cover image
Egyéb

A LEN támogatja a 11 fős olimpiai csapatokat, de csak 24 együttes részvételével!

2017. május 13. 13:20

Az Európai Úszószövetség kétnapos marseille-i kongresszusáról dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, és dr. Molnár Tamás alelnök adott tájékoztatást. A szervezet támogatja a FINA elnöki posztjára kandidáló Paolo Barellit.

Az Európai Úszószövetség (LEN) vezérkara pénteken és szombaton Marseille-ben tartott kongresszust, ami önmagában is jelentős hírértékkel bírna, ám most különösen kiemelt esemény vízilabda szempontból is, hiszen jelentős változásoktól, tervektől hangos a sportág. Kérdés, ezekből mik valósulnak meg.

A franciaországi tanácskozáson részt vett dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, és dr. Molnár Tamás alelnök, LEN vízilabda szakmai bizottsági tag is.

A kongresszusról, annak általános hírértékkel bíró részéről Kemény Dénest kérdeztük, aki így foglalta össze a történteket: „A rendes éves beszámolók mellett két lényeges, mindenkit érintő extra pontot tudok kiemelni. A LEN elnöke, Paolo Barelli a FINA elnöki posztjára való kandidatúráját osztotta meg velünk, egyúttal kérte, hogy az összes európai nemzet sorakozzon fel mögötte. Hellyel-közzel meg is kapta ezt a támogatást, szinte mindenki bátorította, ez az egység kiemelendő, nem megszokott a testület életében. A másik lényeges történés az volt, hogy Szántó Éva, a magyarországi világbajnokság szervezőbizottságának igazgatója beszámolt az esemény előkészületeiről, aktuális állapotairól – tette mindezt nagy sikerrel. Mindenkit örömmel hívott meg a világbajnokságra.”

Ami konkrétan a vízilabdát illeti, a szabályváltoztatások kulcskérdését kissé túlmisztifikáltnak gondoló dr. Molnár Tamás elmondta: „A korábban napvilágot látott tervek a LEN egységes véleménye szerint a játék jellegét erősen megváltoztatnák, így nincs támogatottsága. A kongresszuson ráadásul nem csak az európai nemzetek képviselői vettek részt, hiszen Ázsiából, Ausztráliából és az Egyesült Államokból is érkeztek képviselők, akik szintén egyetértettek ebben.”

A háromszoros olimpiai bajnok beszámolt még egy kardinális, a sportág jövőjét alapjaiban meghatározó kérdésről – méghozzá a létszámot érintő felvetésről. Miként fogalmazott: „A LEN el tudja fogadni, hogy az olimpián a női mezőny tizenkét csapatosra bővítése áldozattal jár, ezért kompromisszumképesen támogatja a tizenegy fős olimpiai csapatok bevezetését, de csak és kizárólag abban az esetben, ha ez huszonnégy együttes részvételét jelenti a jelenlegi hússzal szemben!”

Vízilabda hírek
len
fina
kemény dénes
molnár tamás