cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Vb 2015: a háttérben is óriási a magyar munka

2015. augusztus 1. 11:20

Katona Norbert és segítője, Horváth Dániel a csoportkör alatt 39 mérkőzést rögzített, analizált a vb-helyszínen, avagy jelentősen a két szövetségi kapitány keze alá dolgozik.

… és jöhet a 40.!

Nincs megállás, Katona Norbert és Horváth Dániel éppen a Görögország-Kanada női mérkőzésen dolgozik. A páros eddigi 39 mérkőzést vett videóra, vágott meg, elemzett ki Kazanyban, amellyel minden szempontból csúcstartó. A kollégák mosolyogva néznek rájuk, „ja, igen, a magyarok, akik minden apró részletre figyelnek.”

S valóban.

A szövetségi kapitányok, Benedek Tibor és Merész András kérésének megfelelően minden ellenfélről igyekeznek begyűjteni az információkat, sohasem lehet tudni, egy-egy mozdulat, egy-egy fór, egy-egy lövés a későbbiekben éppen a mieink elleni mérkőzésen lehet sorsdöntő.

Mint beszámoltunk róla, Katona Norbert a bergamói világliga szuperdöntőn debütált a magyar férfiválogatott stábjában, köszönhetően a többi között annak, hogy olyan vágó- és elemzőprogramot használt korábban a Ferencvárosban és Horkai György utánpótlás-válogatottjainál is, amely felkeltette Benedek Tibor figyelmét. Munkája óriási segítséget ad a stábnak, hiszen minden egyes mérkőzés után tíz perccel vágott anyag kerül az asztalra. Korábban Dabrowski Norbert éjt nappallá téve dolgozott ezen, most jóval ideálisabb a helyzet: a csapat elé kerülő felvételeket a stáb ez alapján jóval könnyebben és hamarabb összevágja.

Nem véletlen, hogy a válogatottnál dicsérik a munkát, mint ahogy az sem, hogy információink szerint több első osztályú csapatnál is megvásárolják a „csodaprogramot”.

„Örülök a pozitív visszajelezéseknek – fogalmazott Katona Norbert, aki a kazanyi munkamegosztásról is ejtett néhány szót: – Tekintettel arra, hogy a világbajnokságon az igényeknek megfelelően a férfiválogatott mellett a nőit is el kell látni felvételekkel, elemzésekkel, és a programot momentán én tudom kezelni, szükség volt egy segítőre. Őt én választhattam ki. Dani a KSI egyik utánpótlásedzője, gyerekkori barátom, szereti a vízilabdát, és nem mellékesen ért is hozzá. Amikor megkerestem, hogy volna egy kis feladat, örömmel mondott igent, már akkor éreztem rajta a lelkesedést. Pedig nem könnyű neki sem a munkája: a mérkőzéseket fel kell vennie kamarával, nem maradhat le egyetlen mozdulatról sem.”

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor


A jóból is megárt a sok, mondhatnánk, hiszen hat nap alatt 39 mérkőzés felvétele nem egyszerű feladat, a monotonitást azonban jól bírja a szekció.

„Mentálisan készülni kellett erre, hihetetlen koncentrációt igények a munka – folytatta Norbi. – Mozgásukról ismerem a játékosok kilencven százalékát, éppen ezért hol hangosan, hol magamban kommentálom az eseményeket, nem engedem, hogy lankadjon a figyelem. Ez azért is jó, mert nem hagyok ki semmilyen információt az analízisből, máskülönben borulna minden.”

A mérkőzés közben folyamatosan történik a vágás, így fújásra voltaképpen szinte bármi kikereshető a program segítségével. Fórok, hátrányok, mozgások, etc.

Horváth Dániel kvázi már rutinból kezeli a kamerát – és figyel, figyel, les minden mozdulatot. „Monoton, de élvezem – mondja. – Nem sablon, tényleg rendkívül megtisztelő, hogy ezzel a munkával segíthetek a magyar válogatottaknak. Amikor Norbi megkeresett, egyetlen másodpercig sem volt kérdés, hogy jövök. Végigállok én bármennyi mérkőzést, rögzítek bármit, csak legyenek sikeresek a csapataink. Fárasztó a feladat, ugyanakkor nagyon élvezem, és közben természetesen drukkolok a mieinknek.”

Ők ketten a 39 mérkőzésből, nem árulunk el nagy titkot, néhány megmosolyogtató partit is végigdolgoztak – mindketten a Brazília–Japán női találkozót nevezték a „csúcsnak.”

„Nem akarunk senkit sem megbántani, de ezen az összecsapáson azért láttunk néhány csemegét...” – mosolygott Katona Norbert, aki „főállásban” a Ferencváros menedzsereként, technikai vezetőjeként dolgozik, avagy természetesen más szemmel nézi az ausztrálok találkozóit. Más szemmel, hiszen ugyan a zöldektől nincs senki a magyar válogatottban, de Joel Swift és Aidan Roach révén a zöldek is érdekeltek a vb-n. „Örülök az ausztrálok jó szereplésének, még inkább akkor, amikor Fradi-akciót látok a vízben – ők ketten eddig három alkalommal is összehoztak gólokat” – kacsintott az elemző, aki nem titkolja, csapatunkból Vámos Márton a kedvence: „Régóta követem a pályafutását, nem titok, nagyon jó barátok vagyunk. Ezen a nyáron neki eddig még nem jött ki igazán a lépés, de folyamatosan fejlődik, az utolsó három meccsen nagyot robbant majd!”

A próféta szóljon belőle!
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
kazan 2015
vb
kazany
katona norbert