cover image
Egyéb

Centerjáték: „Ha én ezt korábban tudtam volna”

2015. március 30. 21:33

A centerképzésről szóló szakmai videóanyagot mutatta be Benedek Tibor és Horkai György hétfőn.

Körülbelül száz szakember volt jelen a margitszigeti Danubius Grand Hotel különtermében, hogy meghallgassa a szövetségi kapitányok második szakmai előadását. (Miskolctól Tatabányáig, Szegedtől Egerig érkeztek szakemberek, vízilabdában dolgozók az előadásra.) Merthogy Benedek Tibor és az utánpótlás-válogatottak kapitánya, Horkai György tavaly április 22-én már előadott az edzők, klubvezetők számára.

Az egységes szakmai és nevelőmunka, valamint követelményrendszer bevezetése érdekében tették mindezt akkor, és a mostani előadásnak is ez az eredője. A cél az, hogy ne csak a válogatottakban, hanem a klubokban is ugyanazt tanulják a játékosok, lehetőleg posztonként és korosztályonkénti követelmény-rendszerek mentén.

S ha már posztonkénti követelmények: az egyik legfontosabb poszt, a centerek játékáról készült külön szakmai videóanyag, ezt mutatták be hétfőn. Az anyag elkészítésében (nem kis munka volt) korábbi centerklasszisok, valamint az utánpótlás-válogatott tagjai vettek részt. A kapitány előadását Horkai György vezette fel, Benedek Tibor pedig az egyórás anyagot rendkívüli precizitással prezentálta, ahogyan azt tőle megszokhattuk.

Jöjjön néhány reakció az előadásról: egy "közvetlen kollégától", egy gyakorló centertől, aki úgy döntött, meghallgatja a kapitányt és egy kétszeres olimpiai bajnoktól (aki játszott centerként is), gyakorló edzőtől. 

Dabrowski Norbert amondó, az ilyen közös megbeszélések, előadások elképesztően sokat segítenek a magyar vízilabdának, avagy egységben az erő alapon léphetünk előre. Amint a ZF-Eger szakvezetője, a válogatott másodedzője fogalmazott: „A legjobb visszajelzést jómagam Bárány Attilától kaptam. Vele együtt néztem az előadást, és ő, mint volt válogatott center rácsodálkozott, mennyire rendszerbe van szedve az egész. Mint elmondta, ha neki így tanították volna anno, mit kell tenni centerben, minden jobb lehetett volna. Most eszmélt rá, mennyi mindent ösztönből csinált, és mennyire hasznos, ha rendszerbe foglalva ennyire fehéren-feketén le vannak fektetve az alapok. Számomra mindez egyértelműen bizonyítja, Tibi és Hores előadása ezúttal is rendkívül hasznosnak, mondhatom elsőrangúnak minősíthető.”

A fiatal szakvezetőt jól ismerők tudják, mindene a vízilabda, órákat lehet vele beszélgetni a sportágról, kiválóak a meglátásai – természetesen kíváncsiak voltunk arra, ő maga mennyit tud tanulni egy ilyen előadásból: „Sokat! – vágta rá. – Ilyenkor döbbenek rá arra, mennyi mindent nem tudok még. Az edzői felfogásom, mondanom sem kell, egyezik Benedek Tibiével és Horkai Györgyével, az elemek rendszerbe foglalását fontosnak tartom. Ahogy néztem a felvételeket, nekem is eszembe jutottak közben gyakorlatok, beindította a fantáziámat, egyértelműen inspirálóan hatott..”
Dabrowski Norbert jó útnak tartja a kezdeményezést, mert mint mondta: „Akik kicsit előbbre tartanak nálunk, azok pont az egyéni képzésekkel előznek meg bennünket. Nálunk már nem lehet többet edzeni, az egyéni képzést területén azonban látom az előre lépés lehetőségét. A fiatal tehetségeknek nem kell megvárniuk, amíg együtt játszanak a Varga Dumi-féle sztárokkal, sokkal hamarabb tanulhatják meg az efféle képzések során a speciális tennivalókat.”

Tóth Márton, a magyar válogatott centere is szükségét látta annak, hogy ott legyen az előadáson.

"Többen megkérdezték, hogy mégis mit kerestem ott, de én azt az elvet vallom, hogy az ember élete végéig tanul. Mindig lehet új ismereteket szerezni, biztos voltam benne, hogy hétfőn is ez lesz a helyzet. Nagyon élveztem az előadást, amelyben a gyakorlati elemek össze voltak kötve a meccsjelenetekkel. Nagyon tetszett az a rész, amely bemutatta, hogy lehet ezeket a meccsjeleneteket a mindennapokban gyakorolni. Hogy lehet az edzéseken, úgynevezett klinikai körülmények között felidézni a centerjáték bizonyos elemeit. Tibi és az anyag készítői hat részre osztották a centerjáték elemeit, például hogy úszik vissza a center, hogy szerez kiállítást, hogy vesz részt a kapufás játéban, vagy hogy szerez pozíciót. Mindegyikhez megvoltak azok a gyakorlatok, amiket az edzéseken lehet gyakorolni. Ezek között volt olyan, amit az ember két négyzetméteren önmaga gyakorolhat, de olyan is, amihez kérhet segítséget egy bekk személyében" - mondta a Szolnok játékosa.

"A védekezést alapvetően határozza meg a kapus, míg a támadásban kulcsszerep jut a centereknek. Nem mindegy, hogy két vagy három méteren áll, minden más játékos helyzete függ az ő helyzetétől. Egyértelmű, hogy teljesen más típusú poszt, mint a többieké, már csak azért is, mert háttal áll a kapunak, jobb esetben; így érthető, ha erre nagyobb figyelmet fordítanak a kapitányok. A kiállítások kiharcolását a centerektől várják a csapatok, és ettől függetlenül is nagyon összetett egy center játéka" - tette hozzá Tóth Márton.

Érdekes lehet a kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás véleménye is – különösen azért, mert centerként és bekként is elsőrangúan játszott a kétezres években. A Debrecen edzője nem titkolta, meghatotta az előadás: „Fantasztikus volt, fel is hívtam utána Tibit és Gyurit is, hogy megköszönjem nekik a színvonalas szakmai anyagot. Jó volt látni, hogy az egykori csapattársak milyen elánnal és alázattal segítették a munkát..”

A „Csuvi” becenévre hallgató fiatal szakvezető bevallotta, az anyagot nézve bizony meglepődött azon, hogy vannak még számára is újdonságok ezen a területen: „Azt hittem, mindent tudok a centerezésről, aztán tessék. Elgondolkodtam azon, hogy mennyire ösztönből centereztem, és milyen jó a mai fiataloknak, akik számára ilyen anyagok állnak a rendelkezésre. Már töltik is le az anyagot a kollégáim, a héten pedig minden debreceni edzőnek megmutatom. Leülünk egy kivetítő elé, és átbeszéljük a dolgokat, beépítjük a tapasztalatokat az edzéseinkbe. Így klubunk két centertehetsége, Katona Gábor és Fekete Gergő éppúgy sokat profitálhat a centermunka rendszerbe tételéből, mint a felnőtt csapatunk centerei. Alig várom, hogy a serdülőcsapatomnál is hasznosítsam ezeket a tapasztalatokat.”

A hétfői előadás tanulságairól szólunk még, kedden a kapitányokat, az anyag elkészítésében részt vevő háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamást és az utánpótlás-válogatott egyik tagját kérdezzük a tapasztalatokról.
Vízilabda hírek
varga tamás
Benedek Tibor
horkai györgy
center
tóth márton