cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Vb 2015: Az Egyesült Államok a világbajnok, Keszthelyi Rita a gólkirálynő

2015. augusztus 7. 21:11

A kazanyi világbajnokság női döntőjét az amerikaiak nyerték, miután a döntőben 5-4-re győzték le a hollandokat. A bronzérmes az olasz válogatott lett, miután 7-7 után ötméteresekkel múlta felül Ausztráliát. A magyar válogatott a 9. helyen végzett, a vb gólkirálynője viszont 21 találattal a vb álomcsapatába is beválasztott klasszisunk lett.

Hollandia másodszor, vagy az Egyesült Államok negyedszer?

A világbajnokság női döntője előtt ez jelentette a fő kérdést. No, meg számunkra az - sovány vigasz persze a 9. hely után -, hogy a 17 gólos Rachel Fattal beéri-e a 21 góllal a lista élén álló Keszthelyi Ritát.

Nos, nem tette, így az UVSE-Centrál játékosa lett a torna gólkirálynője.

Ami az aranyérmet illeti: végig szoros meccset vívtak a felek, s noha a 3. negyedben az olimpiai bajnok ellépett 5-3-ra, a hollandoknak esélyük volt az egyenlítésre. A torna legjobb kapusának választott Ashleigh Johnson azonban 5-4-nél kétszer is nagyot védett, így 2009 után ismét az Egyesült Államok lett a világbajnok.
 
A bronzérmet hatalmas csatában a három gólig jutó, a 7-7-es végeredmény után az ötméteresét is értékesítő rutinos, 1979-es születésű Tania di Mario vezérletével az olaszok szerezték meg, megelőzve Ausztráliát.
 
Eredmény - világbajnokság, nők, döntő:
Egyesült Államok-Hollandia 5-4 (0-1, 2-1, 3-1, 0-1)
Gólszerzők: Fattal 2, Musselman, Mathewson, Neushul, ill. Megens 2, Smit, Klaassen
 
A 3. helyért:
Ausztrália-Olaszország 7-7 (2-3, 1-2, 2-0, 2-2) - 5 méteresekkel: 3-5
 
A világbajnokság női tornájának végeredménye: 1. Egyesült Államok, 2. Hollandia, 3. Olaszország, 4. Ausztrália, 5. Kína, 6. Görögország, 7. Spanyolország, 8. Oroszország, 9. Magyarország, 10. Brazília, 11. Kanada, 12. Kazahsztán, 13. Új-Zéland, 14. Franciaország, 15. Japán, 16. Dél-Afrika

*Különdíjak:

A világbajnokság legértékesebb játékosa: Rachel Fattal (amerikai)
A világbajnokság legjobb kapusa: Ashleigh Johnson (amerikai)
A világbajnokság legjobb centere: Kami Craig (amerikai)
A világbajnokság álomcsapata: Ashleigh Johnson (amerikai) - Kami Craig (amerikai), Rachal Fattal (amerikai), Zoe Arancini (ausztrál), Roberta Bianconi (olasz), Keszthelyi Rita, Maud Megens (holland)
*a média képviselőinek szavazatai alapján
Vízilabda hírek
Női válogatott
kazan 2015
kazany
vb
női döntő
keszthelyi
keszthelyi rita