Szövetség

Közlemény az utánpótlás bajnokságok szabálymódosításáról

2014. szeptember 18. 9:21

Az Utánpótlás Bizottság legutóbbi ülése után az alábbi kérelemmel fordult az MVLSZ elnökségéhez.

Az Utánpótlás Bizottság a 2014-2015-ös országos gyermek és serdülő bajnokság lebonyolításával kapcsolatban, az alábbi javaslatokat nyújtotta be az Elnökség elé:

- Az Országos gyermek és serdülő bajnokság első, és második negyedében nem lehet zónázni! (természetesen a III. és IV. negyedben a csapatok szabadon döntik el a taktikát!)

- az első két negyedben a zóna alkalmazása esetén a zónázó játékost kiállítással bünteti a játékvezető

-nem számít zónázásnak, ha a faultot elkövető játékos visszalép a center elé, (hogy a szabaddobást a csatár ne tudja a centernek azonnal bejátszani) de a labda eldobása után, a védőnek vissza kell mennie az emberére, vagyis nem maradhat a center előtt

- amennyiben a támadó csapat kettő vagy több játékosa szándékosan nem akar felmenni, támadni, abban az esetben a játékvezető passzív játék címén elveheti a labdát, és a védekező csapat javára kell szabaddobást ítélni. (ezt a szabálypontot azon bajnokságok tapasztalatai alapján kérték az edzők bevenni ahol már korábban is tiltott volt a zónavédekezés.)

A javaslat tapasztalatait az első forduló alapján az edzők közösen kiértékelik.
 
Az utánpótlás bajnokság már ezen a héten kezdetét veszi, így a kérdésben az elnökség szűkített grémiuma hozott sürgősséggel döntést.

A szeptember 8-ai elnökségi ülésen az az álláspont fogalmazódott meg, hogy a javasolt szabályok bevezetéséhez az UP Bizottság és a Szakmai Testület közös támogatása szükséges. Tekintettel arra, hogy a Szakmai Testület a kérdést nem tárgyalta, a szűkített grémium a következő döntést hozta:

A javaslatot az elnökség az UP bajnokság első 4 fordulójára támogatja.

Felkéri egyúttal a Szakmai Testületet, hogy ezt követően rendkívüli ülésén hozzon határozatot, hogy azt követően is ezekkel a szabályokkal folytatódjon a szezon, vagy módosítja, esetleg törli az új alkalmazást.
A változtatás a BVLSZ egyetértésével, már a következő fordulótól a BVLSZ bajnokságaiban is érvényes.

A frissített Versenykiírás ide kattintva letölthető.
Szövetségi hírek
utánpótlás szabálymódosítás