cover image
Egyéb

Újvárosi siker, de a BVSC is bizonyított

2015. január 31. 20:02

A női középszakasz 1. fordulójának rangadóján Petrovics Mátyás csapata Kisteleki Dóra és Takács Orsolya nélkül is remekül helytállt a végén a három pontot megszerző, a meccs második felében jobban játszó Dunaújvárosi Főiskola ellen (10–13).

Nem válogatottunk hétközi, franciák elleni Világliga-meccse lesz a Szőnyi úton a kedvenc, annyi bizonyos…

Azok után, hogy még a ráhangolódó kétkapuk során súlyos térdsérülést szenvedett Kisteleki Dóra, Takács Orsolya is beteg lett, így neki is ki kellett hagynia a női bajnokság középszakaszának első rangadóját. A Dunaújvárosi Főiskola elleni összecsapáson persze mindketten megjelentek, sem a már „csak” hőemelkedéssel bajlódó bekket(-centert), sem az elméletben ágyhoz kötött, ám érthetően a négy falnál izgalmasabb környezetre vágyó szélső-átlövőt nem lehetett elrettenteni attól, hogy megnézze csapata mérkőzését.

Hogy mit láttak?

Egy igazán pörgős, az első félidőben gólokkal tarkított, a másodikban érthetően lassúbb, de hasonlóan kemény partit. A kezdés előtt egymással kedélyesen beszélgető két edző, az egyaránt besárgult Petrovics Mátyás és Mihók Attila is űzte-hajtotta tanítványait, mindketten pöröltek egy-egy ítélet után – oly nagy volt a hév, hogy Székely Zoltán ellenőr tekintélyt teremtő módon magához ragadta a mikrofont, és még az első negyedben nyugodtabb magatartásra intette őket.

Ilyet is ritkán látni, de a jelek szerint működött…

Amúgy a feszültség érthető volt, elég ha csak a mérkőzés alakulását említjük: 1–0, 1–2, 2–2, 2–4, 3–4, 3–5, 5–5 – és ez még csupán az első negyed. Bekezdtek, elképesztően bekezdtek a felek, ültek a lövések, ültek a fórok – szegény kapusok nem sokat találkoztak a labdával…

A második felvonás, ha nem is kopírozta le az elsőt, de nagyban hasonlított hozzá: 6–5, 6–6, 7–6, 7–7, 7–8, 8–8, 8–9. Ragadtak egymásra a csapatok, hol az egyik, hol a másik vezetett. Horváth Anna és Kasó Orsolya is kezdte-kezdte elkapni a fonalat, utóbbi például 7–6-os állásnál ötméterest hárított.

A nagyszünet után a BVSC fiataljai fáradni kezdtek, hátul még csak-csak megoldották feladatukat, de támadásban jöttek azok a hibák, amelyek valószínűleg a rutintalanságra, a fizikai okokra vezethetőek vissza. No meg arra természetesen, hogy a Dunaújvárosi Főiskola váltott, türelmesebben, egységesebben pólózott, mint addig, rendbe tette a védekezését, egyszersmind kézbe vette az irányítást. A harmadik negyed egyetlen gólja (Szilágyi Dorottya szerezte) után a záró etapban csak a harmadik kísérletre sikerült emberelőnyben a vendégeknek ellépniük három góllal (8–11), ami voltaképpen eldöntötte a három pont sorsát. Más kérdés, a remekül küzdő BVSC egy pillanatra sem adta fel, így az emlékezetes kupaelődöntőben ötméteresekkel nyerő újvárosiaknak végig oda kellett tenniük magukat.

A meccsen több jó teljesítmény (Máté Zsuzsanna, Gyöngyössy Anikó, Szilágyi Dorottya, Menczinger Kata) mellett egy parádésat is láthattunk: Gurisatti Gréta mezőnymunkája, lövései igazolták, helye van a legjobbak között, nem véletlenül számít rá a mérkőzést a helyszínen megtekintő Merész András szövetségi kapitány.

„Igazságtalannak érzek egy-két dolgot, de ezt most inkább hagyjuk… A lényeg, és számomra üdvözítőbb, hogy a csapat úgy nyolcvanöt százalékban megcsinálta azt, amit meg kellett csinálnia. A maradék tizenöt – amelybe a hibák, és lássuk be, az érthető fizikai fáradtság tartozik bele – jelenti a háromgólos különbséget. Mondhatnám, hogy mennyire hiányzott a két rutinos válogatott játékosunk, de nem fogok erre hivatkozni. Különben is, ez a csapat újfent bebizonyította, nem lehet leírni!” – értékelt a mérkőzés után honlapunknak Petrovics Mátyás, a BVSC szakvezetője.

Kollégája, Mihók Attila, a Dunaújváros mestere így fogalmazott: „A mérkőzés első félidejében sajnos bejött, amitől tartottam: miután kiderült, hogy Kisteleki Dóri mellett Takács Orsi sem játszik a hazaiaknál, a kötelező győzelem okozta elvárás súlya nehezedett a csapatra. Ennek hatására elkezdtünk egyénieskedni, olyan dolgokba mentünk bele, amelybe amúgy soha. Az rendben, hogy jól lőttük a fórokat, de a támadásból védekezésbe való visszarendeződés sokszor katasztrofális volt, a BVSC pedig jó csapat, élt a lehetőségekkel. A félidőben nem győztem hangsúlyozni a lányoknak, hogy vagy csapattá válunk, és a megszokott módon vízilabdázunk, vagy folytatjuk az addigiakat, de akkor veszíteni fogunk. Hála istennek feljavultunk, és felfogtuk, itt minden egyes passznak súlya van. Elismerésem az ellenfelünk játéka előtt, nagyszerű csapat a BVSC.”


A forduló másik két mérkőzése a papírformának megfelelően alakult: a Bajnokok Ligája negyeddöntőjére (is) készülő csapataink, az UVSE-Centrál és a Hungerit-Szentesi VK egyaránt magabiztosan győzött. A fővárosiak a Hajós uszodában rögvest az első negyedben jelezték az Egernek, ne is reménykedjen a meglepetésben, a válogatott húzóemberei lőttek öt gólt (Tóth Ildikó kettőt, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna és Csabai Dóra egyet-egyet), az 5–1-es nyitány egyszersmind nyugodt mederbe terelte a mérkőzés folyamatát. Cizgány Dóráék mindössze 12-szer találták el a hazaiak kapuját, és miután ezekből hatszor védeni tudott Gangl Edina (50%-os teljesítmény), esélyük sem lehetett a szorosabb partira. Említést érdemel még Tóth Ildikó centerteljesítménye, 3/3-as mutatója, kiállításszerzései, egyúttal 5.6 pontátlagú teljesítményindexe.

„Örülök, de olyan sokat nem is játszottam”
– mondta meglepetten a kiváló center a Szőnyi úton (merthogy kiment megnézni a BVSC–Dunaújváros rangadót), akinek a nyakán látott karmolásnyomok bizonyították, még egy ilyen meccsen sem feltétlen könnyű a centerélet…

A Szentesnek sem okozott gondot a Szeged legyőzése, Tóth László csapata minden negyedet megnyerve hozta a kötelezőt.
 
- a.z. -
 
Eredmény – Női ob I., középszakasz, felsőház, 1. forduló

BVSC-Wáberer Hungária Zugló–Dunaújvárosi Főiskola 10–13 (5–5, 3–4, 0–1, 2–3)
Laky uszoda, 100 néző. V: Birri, Szilágyi K.

BVSC:
Horváth A. – Illés H.1. Máté 3, Kele, Gyöngyössy 3, Tamás1, Leimeter. Csere: Farkas K., Varga V. 2, Oravecz, Szmodics, Dauda. Vezetődző: Petrovics Mátyás
DUNAÚJVÁROS: Kasó – Szilágyi 2, Gurisatti 6, Garda, Horváth B., Menczinger 3, Slagter 2. Csere: Ziegler, Vályi F., Brávik F., Vályi V., Hlengiwe, Huszti. Vezetőedző: Mihók Attila

Gól – emberelőnyből: 3/10, ill. 6/13
Gól – kettős emberelőnyből: 0/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 0/1, ill. 2/2
Kipontozódott: Garda (20. p.), Kele (23. p.), Varga V. (29. p.), Vályi V. (31. p.), Tamás (32. p.)

További eredmények:

UVSE-Centrál–ZF-Eger-EKF 13–6 (5–1, 2–1, 2–2, 4–2)
Gólszerzők:
Keszthelyi 3, Tóth I. 3, Csabai 3, Kisteleki H. 2, Kövesdi, Kuna, ill. Takács V., Czigány, Miklós, Szeredi, Ráski, Parkes

Hungerit-Szentesi VK–Szegedi Vízmű-Taylor&Nash-Szegedi Egyetem 13–4 (5–2, 3–0, 1–0, 4–2)
Gólszerzők:
Kövér-Kiss 5, Gémes 2, Bujka 2, Győri, Kádár, Miskolczi, van der Sloot, ill. Somhegyi, Lengyel A., Dalmády P., O-Nagy


Vízilabda hírek
BVSC
dunaújváros