cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Negyedik helyen zártunk a Világligát

2017. június 11. 11:55

Női válogatottunk a sanghaji Szuperdöntő bronzmeccsén 9–7-es vereséget szenvedett Oroszországtól. Ott voltunk a négy között, ez feltétlen dicséretes, de látszik, még sokat kell dolgozni ahhoz, hogy a vb-n majd teljesüljenek az álmok. A döntőben az Egyesült Államok 12–6-ra verte Kanadát, így ezúttal is megvédte címét.

Más-más „múlttal”, avagy elődöntővel érkeztek a felek a bronzmérkőzésre. Amíg a mieinknek sajnos egyáltalán nem volt esélyük a világ- és olimpiai bajnok amerikaiak elleni meccsen (4–8), addig az oroszok három negyeden keresztül tuti befutónak tűntek Kanada ellen, ám az utolsó negyedben váratlanul összeomlottak, beleszaladtak egy 0–4-es záró menetbe, ami a 11–10-es vereségüket jelentette. A csalódottság itt is, ott is egyértelmű volt, ugyanakkor a nyerő pozícióból elbukó ellenfelet talán jobban megviselte a kudarc… Komolyan, nagyon komolyan gondolta ugyanis, hogy a fináléban ismét iszonyatos csatára kényszeríti az Egyesült Államokat, mint tette azt az egygólos csoportvereség után. Számára is maradt azonban a bronzmeccs, amely előtt Bíró Attila meg is említette: „Az oroszok ellen sem férnek bele az elkapkodott, kihagyott emberelőnyök”, utalva az elődöntőre, illetve az ellenfél erejére.
 
Nos, ez rögvest az első negyedben bebizonyosodott, amelyben csupán Bujka Barbara jutott gólig, ami azért is volt baj, mert eközben az oroszok háromszor is bevették Gangl Edina kapuját. A védekezés aztán a második negyedre összeállt, Antal Dóra és Bujka is gólt jegyzett, ezzel a nagyszünetre feljöttünk mínusz egyre (4–3 oda).

Sajnos azonban térfélcsere után ismét „beakadt” a támadójáték, ami egyben azt is jelentette, hogy ha nem is gyorsan, de kezdett ellépni a rivális. Az utolsó negyed 6–3-as orosz vezetéssel kezdődött, bravúr kellett volna az egyenlítéshez is. Sajnos azonban magabiztosabb volt Oroszország, Csabai Dóra ugyan megszakította a hosszú gólcsendünket, ám a rivális kettőt is vágott, 8–4-re vezetett. A talán egyedül dicsérhető Bujka Barbara két góllal közelebb hozta a mieinket, ám miután Borisova lövése fórban becsúszott valahogy, végképp eldőlt a csata. Illés Anna még szépített. a hátralévő idő azonban kevésnek bizonyult, Karnaukh ráadásul védett is egyet. A vége 9-7-es orosz győzelem lett, ezzel a negyedik helyen zártunk.

"Annak ellenére, hogx hasonló problémáink akadtak, mint az amerikaiak ellen, igazán a tizennégy nap alatt lejátszott tizenként mérkőzés érződött ezúttal a játékunkon" - értékelt röviden Bíró Attila szövetségi kapitány a lefújás után, utalva arra, hogy a kunshani torna és a Világliga Szuperdöntője, a közbenső edzések fizikailag bizony megtették hatásukat. Nem véletlen, így is volt tervezve, mert a vb az elsődleges, még ha természetesen szeretett volna éremmel hazautazni Sanghajból a társaság.

Női Világliga Szuperdöntő, Sanghaj
A 3. helyért
Oroszország– Magyarország 9–7 (3–1, 1–2, 2–0, 3–4)


OROSZORSZÁG:
Karnaukh – Gerzanich, Prokofyeva 1, Karimova 3, Borisova 2, Gorbunova, Serzhantova, Simanovich 1, Timofeeva, Tolkunova, Vakhitova, Ryzhkova 2. Szövetségi kapitány: Aleksandr Gaydukov

MAGYARORSZÁG: Gangl – Czigány, Antal 1, Szilágyi, Szücs G., Takács O., Illés 1, Keszthelyi, Tóth I., Bujka 4, Csabai 1, Somhegyi. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

További eredmények
Döntő:
Kanada–Egyesült Államok 6–12 (1–2, 3–4, 2–3, 0–3)
Az 5. helyért: Kína–Hollandia 4–14
A 7. helyért: Japán–Ausztrália 8–10
Vízilabda hírek
Női válogatott
világliga
Bíró Attila
kunshan
Sanghaj