Kecskeméti Európa Kupa-selejtező

2018. február 14. 13:00

A világbajnoki ezüstérmes magyar férfiválogatott a február 15-18. között esedékes Európa Kupa selejtezőn négy mérkőzésen is vízbe ugrik Kecskeméten – sorrendben Grúzia, Románia, Spanyolország és Franciaország lesz az ellenfele.

Az emlékezetes nyári világbajnokság után 2018 első (hazai) mérkőzésén is közönségsikert aratott a magyar férfi vízilabda-válogatott: Märcz Tamás együttese Hódmezővásárhelyen telt ház előtt fogadta és győzte le 9–8-ra Spanyolországot a Világliga-selejtezőben.

Nos, a csapat újabb hazai megméretés előtt áll, ráadásul rögvest egymás után négyszer ugrik medencébe! Február 15-18. között Kecskemét ad otthon az Európai Úszószövetség (LEN) új sorozatának, az Európa Kupa-selejtező egyik csoportjának. Válogatottunk sorrendben Grúzia, Románia, Spanyolország és Franciaország ugrik majd medencébe.

„Természetesen a célunk mind a négy mérkőzést megnyerni – a legnehezebb dolgunk minden bizonnyal a spanyolokkal lesz. A másik három ellenfelünket sem becsülhetjük le, ugyanakkor legyőzésük nem szabad, hogy problémát okozzon” – említette Märcz Tamás.

Az európai középmezőnybe vágyó Grúziával a 2016-os BENU-kupán játszott utoljára válogatottunk, az akkor Benedek Tibor irányította csapat az öt gólig jutó Erdélyi Balázs vezérletével 18–5-re nyert. Ellenfelünk számára a kecskeméti mérkőzések felkészülést jelentenek az Európa-bajnoki selejtezőre, amelyet február 24-én és március 3-án Izrael ellen vív.

Szintén a nyári, barcelonai kontinensviadal selejtezőjére készül az európai középmezőnyhöz tartozó Románia – a Dejan Sztanojevics által irányított együttes Csehország ellen játszik majd. Kedden, Nagyváradon Világliga-mérkőzésen 14–7-re kapott ki Szerbiától, a mieink a tavalyi BENU-kupán játszottak ellene – akkor Manhercz Krisztián lőtt öt gólt, s nyert a Märcz-csapat 15–9-re.

A vízilabdában olimpiai bajnoki aranyéremmel (1924) rendelkező Franciaország is Eb-selejtezőre készül – Svájc lesz az ellenfele. A horvát Hrvoje Hrestak vezette együttes ott volt a riói olimpián, a nyári világbajnokságon – ez utóbbin 6–1-es első negyeddel, a négygólos Vámos Márton kiemelkedő játékával 13–7-re nyert ellene válogatottunk.

A hazai Európa-bajnokságra fókuszáló Spanyolországgal a már említett hódmezővásárhelyi Világliga-meccsen találkozott csapatunk. David Martin együttese kedden a hollandiai Dordrechtben játszott, onnan utazik Kecskemétre. Kerete a Bajnokok Ligája B-csoportjában nyolc forduló után harmadik helyen álló CN Barceloneta csapatára épül.

A Volvo által támogatott Európa Kupa-selejtezőre Märcz Tamás 15 játékost nevezhet a 18-as keretéből, meccsenként 13-at írhat a jegyzőkönyvbe.

„A szezonban először lehetünk együtt egy teljes hetet, mindezt maximálisan igyekszünk kihasználni. Az ilyen alkalmak során érzem igazán, hogy jó szinergiák, dinamikák mozognak szinte azonnal a játékosok között. Pillanatok alatt kikapcsolják a rivalizálást, átkapcsolnak egy gombot, közös hajóba ülnek. Mindez mindig jó érzéssel tölt el, jó srácok, jó hozzáállásúak. Újabb városba látogatunk el, ahol biztos vagyok benne, hogy szintén szeretettel fogadnak majd bennünket, azon leszünk, hogy kiszolgáljuk a drukkereket” – fogalmazott Märcz Tamás.

A kecskeméti viadalra a helyszínen, illetve a tex.hu portálon lehet belépőt vásárolni – a csütörtöki és pénteki mérkőzésekre 1500, a szombati és vasárnapi mérkőzésekre 2000 forintos napijegyek válthatóak, illetve a szombat délelőtti program 1200 forintért megtekinthető.

Ugyanebben az időpontban, Splitben Horvátország, Szerbia, Görögország, Hollandia és Málta, Palermóban pedig Olaszország, Montenegró, Oroszország és Németország harcol a továbbjutásért. A Nyolcas döntőbe (április 5–8.) a két ötcsapatos tornáról három-három, a négycsapatos tornáról két együttes kvalifikálja magát.

Férfi Európa Kupa, selejtező, A-csoport – a Volvo támogatásával
Helyszín:
Kecskemét
A program
2018. február 15., csütörtök

Románia–Franciaország, 18:30
Magyarország–Grúzia, 20:00

2018. február 16., péntek
Grúzia–Spanyolország, 18:30
Magyarország–Románia, 20:00

2018. február 17., szombat
Románia–Grúzia, 10:00
Franciaország–Spanyolország, 11:30
Grúzia–Franciaország, 18:30
Magyarország–Spanyolország, 20:00

2018. február 18., vasárnap

Spanyolország–Románia, 10:00
Magyarország–Franciaország, 11:30

Volvo-hét, a meghívott játékosok
Kapusok: Decker
Attila (Honvéd), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Német Toni (FTC), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Salamon Ferenc (OSC), Török Béla (BVSC), Vadovics Viktor (Miskolc), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok).

A sajtóanyag letöltése: itt.Női OB I

DUE-Maarsk Graphics - UVSE

2018. máj. 05. 15:00

Női OB I

UVSE - DUE-Maarsk Graphics

2018. máj. 10. 18:00

Eger-Szolnok férfibajnoki, 2018.05.02. (Fotók: Fehér Anna)
FINA konferencia záró sajtótájékoztató, 2018.04.28. (Fotók: Madar Dávid)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok