cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Ők utaznak Barcelonába: Varga Dániel

2013. július 22. 8:05

Egy ideig úgy tűnt, nem lehet ott Barcelonában a válogatott csapatkapitánya, ám később jobbra fordultak a dolgok.

Megijedtünk a Világliga döntője alatt. A júniusi, cseljabinszki meccsen, a szerbek elleni 12-7-re elveszített fináléban az újjáalakult, megfiatalított válogatott csapatkapitánya az ujjához kapott.

Varga Dániel szakításos törést szenvedett a jobb keze középső ujján, és úgy tűnt, nem lehet ott a katalán fővárosban a Benedek-csapat első, igazán nagy erőpróbáján. Aztán megműtötték, a kapitány pedig július elején őt is jelölte a végleges, 13 fős csapatba – nem kis fejtörést követően.

Rizikó ez, de Varga Dani mindig is reálisan látta a világot: azért vállalta a kockázatot, mert tudja, meg tudja csinálni a vb előtti közvetlen rehabilitációt. A világbajnokságra utazás előtt két nappal szedték ki az ujjából a drótokat, hogy aztán speciális gyógytornával javítsa napról napra az ujja állapotát.

Varga Dani szerencsénkre „itt maradt” a Pekingben olimpiai bajnoki címet szerző csapatból, rutinja, intelligenciája tette csapatkapitánnyá az újkori válogatottban.

Korábban így beszélt arról, mi a feladata egy „csékának”:

A csapatkapitánynak éreznie kell azt, hogy a csapat merre tart, milyen irányba halad. Éreznie kell, hogy a 20 vagy később a 13 ember mennyire működik együtt mind taktikában, mind szellemiségben, az ebédnél, a vízben, a parton. Elsősorban ezek alapján választhatott ki Tibor, aki vélhetően úgy gondolja, ezeket a feladatokat jól meg tudom oldani.

A csapatkapitányi szerep nem egy minta, nem egy fix séma, hanem egy belülről jövő, a személyiségből adódó tevékenység. Az érzékenység, az összefüggések átlátása, a kommunikáció a fontos. Ezekben kell jónak lennem, magamat kell adnom" – mondta még június elején.

Azóta a csapat nyert egy Világliga-ezüstöt, és Görögországban megverte például Szerbiát. A Vodafone-kupa talán azért nem sikerült olyan jól, mert Dani csak a medence széléről szemlélhette az ellenfeleket.

Mindenesetre a vb előtti utolsó sajtótájékoztatón azt mondta, nem lesz gond a válogatott motivációjával. Szerinte a csapat esélyes lehet a négy közé jutásra, és mindent meg is fog tenni ennek érdekében.

vargadani.jpgNév: Varga Dániel

Sapkaszám: 9

Születési idő: 1983. szeptember 25.

Válogatottság/gólok: 219/171

Klubja: Primorje Rijeka (2010-től)

Legjobb eredményei:
Olimpiai bajnok (2008)
Világbajnoki ezüstérmes (2005, 2007)
Európa-bajnoki ezüstérmes (2006)
Európa-bajnoki bronzérmes (2008, 2012)
Világliga ezüstérmes (2005, 2007, 2013)
Világkupa ezüstérmes (2006)
KEK-győztes (2002, TEVA-Vasas)
Euroliga-ezüstérmes (Rijeka, 2012)
Négyszeres magyar bajnok és kupagyőztes (2007-2010, TEVA-Vasas)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Barcelona 2013
varga dániel
barcelona
bemutatás