Egyéb

Ázsiai csapatok a vb-re

2016. november 24. 13:06

Tokióban rendezték meg az 10. Ázsia Bajnokságot, a vízilabdatornát a férfiaknál Japán, a nőknél Kína nyerte. Újabb négy csapattal bővült a vb-résztvevők száma.

A japán fővárosban rendezték meg az Ázsia Bajnokságot, a férfiaknál két négyes csoportban zajlottak a küzdelmek, nem született nagy meglepetés – mint számolt be róla a szervezőbizottság honlapja. A döntőbe Japán és Kazahsztánt került, 7–6-ra a hazaiak nyertek, ezzel visszavágtak a két évvel ezelőtti, 17. Ázsia Játékokon elszenvedett döntőbeli vereségért. A két csapat kvalifikálta magát a jövő évi vb-re. De sokat érhet Kínának a harmadik hely is, mert amennyiben az afrikai kvóta jogosultja nem vállalja az indulást, a jog egy harmadik ázsiai válogatottra száll.

A nőknél hét válogatott indult a tornán, mindenki játszott mindenkivel, Kína hibátlan mérleggel lett első Japán és Üzbegisztán előtt. Kína a FINA szabályrendszere alapján már más címen jogosult a vb-részvételre, így a harmadik helyen záró Kazahsztán is utazhat majd Budapestre.

Férfiak:
A végeredmény

1. Japán – kijutott a 17. FINA Világbajnokságra
2. Kazahsztán – kijutott a 17. FINA Világbajnokságra
3. Kína
4. Irán
5. Szingapúr
6. Szaúd-Arábia
7. Hongkong
8. Fülöp-szigetek

Nők:
A végeredmény

1. Kína 12 pont – kijutott a 17. FINA Világbajnokságra
2. Japán 10 pont – kijutott a 17. FINA Világbajnokságra
3. Kazahsztán 8 pont – kijutott a 17. FINA Világbajnokságra
4. Üzbegisztán 6 pont
5. Thaiföld 4 pont
6. Szingapúr 2 pont
7. Hongkong 0 pont

A budapesti résztvevők eddigi köre
Férfiak

Szerbia, Horvátország, Olaszország, Montenegró, Magyarország, Egyesült Államok, Görögország, Spanyolország, Oroszország, Franciaország, Ausztrália, Japán, Kazahsztán – még két hely az amerikai kontinensről, egy az afrikairól kiadó

Nők
Egyesült Államok, Olaszország, Oroszország, Magyarország, Spanyolország, Ausztrália, Kína, Hollandia, Görögország, Franciaország, Új-Zéland, Japán, Kazahsztán – még két hely az amerikai kontinensről, egy az afrikairól kiadó

Vízilabda hírek
vb
ázsia