cover image
Egyéb

Eb 2016: pazar játék és finálé!

2016. január 21. 18:23

Női válogatottunk végig vezetve 10–5-re legyőzte Olaszországot a belgrádi elődöntőben, így 2003 után ismét az aranyéremért csatázhat! Ellenfele holnap 20.15-kor Hollandia lesz.

És megvan!

Döntős a magyar női válogatott!

És milyen játékkal, te jó ég?!

Káprázatosan indult: egyrészt Gangl Edina – aki először volt kezdőkapusként vízben egy felnőtt világverseny elődöntőjében – rögvest labdákat fogott, másrészt Keszthelyi Rita hat a hat ellen káprázatosan lőtte ki a hosszú felső sarkot! Kivédekezett aztán a csapat két olasz fórt, majd ellentámadást vezetve Kisteleki Hanna lőtte a második gólunkat. A bírók egy kontra-kontra dupla változattal szétzilálták a védelmünket, ám Emmolo ziccerét védte Gangl, nem véletlen, hogy kisvártatva időt kért az ellenfél.

Garibotti az 5. percben némi mázlival lőtte az első olasz gólt, ám a következő olasz támadásnál fórban a kapufát találta telibe. A kissé leült támadójátékunkat aztán Bujka Barbara centerben frissítette fel, a 7. perc végén jött az első olasz kiállítás – Bíró Attila rögvest ki is kérte az idejét. A megjátszás aztán sajnos nem volt pontos, így nem sikerült újra kettővel meglépni. Ellenben hátul remekül zárt a retesz, azaz az első negyedet 2–1-es előnnyel zártuk.

És káprázatosan folytatódott!

Miután a második negyed elején a negyedik olasz emberelőnyös helyzetet is kivédekezte a társaság, majd Gangl Edina védett egyet, nagyon bízhattuk a hátsó alakzatban. Átellenben aztán kivártatva Illés Anna bátor vállalkozását koronázta siker előbb hat a hat ellen, majd kettős emberelőnyben (mindkétszer beleért egy kéz, de hiába), így a 11. percben 4–1 állt a táblán!

Radicchi távolija a fáról aztán beakadt, ám nem volt nagyobb riadalom, elvégre Gangl Edina emberhátrányban újra védett egy nagyot, Bujka Barbara pedig pazar akciógólt jegyzett a védőjéről. Magabiztos, egységes, felpörgött volt a csapat, négy akciógólnál tartott!

A hetedik emberelőnyét belőtte Olaszország (Emmolo), kár volt érte, különösen úgy, hogy a túloldalon az időkéréses fórunknál lejárt az idő. Így végül 5–3-mal mentek a felek a nagyszünetre.

A folytatásban ugyan Keszthelyi Rita rontott fórban, ám Szücs Gabriella remekül bekkelt, majd Czigány Dóra volt merész és pontos. Emberelőnyben kevésbé ment a játék, pedig Bujka Barbara „szállította” a kiállításokat, szerencsére azonban hátul Gangl vezérletével útját álltuk az olasz rohamoknak. Akik kettős fórban is szenvedtek, mert kapusunk extázisban védett, a blokkok is a helyükön voltak. A 22. percben egy lefordulás után Keszthelyi Rita ejtése után már 7–3-ra vezettünk, majd Illés Anna varázsolt, és csodás volt a világ!

Csoda, hogy időt kért Fabio Conti?

De hiába! Hiába, mert pazarul vízilabdázott a magyar válogatott, Gangl ismét labdát fogott, hátrányban blokkoltunk, érezhető volt, ünneplés lesz a vége!

És káprázatos lett a vége!


Ugyan Garibotti nagy nehezen rést talált, ám válaszul Bujka Barbara bal keze villant fórban! „Edina, Edina!” – harsogta a magyar tábor, miután kapusunk ismét emberhátrányban védett (1/8-nál tartottak szimpla fórban, ami félelmetes magyar védekezést mutat!), majd fiesztahangulat uralkodott, miután megúszás után Kisteleki Hanna 10–4-re alakította az állást! Csak a rend kedvéért újabb hátrányt védekezett ki a társaság, 3 perccel a vége előtt kijelenthettük: megvan!

Nem kiabáltuk el!

Bianconi lőtt ugyan egy szép gólt (már könnyen írtuk le ekkor, hogy szép olasz megmozdulás…), Emmolo is betalált, ám a legvégén Queirolo emberelőnyben leadott lövését védte Gangl Edina, mintegy keretbe foglalva saját és a csapat teljesítményét!

Avagy 2003 után újra Európa-bajnoki döntőben a magyar női válogatott!

De jó leírni: pénteken 20.15-től Hollandia ellen az aranyérem a tét!


Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Nők, elődöntő

Magyarország–Olaszország 10–5 (2–1, 3–2, 3–0, 2–2)

Kombank Aréna. Vezette: Alexandrescu (román), Koganov (azeri)

MAGYARORSZÁG: Gangl – Antal, Kisteleki H. 2, Szücs G., Keszthelyi 2, Bujka 2, Garda. Csere: Takács O., Czigány 1, Illés 3, Tóth I., Csabai. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

OLASZORSZÁG: Gorlero – Garibotti 2, Radicchi 1, Aiello, di Mario, Emmolo 1, Frassinetti. Csere: Tabani, Queirolo, Bianconi 1, Pomeri, Cotti. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

Gól/emberelőny: 1/7, ill. 1/9
Gól/kettős emberelőny: 1/1, ill. 0/1

A másik elődöntőben:

Hollandia–Spanyolország 9–9 (4–3, 2–3, 2–1, 1–2) – ötméteresekkel 6–5
Gólszerzők:
Smit 2, van der Sloot 2, Stomphorst, Nijhuis, Sevenich, M. Meggens, Klaassen, ill. Tarrago 3, A. Espar 2, Ortiz 2, Forca, Garcia


Az Európa-bajnokság programja, teljes eredménysora: itt

Vízilabda hírek
Eb 2016
belgrád
Európa-bajnokság
program
magyarország-olaszország