cover image
Egyéb

Bíró Attila első válogatott kerete!

2015. október 7. 12:03

Női csapatunk szövetségi kapitánya a helyszínen tekintette meg a rangos Kirishi-kupán szereplő UVSE és Dunaújváros mérkőzéseit, beszélgetett a játékosokkal, edzőkkel, gyűjtötte ő is a tapasztalatokat. Majd itthon 20-as keretet hirdetett.

Mint beszámoltunk róla, a rendkívül színvonalas oroszországi Kirishi-kupán a magyar bajnok UVSE ezüst-, míg a Dunaújváros bronzérmet szerzett. Mindkét csapatunk legyőzte Hollandia válogatottját, valamint a Kirishi II-es csapatát és a tiencsini kínai együttest, s csupán a házigazdák első számú alakulatától szenvedett vereséget.

A mérkőzéseket a helyszínen tekintette meg Bíró Attila újdonsült szövetségi kapitány, aki készségesen számolt be a tapasztalatairól: „Ez egy rendkívül komoly torna, most jártam ezen először, nyugodtan mondhatom, olyan volt, mintha egy mini Bajnokok Ligáján lennék. Színvonalában, ellátásban, a körülményekben egyaránt profi volt a történet, és nem elhanyagolható módon nemzetközi játékvezetők fújták a mérkőzéseket. Minden adott volt ahhoz, hogy kiváló erőfelmérőn vegyenek részt az indulók.”

Mint a szakvezető elmondta, a kínai alakulat válogatottjai nélkül érkezett (az ázsiai bajnokságra készülnek), de így is hasznos volt ellene mérkőzni, a Kirishiben nyolc válogatott szerepelt, míg a holland nemzeti együttes egy játékos nélkül komplett világbajnoki csapatát felvonultatta plusz hat tehetséggel. Avagy valóban minőségi ellenfelekkel szemben lehetett gyakorolni.

„Hollandiát mindkét magyar klub legyőzte, ez nagy fegyvertény, még akkor is, ha tudjuk, egyrészt folyamatosan cserélgették az embereiket, a tornán egyetlen alkalommal sem játszottak a vb-csapatukkal, másrészt egyértelműen látszott, a mieink előrébb tartanak a felkészülésben. Jó erőfelmérő volt, önbizalmat szerezhettek a játékosaink. Az otthon szereplő Kirishi ellen is helyt álltak a mieink, az UVSE nem sokon múlt, hogy legyőzze – talán csak azért nem sikerült, mert egy előtte játszott Hollandia ellen, és ezen a szinten négy óra különbséggel vízbe ugrani kétszer embert próbáló feladat. A lényeg, hogy sokat tapasztalhatott a két klub, és az eredmények visszaigazolták, jó szakmai munka folyik mindkettőnél” – tette hozzá a kapitány, aki nevesíteni érthetően nem akart, ám azt elárulta, voltak, akiknek az egyéni teljesítménye egyértelműen meggyőzte, helye van a válogatottjában.

biro.jpg„Az látszott, közel sem százszázalékos állapotban vannak még a játékosok, de ezzel nincs baj, ebben az időszakban ez normális” – fogalmazott Bíró Attila, aki igyekezett nem rátelepedni a két magyar csapatra, de azért a háttérben sem húzódott meg, volt alkalma beszélgetni játékosokkal, edzőkkel, vezetőkkel. Először járhatott a magyar női válogatott szövetségi kapitányaként nemzetközi vízilabda eseményen, nem véletlen, hogy sokan keresték a társaságát, gratuláltak neki, érezte a respketet – „Azért a hollandok és az oroszok sok sikert kívánó megjegyzésének őszinteségében ne legyünk biztosak, de ez rendjén van, mégiscsak nagy ellenfeleik vagyunk” – jegyezte meg mosolyogva a szakember.

Az oroszországi napok után következnek az itthoni pillanatok, és bizony már nem sokat kell arra várni, hogy kézhez kaphassa azokat a játékosokat, akiket kiválasztott. Jövő héten ugyanis hétfő és szerda között öt edzést vezethet annak a 20 kiválasztottnak, akikkel hivatalosan megkezdi a munkát.

„Nagy meglepetés nincs a keretben, hiszen sajnos nem akkorra a merítési lehetőség. Persze ezekkel a játékosokkal is elérhetőnek látom a célokat, a jó Európa-bajnoki szereplést, a riói olimpiára való kijutást. A kazanyi csapatból mindenkire számítok, visszakerül a keretbe két év után Somhegyi Noémi, és Kasó Orsolya is vállalta a megméretést, mint bárki más, ő is tiszta lappal indul nálam. A junior-válogatottból azokat hívtam meg, akik a legjobban teljesítettek, illetve akiket több poszton is ki tudok próbálni – mert a mai vízilabdában női fronton is kulcsfontosságú mindez” – kommentálta keretét Bíró Attila, aki hozzátette: a későbbiekben – gondol elsősorban Doroszlai Vandára, Máté Zsuzsára és Szilágyi Dorottyára – mások is megkaphatják a lehetőséget a bizonyításra, ám ennek feltétele, hogy a bajnokságban, a kupában bizonyítsák, lehet rájuk számítani. „Ha nagyobb keretet hirdetek, őket is meghívtam volna, ám szándékosan csak húsz játékost neveztem meg, mert szűkös az idő, most nincs lehetőség nagyon kísérletezni.”

A kapitány tehát ezzel a húsz játékossal kezdi meg a felkészülést a 27-ei, olaszok elleni hazai világliga-meccsre, és közben gőzerővel keresi a megoldást arra, hogy a későbbiekben, a januári Európa-bajnokság előtt megfelelő ellenfelekkel szemben tesztelhesse majd csapatát. Mert már Belgrádban nagyot szeretne szólni a társasággal.

A női válogatott kerete

Kapusok:
Bolonyai Flóra (Szentes), Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi (mind Dunaújváros), Illés Anna, Kisteleki Dóra, Leimeter Dóra, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

Világliga, nők

A csoport:

Hollandia, Olaszország, Magyarország, Franciaország

B csoport:
Oroszország, Spanyolország, Görögország, Németország

A selejtezők menetrendje:

Október 27.:

Hollandia-Franciaország
Magyarország-Olaszország

November 24.:
Magyarország-Hollandia
Olaszország-Franciaország

December 8.:
Franciaország-Magyarország
Olaszország-Hollandia

Február 23.:
Franciaország-Hollandia
Olaszország-Magyarország

Április 12.:
Hollandia-Magyarország
Franciaország-Olaszország

Május 3.:
Magyarország-Franciaország
Hollandia-Olaszország

a.z.
Vízilabda hírek
Bíró Attila
Női válogatott