cover image
Egyéb

Kettéválik a női bajnoki mezőny

2014. december 19. 15:14

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége elfogadta azokat a szakmai javaslatokat, amelyek a női bajnokság kiírásának megváltoztatását támogatták. Az eredmény: tíz remek meccsen edződhetnek a legjobb játékosok.

Bizonyos szempontból örömteli volt, hogy a női bajnokság 2014-15-ös szezonjára tíz csapat nevezett. Egyre több lány pólózik, azért emeljük ezt ki, mert több csapat is serdülő és ifijátékosokkal nevezett, állt ki a mérkőzésekre.

Így tett például az ASI, a KÓPÉ-ÚVSE és az UVSE-Margitsziget is, de a Kecskemét is fiatalokkal állt ki, egy-két korábban pólózó játékos mellett. Az ő rutinjuk éppen elég volt ahhoz, hogy a másik három csapat mindegyikét legyőzze a KESI és a hetedik helyen álljon.

Oké, bővül az utánpótlás, ugyanakkor hatalmas különbségek mutatkoztak az élcsapatok és a fent említett klubok teljesítménye között. Néhány bajnoki eredmény: UVSE-Central-ASi 41-0, BVSC-ASI 26-2, Eger-KÓPÉ 21-5, Szentes-KÓPÉ 34-1 (Bujka Barbara 14 gólt szerzett), KESI-Szentes 3-25, Szeged-KESI 20-1, Szentes-ASI 36-0 (Bujka Barbara 19 gólt rámolt be, ezzel csúcsot döntött), KÓPÉ-BVSC 2-28.

Ezek a mérkőzések kevésbé szolgálják azoknak a válogatott játékosoknak a fejlődését, akik hazajöttek külföldről - a jövő érdekében. Mivel a rangadók kiváló meccseket hoztak, joggal vetődött fel a lehetőség, hogy az ilyen mérkőzések felé "haladjunk". Az MVLSZ elnöksége elfogadta az edzők, szakemberek érvelését, így a bajnokság a kilenc alapszakasz-forduló után nem a korábban kiírt menetrend szerint folytatódik. Nem lesz még egy kör, hanem a mezőny kettéválik, s egymással küzd a későbbiekben.

Az első hat csapat a felsőházban az elődöntőért küzd az úgynevezett középszakaszban, a 7-10. helyezettek az alsóházban játszanak tovább. Bár még három meccs hátravan az első körből, már kialakult a felsőház mezőnye: a Hungerit-Szentes, az UVSE-Central, a Dunaújvárosi Főiskola, a BVSC-Wáberer Hungária-Zugló, a ZF-Eger és a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Universitas folytatja. 

A csapatok az első körből NEM viszik tovább az eddig megszerzett pontjaikat (az alsóházban igen). A január 31-én kezdődő középszakasz végén az első két helyezett azonnal az elődöntőbe jut, míg a 3-6. és a 4-5. csapatok két nyert meccsig folytatják a négy közé jutásért.

"A bajnokság átalakítása révén a válogatott játékosai és a bő keret tagjai tíz nagyon keményen meccsen vérteződhetnek tovább" - mondta Merész András szövetségi kapitány a Digi Sport reggeli magazinjában csütörtökön.

A változtatásokkal egyetértenek az élcsapatok edzői is. "Abszolút ez a kifizetődő döntés, szorgalmaztam, hogy megszülessen. Egész egyszerűen azért, mert csakis így segíthetjük elő, hogy a korosztályos és felnőttválogatottak megfelelően fejlődjenek és számukra hasznosak legyenek a bajnokik. Így van igazán értelme annak, hogy a légiósaink hazajöttek. A pontokat azért nem viszik tovább a csapatok, mert a pályaválasztói jogból adódhattak volna előnyök, hátrányok" - mondta Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője.

"Az nem baj" - mondja Tóth László, a bajnok Szentes edzője arra a kérdésünkre, probléma-e, hogy az eddig lejátszott meccseknek a pontok tekintetében semmi értelme nem volt. "Nem voltak így sem haszontalanok ezek a meccsek, hiszen mindenki építi a csapatát, ezeken keresztül tudtuk előrébbvinni a munkát".

"Olyan nagyarányú győzelmek születtek az alapszakaszban, hogy valamit lépni kellett. Most lesz tíz nagyon komoly meccs, ahol nagy küzdelem is várható, így lehet fejlődni, edződni akár a nemzetközi kupára is" - ezt már Áts Bertalan, az UVSE-Central edzője tette hozzá.

"A csapatsportoknak akkor van igazán értelme, ha olyan meccseket játszanak, amelyiknek az eredménye kérdéses. Ezt szeretik, erre kíváncsiak a nézők. Ha ez nincs meg, akkor csak magukról a sportolókról szólnak a mérkőzések. Ezért és az őszi tapasztalatok alapján is célszerűnek tartom a bajnoksg átalakítását, de persze jobb lenne a szezon előtt ezt figyelembe venni. A sportág érdekeit is szem előtt tartja a mostani változás" - foglalta össze véleményét Mihók Attila, a Dunaújvárosi Főiskola vezetőedzője.

Az alsóházban másfél fordulós körmérkőzéseket rendeznek, azok lesznek kétszer pályaválasztók, akik az ősszel idegenben játszottak. A fordulók végén a 7. a 10., a 8. a 9. csapattal meccsel két győzelemért, a győztesek a 7-8. helyért, a vesztesek a 9-10. helyért játszanak tovább.

A középszakasz időpontjai: január 31., február 4., február 7., február 11., február 14., február 28., március 4., március 7., március 14., március 18.
Playoff I.: március 31., április 3., 5.
Playoff II.: május 1., 4., 6.
A harmadik helyért: május 9., 12., 15.
A döntő: május 11., 14., 17., 19., 21.
 
-ds-
Vízilabda hírek
női bajnokság
uvse
szentes
BVSC
eger
dunaújváros