cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Egy 19 éves balkezes biztató szárnypróbálgatásai

2017. november 13. 19:35

Märcz Tamás válogatott keretében ismét ott van a Vasas pólósa, Burián Gergely is, akit a junior-válogatott után Horkai György látott el hasznos útravalóval.

Nyáron még Horkai György dicsérte, mostanság Märcz Tamás beszélt róla pozitívan. Állandó, stabil tagja volt az utánpótlás-válogatottaknak, a felnőtt-válogatott szövetségi kapitánya is kíváncsi volt rá. A világbajnokság utáni úgynevezett „csikókeretnek” a tagja volt, és nem titkoltan jó benyomás tett a szakvezetőkre. Ennek is a jele, hogy bennragadt a keretben, Csoma Kristóf, Vogel Soma, Nagy Ádám és Kovács Péter mellett ő az ötödik, aki újra meghívót kapott. Avagy a jelek szerint Burián Gergely pályafutása megfelelően halad előre.

„Nagyon örültem, hogy a szövetségi kapitány lehetőséget adott a bizonyításra, feldobott az első meghívója. Az edzéseken jól éreztem magam, talán mondhatom, jól is ment a játék. Mondani sem kell, az újabb meghívó milyen örömet adott, természetesen az a célom, hogy sikerüljön minél többször ezt átélni, idővel stabilizálni a helyem. Ehhez persze sokat kell még tanulnom a nagyoktól, fejlődni, amiben az ilyen edzések sokat tehetnek hozzá” – fogalmazott a Vasas 19 esztendős pólósa.

Burián Gergő – csak úgy, mint a korábbi összetartáson – addig izgult, amíg a vízbe kellett ugrani, utána már csak a feladatokkal volt elfoglalva. Tette a dolgát becsülettel, figyelt az edzőkre, a rutinosabb társakra, akik érezhetően látják benne is a potenciált. A kérdés, menyivel másabbak ezek a válogatott edzések, mint a legutóbbiak?

„Azokon inkább az összeszokáson volt a hangsúly, hiszen nem nagyon ismertük egymást. Itt, ebben a keretben a meghívottak kilencven százaléka játszott már együtt, így könnyebb nekem is beilleszkedni. Jól érzem magam közöttük, sokat leshetek el tőlük. Ez már csak azért is roppant fontos, mert az elkövetkezendő egy-két év vízválasztó lehet számomra. Tizenkilenc éves vagyok, most kell fizikálisan megfelelő szinte hozni magam, izmot magamra pakolni, amit a klubomban és egyénileg is igyekszem megoldani. A felnőtt mezőny más szinten követel, bele kell erősödni, márpedig én valóban szeretnék megragadni a legjobbak között. Sokat kell védekezésben, támadásban, úszásban, mindenben fejlődni, ez nem vitás, de a legfontosabb most talán a kondíció megszerzése.”

A mérföldkőnek nevezett juniorkorosztály „kinövése” egyet jelentett a Horkai Györgytől való búcsúnak is – Burián Gergő ezúton is köszönetet mondott az őt (is) istápoló montreali olimpiai bajnoknak: „A junior-világbajnokság után elmondta, hogy biztos abban, többen is esélyt kapunk majd a felnőttek között – igaza lett. Sokat köszönhetek neki, négy-öt évig sokat foglalkozott velem, nála fejlődtem a legtöbbet. A belgrádi utolsó meccs után elbeszélgetett velem is, elmondta, mire figyeljek oda, hasznos útravalóval látott el. Neki is igyekszem bizonyítani.”

Férfiválogatott, keretedzés - 2017. november 13-14., Budapest
A meghívottak:
Kapusok: Csoma Kristóf (Miskolc), Nagy Viktor (Szolnok), Szakonyi Dániel (BVSC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Burián Gergely (Vasas), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Kovács Péter (BVSC), Lőrincz Bálint (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Salamon Ferenc (OSC), Sedlmayer Tamás (FTC), Török Béla (BVSC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
burián gergely