cover image
Szövetség

A Liga javaslata: 16 csapatos ob I.-et!

2015. június 1. 16:02

Hétfőn ülésezett a Liga, amely azt javasolta, hogy az E.ON férfi első osztályú bajnokság következő idényében 16 együttes szerepeljen.

A Liga ülése után Tóth Sándor elnököt kérdeztük a részletekről.

„Rögtön az elején szögezzük le, hogy a most kialakított álláspont a Liga javaslata az elnökség felé. A szövetség elnöksége dönt majd a kérdésben, június 9-én. A javaslatunk az, hogy emeljék fel a bajnokság létszámát 16-ra. Az már korábban nyilvánvaló volt, és erről határoztunk is, hogy a bajnokság meccsszámát drasztikusan le kell csökkentenünk a januári Európa-bajnokság és az esetleges áprilisi olimpiai selejtező miatt. A két 7-es csoport esetén egy csapat mindig szabadnapos lett volna, így adta magát, hogy felemeljük a létszámot, és egyben a korábban már felmerülő két csoportos bajnokságot javasoljuk az elnökségnek.”

Merthogy két nyolcas csoportban küzdenek majd a csapatok, ha az elnökség jóváhagyja a forgatókönyvet. Hogy is néz majd ez ki a gyakorlatban?

„A két csoport nagyjából azonos erősségű lesz, ugyanis az első két csapathoz, azaz a Szolnokhoz és az OSC-hez sorsoljuk majd a 3-4., az 5-6. helyezetteket, és így tovább. Lefordítva ezt a gyakorlatra: a Szolnok az egyik, az OSC a másik csoportba kerül, majd az Egert és a Ferencváros sorsoljuk az A vagy a B nyolcasba, mint ahogyan a Honvédot, a Szegedet, és a többi klubot, mindegyiket sorsolással. A nyolc-nyolc csapat oda-vissza játszik egymással, ez 14 mérkőzést jelent. Ezt követően az A csoport első négy helyezettje játszik a B csoport első négy csapatával oda-vissza, ez nyolc mérkőzést jelent (a csapatok viszik magukkal az egymás ellen elért pontokat), hasonlóan az alsóházban. Ennek a szakasznak a végén az első két helyezett játssza a bajnoki döntőt három nyert mérkőzésig, lefelé pedig a harmadik a negyedikkel, az ötödik a hatodikkal a helyezések eldöntéséért, és így dőlne el a kiesés sorsa is, a 15. helyezett a 16. helyezettel játszik, két nyert meccsig, egy kieső lenne.”

Ami pedig a naptári beosztást illeti. A terv szerint 9 fordulót lejátszanának a csapatok december 9-ig, a Magyar Kupa döntője december 12-13-án lenne. A válogatott ezután kezdheti a felkészülést a januári, belgrádi Európa-bajnokságra. A 10. fordulót január 31-én játszanák, a 14. forduló véget érne február 24-én. A középszakasz február 27-től május 4-og tartana, a döntőket és a helyosztókat pedig május 14-én május 28. között rendeznék.
 
A javaslat szerint nem lenne kieső a mostani szezon végén, azaz a Pécs és az osztályozós helyen végző KSI is bent maradna, ők vállalják az első osztályú szereplést a felmerült hírekkel ellentétben. Az ob I/B-ből a már feljutó Miskolc mellett a második helyen záró Tatabánya is feljutna.

Végső döntés az elnökség ülésén.
 
-dobos-
Szövetségi hírek
ob 1
liga
tóth sándor