cover image
Szövetség

Elindult a friss játékvezetői képzés

2014. december 18. 9:42

A szövetség meghirdette új tanfolyamait, amelyekre szép számmal jelentkeztek is érdeklődők, egykori és jelenlegi pólósok, köztük sok fiatal is.

„Ha eddig voltak barátaid az uszodában, akkor azokat elveszted, ha nem voltak ellenségeid, akkor lesznek” – mondta félig tréfásan Császár György az első foglalkozás elején, midőn elkezdte a játékvezetés szerepét, fontosságát ecsetelni a hallgatóságnak.

Nem láttunk kikerekedett szemeket, amikor arról beszélt, ez egy nehéz szakma, bírni kell a kritikákat, edzettnek kell lenni fejben is – ezzel vélhetően mindenki tisztában van. Szerinte egyetlen esetben lehet elkerülni, hogy az ember közutálat tárgya legyen: a korrektség betartásával. Ha a játékvezető korrekt, olyan nagy baj nem lehet, még ha nem is lehet levezetni egy meccset hibátlanul. Mert nem lehet.

Arról, hogy miért indult el a képzés, Nemcsik Balázs is beszélt. A fő ok: kevés a játékvezető, s egyre több vízilabdacsapat működik, sok-sok kiírásban, a bírók pedig leterheltek, tavaly volt olyan játékvezető, aki 200 meccset vezetett.

Hölgyek is jelentkeztek

Hölgyek is jelentkeztek

A szövetség főtitkára szerint ma már alapkövetelmény nemzetközi szinten, hogy a játékvezetők fittek, sportosak legyenek, adjanak magukra. Ha ez nincs meg, esély sincs arra, hogy komoly mérkőzéseket kapjanak az érdekeltek. Az sem mellékes, hogy egyre több a női játékvezető tőlünk nyugatra, örömteli, hogy a mostani tanfolyamra több hölgy is jelentkezett.

S ha már itt tartunk: egyikőjük Zantleitner Krisztina.

„Húsz év vízilabdázás áll mögöttem, és egy ideje edzőként dolgozom, fontosnak tartom, hogy egyrészt folyamatosan képezzem magam, másrészt egy másik szemszögből is megismerjem a játékot. Ez is szükséges ahhoz, hogy a klubban, ahol gyerekekkel foglalkozom, jó munkát tudjak végezni. Az is igaz, hogy tulajdonképpen most van annyi időm, hogy egy ilyen képzés beleférjen a mindennapokba” – mondta a Tatabányán dolgozó egykori válogatott klasszis.

jv2.JPG„Senki, talán egyedül a bátyám” – válaszolta arra a kérdésre, volt-e olyan, aki lebeszélte volna a jelentkezésről.

watch?v=tNl2fKxpqW8&feature=youtu.beAz első előadásról ketten is elkéredzkedtek, az ok prózai: Komjádi-kupa meccset játszottak az UVSE-ben. Kovács Bencéről és Knézy Márkról van szó, velük az elődöntő után beszélgettünk, miért tartották fontosnak, hogy jelentkezzenek – alább a videó.

jv4.JPGRajtuk kívül is sok-sok fiatal ült a Hajós tanácstermében, például Szedmák Dávid. De idősebbek is érdeklődnek, ifjabb Kenéz György és Tóth Imre, a Honvéd edzői is ott voltak az első találkozón.

További hír, hogy hamarosan Szegeden és a Dunántúlon is (vélhetően Pécsen) indul képzés. Összesen egyébként hét alkalommal találkoznak a budapesti tanfolyamon, négy-négy órára. Aztán jöhetnek a vizsgák.

Majd ezt követően remélhetőleg a sikeres munka, a medence partján.
 
-dobossándor-
Szövetségi hírek
MVLSZ
játékvezetés
játékvezetői képzés
császár györgy
Zantleitner Krisztina
knézy márk
kovács bence
nemcsik balázs