cover image
Egyéb

Szenzációs érzés, kilenc szolnoki duplázó

2016. december 19. 14:53

Veretlenül lett a BENU férfi Magyar Kupa győztese a Szolnoki Dózsa-Közgép, amelynél Cseh Sándor edző és kilenc játékos is ott volt a két éve aranyérmes csapatban.

„Nem foglalkozom azzal, hogy a kupagyőzelem, mennyi erőt adhat a hátralevő mérkőzésekre, ez egy külön sorozat, nem lehet tudni, hogy az ember hány trófeát nyer életében, ez most a fontos. Nem érdekel a bajnokság, a Bajnokok Ligája, egy sorozat véget ért, mi vagyunk a kupagyőztesek és ez szenzációs” – nyilatkozta a Szolnok–Eger döntő után a szolnokiakat vezető Cseh Sándor, egyúttal jelezve, hogy a rengeteg meccs között is meg kell állni egy kicsit, és ki kel élvezni a kupasikert. Főleg, mert olyan nagyon sok idő nincs az ünneplésre, mivel szerdán már BL-mérkőzést játszik a Dózsa.

„Nagyon örülünk, de azért hatalmas ünneplést nem csaphatunk, mert szerdán már Bresciában játszunk Bajnokok Ligája-meccset, és mivel szeretnénk megnyerni a csoportunkat, győzni kell idegenben is – tért már át a csapat előtt álló célokra a szerb Milan Alekszics. – Ebben a szezonban az a célunk, hogy megnyerjük a bajnokságot, illetve a kupát és megpróbáljunk döntőt játszani a Bajnokok Ligájában. A kupa megvan, az első cél kipipálva.”

A Szolnok ráadásul úgy érte el szezonbeli első célját, hogy a három közvetlen riválisából kettőt is legyőzött, a negyeddöntőben az FTC-t, a fináléban pedig a sérülésektől sújtott Egert, ráadásul mindkettőt magabiztosan, egyértelművé téve, hogy megérdemelten lett övé a kupasiker.

„Az első két negyedben nem éreztem, hogy frissebbek lettünk volna, a harmadikban kerültünk lélektani előnybe, ami minket megdobott, az Egert pedig lenyomta” – tette hozzá Cseh Sándor. Az említett harmadik negyedben kétszer is emberelőnyben támadott az Eger azért, hogy egy gólra csökkentse a hátrányt, a szolnokiak azonban remekül védekeztek, aztán Milan Alekszics ismét háromra növelte a különbséget, gyakorlatilag eldöntve ezzel a kupadöntőt.

A Szolnok a klubtörténelem ötödik kupagyőzelmét szerezte meg, a mostani csapat nagy része másodszor nyert – kilencen két éve is ott voltak az együttesben –, így jelenleg két-két bajnoki és kupaaranya van Cseh Sándornak és a gárda magjának. A duplázók közé tartozik Nagy Viktor, Zsivko Gocics, Vámos Márton, Hangay Zoltán, Mezei Tamás, Milan Alekszics, Varga Dénes, Kis Gábor és Jansik Dávid. A szakvezető büszkén tette hozzá, öt döntőjéből négyet megnyert a Szolnokkal – a bajnokságban és a kupában is egyszer-egyszer verték az Egert, illetve az OSC-t –, s mindössze egyszer veszített, egy éve az Egerrel szemben.

A Szolnok ráadásul a csapat sikere mellett az egyéni mutatókban is jól áll, hiszen Vámos Márton lett a Magyar Kupa gólkirálya – az eltérő mérkőzésszámot kiegyenlítő gólátlagot tekintve is! –, míg a teljesítményindex alapján ő volt a második legjobb. Érdekesség, hogy utóbbi lista első tíz helyezettje között csak két szolnoki található – miközben 3-3 egri és OSC-játékos –, ami arra utalhat, hogy kupasorozatban a Dózsánál jobban megoszlottak a terhek a sok kiváló játékos között. Erre mondják, hogy csapatmunka.


Út a kupagyőzelemig:
– ZF-Eger, döntő 10–4
– RacioNet-Honvéd, elődöntő 11–5
– FTC-PQS, negyeddöntő 14–7 (o), 7–7 (i)
– Honvéd, csoportkör 15–13
– UVSE, csoportkör, 23–6
– Tatabánya, csoportkör, 16–5
– Kanizsa VSE, csoportkör, 25–1

A Magyar Kupa góllövőlistája: 
1. Vámos Márton (Szolnok) 20 gól
2. Gyárfás Tamás (Honvéd) 17
3. Bedő Krisztián (Eger) 16

Teljesítményindex:
1. Bedő Krisztián 23.5 pont
2. Vámos Márton 19.8
3. Bátori Bence (OSC) 17.1
Vízilabda hírek
magyar kupa szolnok