cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Komplexebb játék, új esély

2018. január 26. 19:58

A 2014-es bemutatkozása után Máté Zsuzsanna előtt adott a lehetőség: most stabilizálhatja helyét a válogatottban. Teljesítményét elismeri, hogy több klub is szívesen látta volna, ám ő meghosszabbította szerződését a BVSC-vel. Az oroszok elleni Világliga-meccsre (hétfő, 18:30) készülő válogatott edzésen ezúttal őt állítottuk fókuszba.

Egy huszonegy esztendős játékosról talán túlzás volna azt írni, hogy másodvirágzását éri, ugyanakkor esetében egy második korszak kezdetéről talán értekezhetünk. Értekezhetünk, hiszen azok után, hogy már-már stabil válogatott játékos volt Merész András kapitánynál, Bíró Attila úgymond a tarcsiba rakta, ám mostanság ismét sikerül a legjobbak közé férkőznie. Egyúttal az újjáalakuló csapat egyik reményteljes pólósa, aki a felvidéki Kiskövesdről kétség kívül óriási utat járt meg a válogatottságig. A kassai évek után Egerben pallérozódott, majd a BVSC-ben találta meg igazán a számításait.

Mára oda jutott, hogy több klub is szerette volna, ha náluk folytatja, ám a héten érkezett a hír: Máté Zsuzsanna a 2019-es szezon végéig biztosan marad Zuglóban, hiszen meghosszabbította a szerződését, továbbra is Petrovics Mátyás kezei alatt játszik.

„Igen, maradok. Nagyon jól esett, hogy máshol is számítottak volna rám, de úgy érzem, nekem még a BVSC-ben a helyem. Minden adott ahhoz, hogy itt is fejlődni tudjak, a csapatösszetételben is sok lehetőséget látok erre, illetve Takács Orsolyától is van még mit tanulnom” – tette hozzá az uszodákban csak „Zsuzskaként” ismert játékos, aki 2014-ben egy Kanada elleni felkészülési mérkőzésen mutatkozott be a nemzeti csapatban – stílszerűen góllal.

De, mint hangsúlyoztuk, Bíró Attilánál kicsit háttérbe került, ami nem jelentette azt, hogy a kapitány ne tartotta volna rajta is a szemét. Miután a munkához való hozzáállása cseppet sem változott, azaz mindig maradéktalanul odateszi magát, nem szürkült bele a mezőnybe – íme, az utóbbi időben már rendszerint érkezik a behívó. És az sem véletlen, hogy a nyáron az Universiade-ezüstérmes együttesnek is a tagja lehetett. 

„Mindent megteszek, hogy a válogatottban lehessek, keményen dolgozom, a többi a kapitányon múlik. Örülök, hogy számításba vesz, én pedig szeretnék élni a bizalommal” – mondja, majd feltettük neki azt a természetesen nehéz kérdés, miként fogalmazná meg ő a játékát, azt, hogy mennyit változott az elmúlt évek folyamán: „Talán komplexebbnek érzem magam, de természetesen még bőven van hova fejlődnöm. Támadásban nagyobb önbizalommal játszom, és védekezésben is összeszedettebbnek érzem a teljesítményemet, a bekkelés is jó úton halad. A Világliga-mérkőzések azért is jók, mert lehetőséget adnak arra, hogy a legmagasabb szinten szerepeljen az ember, hiszen itt minden gyorsabban történik – az ilyen mérkőzésen sokat jelentenek.”

Máté Zsuzsanna bízik abban, a vb-ezüstérmes spanyolok után a vb-bronzérmes oroszok ellen is ott lehet a csapatban, és többek között újra megpróbálhatja semlegesíteni az ellenfél kiváló centerét, Anastasia Simanovicot„Meg kell oldani ezt a feladatot, és megoldjuk!”, fűzte hozzá. És ha úgy alakul, támadásban sem habozik, miként azt a kapitány is várja tőle.

S hogy ki nyeri majd hétfőn az oroszok elleni meccset? Szavazni itt lehet!


A női válogatott 20-as kerete
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Kiss Alexandra (Dunaújváros), Lekrinszki Gina (Szentes)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (UVSE), Kövesdi Vivien (FTC), Kuna Szonja (BVSC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (Szentes), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)
 
watch?v=5BGDHlMsrEM Világliga, nők, európai selejtező
1. forduló:
2017. november 21.: Hollandia-Magyarország 7-6, Spanyolország-Oroszország 9-8
2. forduló: 2017. december 19., Magyarország-Spanyolország 10-9, Oroszország-Hollandia 9-6
3. forduló: 2018. január 29., Magyarország-Oroszország, 18:30, Hollandia-Spanyolország
4. forduló: 2018. február 27., Magyarország-Hollandia, Oroszország-Spanyolország
5. forduló: 2018. március 27., Spanyolország-Magyarország, Hollandia-Oroszország
6. forduló: 2018. május 1., Oroszország-Magyarország, Spanyolország-Hollandia
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
magyar-orosz
oroszország