Cotti, Avegno. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

MAGYAROSZÁG: Kasó – Szilágy, Szücs G., Parkes 1, Keszthelyi 2, Leimeter, Csabai. Csere: Kuna, Gurisatti 3, Horváth B, Gyöngyössy, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

További eredmények
Elődöntő

Hollandia–Görögország 6–8
Oroszország–Spanyolország 9–8 – a mérkőzés egyik játékvezetője Marosvári Attila volt
További program
Helyosztók – március 24.
A 3. helyért:

Hollandia–Spanyolország, 12:00
Döntő:
Görögország–Oroszország, 14:00
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
Európ Kupa
pontevedra