cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Bergamóban debütált Benedek Tibor stábjának új tagja

2015. június 28. 10:42

Az utánpótlás-válogatottak után a felnőtteknél is dolgozik Katona Norbert, aki olyan vágó- és elemzőprogramot használ, amely óriási segítséget nyújt egy világverseny ideje alatt a szakembereknek.

Benedek Tibor, Gergely István, Dabrowski Norbert, Illés Roland, dr. Gábor Antal és Katona Norbert. Ők kísérték el a magyar válogatottat Bergamóba, a Világliga Szuperdöntőjére. Bővült tehát a stáb, méghozzá a napi munka megkönnyítése céljából.

„Segítem a stáb munkáját azzal, hogy a meccs után tíz perccel már a vágott anyagot a kezükbe tudom adni. Mondhatom, hogy mire hazaérünk a szállodába, a vacsoraasztalon már ott a a nap összes meccsének megvágott anyaga, hiszen azok közben vágok, valamint rögzítem azt, ami ott történik” – röviden így válaszolt Katona Norbert a kérdésre, miszerint mi is az ő feladata.

Egyébként „főállásban” a Ferencváros menedzsereként, technikai igazgatójaként dolgozik, az utóbbi időben pedig Horkai György szakmai stábjában – így került képbe a felnőtt-válogatottnál is.

„Tavaly nyáron, az isztambuli ifi világbajnokságon voltam ott először, előtte pedig volt egy olasz felkészülési torna, ahol volt idő a stábbal összeszokni. Az ifi világbajnoki aranyérem jó visszaigazolás volt, úgy érzem, magam is kivettem a részem belőle. A lényeg, hogy az edzők keze alá dolgozzak, emellett a kapusok felkészítésében is részt veszek azzal, hogy az ellenfél lövőjátékosainak mutatóit bővebben elemzem. A vb után a tbiliszi junior-Eb következett, majd legutóbb a bakui Európa Játékok. Már év közben folytattunk beszélgetéseket Tibivel, tudta, hogy ez a rendszer jól működik Horkai Gyurinál, de annyira részletesen még nem ismerte, mit is jelent ez a gyakorlatban. Korábban segítettem a centerek felkészítéséről szóló szakmai anyag elkészítésében is, és a bajnokság vége felé jött a felkérés, lenne-e kedvem elkísérni a csapatot Bergamóba, majd Kazanyba. Egyeztettem Gerendás Györggyel és Varga Zsolttal, akik támogattak, így vagyok most itt, amit megtiszteltetésnek is tartok. Nem volt kérdés, hogy akarok-e jönni, de a mindennapokat össze kellett egyeztetni” – mondja Katona Norbert.

knorbi3.JPGDe hogy került képbe ez az elemző-rendszer? Nos, a Ferencvárosnál már egy ideje ezt használják, Varga Zsolt kezdeményezésére, az érdem tehát az övé is. Katona Norbert vágta a Fradi meccseit, a vezetőedző pedig javasolta, vegyék meg a programot.

„Melós, ha valaki komolyan veszi, de nem annyira melós, mintha manuálisan kellene vágni” – tudjuk meg a program lényegéről. Főszereplőnk a meccsek 90 százalékán ott ül (Bergamóban is), és amellett, hogy felveszi azokat, mindent figyel, rögzít, legyen az blokkolás, labdaszerzés stb.

Vegyünk egy kitalált példát: folyik a szerb-ausztrál mérkőzés, véget ér, Benedek Tibor pedig fél órával később érdeklődik, hogy lőtt Filip Filipovics a meccsen és mondjuk az egész tornán. Egy mozdulat, és már nézheti is a kapitány a szerbek kiválóságának összes lövését megvágva, emberfórban vagy teljes létszámban, az archívum segítségével pedig több meccsre visszamenőleg.

„Van utómunka része is a rendszernek, de a lényeg a gyorsaság, és az, hogy időt takarítunk meg, valamint precíz statisztikákat kapnak az edzők. Éppen ezért sajnálom például azt, ami Bakuban történt. Az ifiválogatott megfelelő felkészítése érdekében szinte őrségváltásban videóztunk, mindent a játékosok elé tettünk, rengeteget dolgozott a stáb. Igaz, a játékosok is sokat melóztak. A bakui különítmény Horkai Györggyel, Keszthelyi Tiborral, Kis Istvánnal egy nagyon erős, jó hangulatú szakmai társaság, egyébként is nagyon szeretek az utánpótlás-válogatottaknál dolgozni. Szóval kicsit keserű a szájízem Baku miatt, hogy nem jutottunk négybe, a stáb nagy munkát fektetett bele, a sorsdöntő meccs előtt 192 görög lövést néztem végig, az alapján készítettük fel a srácokat. Persze, tudom, hogy ők is a legjobbat akarták a meccsen nyújtani, szerencsétlenül alakultak aztán a dolgok. Mindenesetre ott leszek Almatyban is, a junior világbajnokságon. És persze Kazanyban, amit nagyon várok, hiszen a nagyválogatott egy sokra hivatott, jó szellemiségű társaság. A srácokat jól ismerem, többüket barátomnak is tekinthetem. Elég sűrű a nyaram, hiszen a válogatottak és a Fradi mellett Wiesner Zsolt barátommal a strandvízilabda-bajnokságot is próbáljuk tovább népszerűsíteni, szervezni, rá most emiatt egy kicsit több feladat hárult" - mondja Katona Norbert.

knorbi2.JPGBenedek Tibort is megkérdeztük a rendszer előnyeiről, és arról, miért szorgalmazta stábjának bővítését.

„Az egy nagyon nagy előrelépés, hogy „realtime”-ban tudjuk feldolgozni a mérkőzéseket. Egy világversenyen, mint mondjuk itt is, ahol egy nap négy mérkőzést játszanak, irdatlan energiákat emészt fel a vágás, nem is tudunk minden mérkőzést megnézni a helyszínen. Azzal, hogy Norbi itt van, és a programot használjuk, kész anyagokat kapunk estére, így sokkal hatékonyabb a felkészülésünk, sokkal hatékonyabb az edzői munka” – válaszolt a kapitány.

Dobos Sándor (Bergamo)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor
világliga
bergamo
katona norbert