cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

A vb után először itthon: magyar-spanyol Hódmezővásárhelyen

2018. január 15. 12:31

Férfiválogatottunk kedden 20 órától (tv: M4 Sport) Spanyolország ellen játszik Világliga-mérkőzést. Märcz Tamás keretében ezúttal három balkezes található – ettől veszélyesebb támadójátékot vár a szövetségi kapitány.

A keret hét játékosa Bajnokok Ligája-meccset vívott szombaton, a Szolnok és az OSC pólósai ráadásul idegenben (Herceg Novi, Dubrovnik), így szóba sem jöhetett egy vasárnapi edzés. Märcz Tamás az összecsapás helyszínén, Hódmezővásárhelyen délután tart majd ma tréninget.

A szövetségi kapitány meccskeretében három balkezes játékos (az újonc Vadovics Viktor mellett a „régi motorosok”, Vámos Márton és Zalánki Gergő) található, ami alapjaiban határozhatja meg a játékot – vetettük fel a szakvezetőnek, aki így reflektált: „Valóan fontos, szokatlan változás ez az elmúlt időszakhoz képest. Ráadásul klubcsapataikban többnyire egyedüli balkezesként vannak vízben, azaz nem feltétlen ahhoz vannak szokva, hogy van mellettük egy másik balkezes. Nem mondom, hogy a válogatottban sem fordult elő ilyen a nyár folyamán, de nem feltétlen szokványos helyzet, az tény. Óriási erőt látok ebben, nem kell ragoznom, hogy a múltban mennyire profitált ebből a magyar válogatott… Növekszik majd a játékunk veszélyessége, amire a spanyolok ellen nagy szükség lesz. És arról is szót kell említeni, hogy ezek a játékosok védekezésben sem jelentenek hátrányt: Vámos Márton óriásit fejlődött az utóbbi években, Zalánki Gergő védekezése is egyre agilisabb, és Vadovics Viktor védekezéséről is mindig jót mondtak edzői, Horkai György és Sike József, s magam is úgy láttam, nem lehet rá panasz. Fontos szempont, hogy a balkezesek védőmunkája is megfelelő legyen.”

A Világligában a spanyolok odahaza 9–5-re győzték le a hollandokat, a mieink idegenben 13–6-ra nyertek ellenük – vajon ebből le lehet-e szűrni bármit?

„Sikerült megszereznünk annak a meccsnek a felvételét, abból is tökéletesen látszik, ezúttal jóval nehezebb dolgunk lesz, különösen támadásban – említette Märcz Tamás. – Az idő rövidsége miatt ezúttal nem lesz a korábban megszokott videós elemzés, de természetesen részletesen átbeszéljük, mi vár ránk. A spanyol válogatott agresszív játékára készülni kell, komoly odafigyelést jelentő találkozó vár ránk, az átgondoltságra, illetve az egyéni képességekre kell támaszkodni.”

HUNESPplakat.jpgA kapitány elárulta, ha nem jön közbe semmi, Nagy Viktor kezd majd a kapuban, és ezúttal nem előre eldöntve, ami Hollandiában, amikor felezték a meccset Vogel Somával: „A mérkőzés alakulása dönti el, Soma beáll-e, előre nem tervezzük el. Bátran számíthatok rá, ezt igazolta a múltkori mérkőzésen is.”

A mérkőzésre pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket, ami nem véletlen: vb-ezüstérmes csapatunk az emlékezetese margitszigeti napok után első ízben játszik hazai környezetben: „Örülök, hogy nagy az érdeklődés, ami bizonyítja, mennyien szeretik a csapatot. Plusz boldogság, hogy eljutunk egy újabb városba, ezzel is tudjuk népszerűsíteni a sportágat.”

A mérkőzéshez kapcsolódik majd egy nemes megemlékezés is: háromszoros olimpiai bajnok legendánk, Gyarmati Dezső emlékére dombormű és emlékfal avatás lesz 18:30-tól az uszodában, a Világliga-mérkőzés pedig 20 órakor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti.

Vb-ezüstérmesünk, Török Béla így várja a meccset:

A magyar keret
Kapusok: Nagy
Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Jansik Dávid (Szolnok), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Török Béla (BVSC), Vadovics Viktor (Miskolc), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

A spanyol keret
Albert Español, Álex Bustos, Álvaro Granados, Fran Fernández, Marc Larumbe, Roger Tahull, Alberto Munárriz, Blai Mallarach, Dani López-Pinedo (CN Barceloneta), Miguel de Toro, Marc Minguell (CE Mediterrani), Sergi Cabanas, José María Motos (CN Sabadell), Alberto Barroso (CN Sant Andreu)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világliga
férfiak
märcz tamás
spanyolország