cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Felvillanások csupán, ami kevés volt – az 5. helyért játszhatunk

2018. március 22. 18:13

A nagyszünetig összeszedett hátrányt (2–6) nem sikerült ledolgozni, csupán két gólra tudott a csapat felzárkózni, s végül 11–9-re kikapott Oroszországtól az Európa Kupa Szuperdöntőjében. Holnap Olaszország ellen játszhat az 5. helyért.

A délelőtti anyagunkban beszámolt éjszakai performansz (óriási ricsajjal járó asztaltologatás, annak aztán mérges megpuccsolása) második felvonása sem maradt el. A Hotel Galicia Palace-ban kiderült, nem esküvőt, hanem valami céges rendezvényt tartottak, amely pechünkre éppen a csendes pihenő időpontjára esett. A hozzávetőleg kétszáz ember spanyol hangja, maradjunk annyiban, nem feltétlen segített a nyugodt állapot elérésében, igaz a füldugók nyilvánvalóan enyhítették a zajszintet.

Félreértés ne essék, ezen „kaland” felemlegetése cseppet sem afféle menekülőútnak tetszett a parti előtt, lévén nem csupán a mieink, hanem az ellenfél oroszok, továbbá a görögök, az olaszok és a hollandok citált szálloda vendégszeretetét élvezik Pontevedrában, ergo mindenki azonos eséllyel indult csatába.

Az uszoda a kezdésre készen állt mindenre, Csurka Gergely (Európai Úszószövetség, média manager) még a wifihálózat felkutatásában is segített a jelenlévőknek, avagy tényleg kezdődhetett az ebben a szezonban életre hívott, pénzdíjas sorozat.

A Szuperfinálé első ütközetet Hollandia nyerte: a második negyedben 3–0-val alapozta meg előnyét, amelyet aztán megtartva a négygólos Laura van der Kraats vezérletével ért révbe, s jutott 8–6-tal az elődöntőbe.

Következhetett az általunk várt parti, amelyen Bíró Attila a felek január 29-ei összecsapásán látott csapatnak szavazott bizalmat, azaz a 15-ös keretből Csabai Dóra és Kuna Szonja ült a lelátóra. Nem volt véletlen a bizalom: közel két hónapja a Hajósban végig vezetve 12–9-re nyert válogatottunk, érthetőnek tűnt a „ragaszkodás”.

Az oroszok azóta a meggyógyult Prokofyevával erősítettek, aki szombaton az Euroliga négyes döntőjébe lőtte Pireuszban a Kirishit, mindazonáltal ettől nem esett senki sem nálunk kétségbe, hiszen a vele felálló riválist is nem egyszer győzte már le a csapat.

Fotó: Deepbluemedia/Giorgio Scala

Fotó: Deepbluemedia/Giorgio Scala

Ezúttal nem sikerült…

No, nem feltétlen azért, mert az oroszok vezére hármat lőtt nekünk már a nagyszünetig (bár kétségtelen, fórgólja, akciógólja, értékesített ötméterese nagyban befolyásolta a meccset), sokkal inkább azért, mert támadásban sajnos a hollandok elleni formát hozta a társaság. Az első két negyedben 1/5 volt az emberfóros mérleg, Keszthelyi Rita találata mellett csupán Szilágyi Dorottya vette be Karnhauk kapuját. Ez pedig kevés volt. Még úgy is, hogy Gangl Edina igyekezett tartást adni, emberhátrányban jól is védekezett a csapat, a rivális azonban harmadszor már jól megjátszotta előnyét a 6–2-es vezetéséért. Pedig 2–2 is állt a táblán…

Nagyszünet után ébredezett elöl a csapat (bár a centerekre, Gyöngyössy Anikóra és Parkes Rebecára addig sem lehetett sok panasz), Szücs Gabriella törte meg a bántó gólcsendet (15 és fél perc...), majd Horváth Brigitta fejezett be pontosan egy kontrát, két emberhátrányt is kivédekezett, ám a gödörből csak felkapaszkodnia sikerült, kimászni nem. Nem, mert Simanovich betett egy labdát a soros előnyük lejárta után, átellenben Horváth pattintott el egyet, majd újra az oroszok 8-asa következett – s máris ismét négy volt közte (4–8).

Fotó: Deepbluemedia/Giorgio Scala

Fotó: Deepbluemedia/Giorgio Scala

Úgy tűnt, Karimova távoli behulló ejtése törte meg végképp a csapatot, s bár Szilágyi fórban kilőtte a bal alsót, majd Leimeter Dóra értékesített egy ötméterest, az oroszok kézben tartották a találkozót. Prokofyeva akciógólja is ezt jelezte. Leimeter balja a negyed végén még villant egyet, felcsillantva a reményt, hogy a záró menetre mínusz háromról egyenlítsen a csapat.

A ráúszás előtt ugyan nagy volt a harci kedv, mindeni bíztatott mindenkit, majd Gangl két esetben is nagyot védett emberhátrányban, amit Parkes visszahúzása, a jogos, és értékesített ötméteres (Keszthelyi) révén sikerült megkoronázni, avagy 6:09-cel a vége előtt feljöttünk kettőre (8–10), Borisova csavargólja azonban ismét rendkívül rosszkor érkezett – lélektani okokból kifolyólag is.

Gurisatti Gréta szépítése után az utolsó percben még emberelőnyben lett volna esély közelebb férkőzni, de az akció végül hűen tükrözte a mai napot, Oroszország 11–9-re győzött.

IMG_0708.JPGNői Európa Kupa, hatos döntő, Pontevedra
Az elődöntőbe jutásért

Magyarország–Oroszország 9–11 (2–3, 0–3, 5–4, 2–1)
Vezette: Dutilh-Dumas (holland), Bianco (olasz)

MAGYAROSZÁG:
Gangl – Szilágyi 2, Máté, Szücs G. 1, Parkes, Keszthelyi 2, Leimeter 2. Csere: Gurisatti 1, Horváth B. 1, Gyöngyössy, Vályi V., Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

OROSZORSZÁG: Karnhauk – Vakhitova, Prokofyeva 4, Gorbunova 1, Serzhantova, Timofeeva 1, Ivanova. Csere: Karimova 1, Borisova 2, Simanovich 2, Churzina, Ryzhkova. Szövetségi kapitány: Alexandar Gajdukov
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmény
Hollandia–Olaszország 8–6 (1–2, 3–0, 1–2, 3–2)

További program
Március 23.
Az 5. helyért
Olaszország–Magyarország, 17:00
Elődöntő

Hollandia–Görögország, 18:45
Oroszország–Spanyolország, 20:30
Helyosztók – március 24.
A 3. helyért, 12:00

Döntő, 14:00


Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
Európ Kupa
pontevedra