cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A görögök nyertek – baj nincs, a továbbjutás megvan

2018. február 2. 20:47

A Bíró Attila irányította női válogatott a délelőtti győzelem után a házigazda Görögországgal nem bírt (8–5-ös vereség), de a voloszi Európai Kupa-selejtezőből így is biztosan jut majd tovább. Szombaton nem játszik a csapat, vasárnap Izrael az ellenfél.

Az olimpiai ezüstérmes Olaszország csütörtöki legyőzése (11–9) persze könnyen állítjuk: a legnehezebb meccs várt női válogatottunkra a voloszi Európa Kupa selejtezőjében. A házigazdát nem győzte dicsérni Bíró Attila, mint hangsúlyozta: „Jól ismerjük őket, a komplett világbajnoki csapatuk játszik, egységes, masszív csapat, akár az Európa-bajnokság egyik esélyese is lehet. Nálam mindig is favoritok, hiszen képzett játékosok, kiváló centerek alkotják a keretüket, a vébén is nehezen győztük le őket, és a negyeddöntőben a spanyolok is nehezen bírtak el velük. Annak örülnék, ha a megbeszéltek zömét meg tudnánk valósítani, és jó meccset vívnának a hazai közönség támogatását élvező ellenfelünkkel szemben.”

A szövetségi kapitány kíváncsi volt arra, hogy mire majd megfiatalított csapata idegenben, főleg azok után, hogy délelőtt Németország ellen is vízben volt (26–3) – nos, látszott, reményteljes a társaság, de szüksége van még sok-sok meccsre.

Fotók: Áts Bertalan (Volosz)

Fotók: Áts Bertalan (Volosz)

A budapesti világbajnokságon szereplő csapatából 11-et bevető hazaiak szekerét eleinte Tsoukala húzta – fórból és akcióból is betalált. De ekkor még nem volt gond, hiszen Gyöngyössy Anikó kiállítást, Vályi Vanda egy lefordulást követően pedig ötméterest harcolt ki – Leimeter Dóra balja pedig kétszer is jól célzott. A játékrészt azonban Avramidou zárta, ejtsésgólja tíz másodperccel a dudaszó előtt a fájó kategóriát jelentette számunkra…

27711493_10213030627055252_1290115977_o.jpgA folytatásban szorosabban zárt a retesz, az emberhátrányokat különböző módon védekezte ki, azt feltétlen jó volt tapasztalni, „normál üzemmódban” és a kapuba beállós stílusban is megvolt az összhang. E. Plevritou aztán csak túljárt mindenki eszén emberelőnyben – de amúgy mind Kasó Orsolyát, mind a védelmet dicséret illette. Igen ám, de elől megállt a csapat, a centerek becsületesen akcióztak, kiállítások helyett gólra törekedtek – C. Diamantopoulou azonban biztosan állt a lábán a kapuban. Ráadásul két fórt azért összekapart a társaság, ám mindkétszer hiba csúszott a megjátszásba, így 4–2 állt nagyszünetben a táblán.

Fordulás után Gurisatti Gréta szólt hozzá akciógóllal a meccshez, megtörve ezzel a gólcsendet, de aztán odaát Asimaki fórból pontosan húzva válaszolt. A parti forgatókönyve nem változott, támadásainkban sok volt a pontatlanság, kulcspillanatok során, emberelőnyökben csúsztak be hibák. Tetézte a megpróbáltatásokat, hogy a görög kapuba jól védett, illetve hogy ismét a negyed végén kaptunk gólt: Avramidou ezúttal 5 másodperccel a vége előtt talált be fórból – a labda a blokkról pattant be…

27650943_10213030618535039_899363625_o.jpgA 6–3-ról induló záró menet elején menetrendszerűen kihagytunk két emberelőnyt, így pedig nem volt esély. Küzdött, ment a csapat, ám talán fáradtabb is volt ellenfelénél, illetve bizonyosan az összeszokottság hiánya is sokat számított. És a pontatlanság, ugye. Gurisatti „dühös” lövése ugyan beakadt, ám átellenben Asimaki villant – 7–4-re vezettek a görögök.

Kézben tartotta a partit Morfesis mester csapata, E. Plevritou is duplázni tudott, ezzel végképp eldőlt minden. Gurisatti lőtt még egy „csak azért is!’” gólt, ezzel alakult ki a 8–5-ös végeredmény. A Hatos Döntőben ott lesz a csapat, az elődöntőért majd játszania kell, ami lévén, hogy sok meccsre van szüksége, nem feltétlen jön rosszul. De ne szaladjunk ennyire előre: szombaton nem játszik Voloszban a csapat, vasárnap Izrael ellen zár.

Női Európa Kupa, selejtező
B-csoport, Volosz (Görögország), 2. játéknap

Görögország–Magyarország 8–5 (3–2, 1–0, 2–1, 2–2)

Vezette: Dreval (orosz), Blanchard (francia)

GÖRÖGORSZÁG: C. Diamantopoulou – Tsoukala 2, V. Diamantopoulou, Eleftheriadou, M. Plevritou, Avramidou 2, Asimaki 2, Patra, Chydirioti, Kalargyrou, E. Plevritou 2, Xenaki. Szövetségi kapitány: Georgios Morfesis

MAGYAROSZÁG: Kasó – Farkas T., Máté, Gurisatti 3, Horváth B., Kövesdi, Parkes, Leimeter 2, Rybanksa, Gyöngyössy, Csabai, Vályi V. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

További eredmény:
Izrael–Németország 9–11

Az állás: 1. Görögország 6, 2. Magyarország 6, 3. Olaszország 3, 4. Németország 3, 5. Izrael 0

A csoport további programja
Február 3., szombat

Olaszország–Németország, 18:00
Görögország–Izrael, 19:30
Február 4., vasárnap
Izrael–Magyarország, 7:30

Görögország–Olaszország, 9:00
(A kezdési időpontok magyar idő szerint értendőek, Voloszban egy órával előbb járnak)
A-csoport, Oosterhout (Hollandia)
2. játéknap

Spanyolország–Franciaország 22–5
Hollandia–Horvátország 26–5
Szabadnapos: Oroszország

Az állás: 1. Hollandia 6, 2. Spanyolország 6, 3. Oroszország 0, 4. Horvátország 0, 5. Franciaország 0


Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
Európa Kupa
Volosz