cover image
Egyéb
Utánpótlás

Manhercz Krisztián: Az Eb fizikálisan megterhelőbb volt

2014. szeptember 2. 10:39

Hazatértek a tbiliszi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző juniorválogatott tagjai.

Aki azért jár a Liszt Ferenc Repülőtérre, hogy érmes vízilabdacsapatokat fogadjon, bajban lehetett hétfő este. Ugyanis mindkét terminálra érkezett egy ilyen válogatott, ráadásul lényegében egy időben. A tervek szerint 19 óra 10 perckor landoltak volna a vb-bronzérmes lányok a Zürich-Budapest járattal, 5 perccel később pedig a fiúk a Isztambul-Budapest járattal. Ehhez képest a fiúk hamarabb leszálltak, hogy aztán negyed órával később érkezzenek meg a váróterembe, mint a lányok (azok a csomagok később érkeztek).

Még hozzátartozik a történethez, hogy a lányok az A, a fiúk a B terminálra érkeztek, így ügyeskednie kellett annak, aki mindannyiukkal találkozni szeretett volna. (A lányok érkezéséről itt lehet képeket nézegetni, míg a főszereplők véleményét itt lehet elolvasni.)

A srácok közül két olyan játékost kérdeztünk röviden, akiknek már nem az első világversenye volt a grúziai. Sedlmayer Tamás és Manhercz Krisztián ott voltak a tavalyi junior vb-n Szombathelyen, Manó ráadásul a máltai U17-es Eb-n is, ráadásul ő úgy tért haza hétfőn, hogy két és fél héttel korábban világbajnoki címet szerzett Isztambulban, az U18-as válogatottal.

„Nyilván nagy öröm, hogy így, ilyen lelkesen fogadtak minket, de azért arannyal a nyakunkban jobb lett volna a hazatérés. Páran kijöttünk a 96-os csapat fogadására a repülőtérre, és azért egy kicsit másként nézett ki az az érem. De hazudnék, ha azt mondanám, most nem örülünk, mert örülünk, ez az ezüstérem is nagy siker” – mondta Sedlmayer Tamás, Szédült, akit édesapja és nagyapja is várt a repülőtéren.

watch?v=N8ldmSZkHCYŐ volt a magyar csapat kapitánya, így talán jogos volt a kérdés felé a srácok egymáshoz fűződő viszonyáról, s arról, fontosnak tartotta-e, hogy „csékáként” összerázza a fiúkat.

„Tudtam a 96-os válogatottról, hogy csapatként nagyon együtt vannak, és jó barátság fűzi őket össze egyébként is. Mi szintén együtt nőttünk fel, a medencén kívül is jó kapcsolatban vagyunk. Nekünk ez az első világversenyünk volt, a 96-osoknak a második. Szerintem ugyanott tartunk most, mint tavaly Máltán a másik válogatott, már ami az összhangot illeti.

A felkészülés alatt is volt több közös esemény, párszor szerda délutánonként elmentünk közös csapatösszetartó találkozóra. Gyuri bá csak annyit mondott, hogy legyenek ilyenek. Mi intéztük a részleteket, az Eb alatt is volt egy pár összetartás, a fontosabb meccsek előtt. Még a hotelben is és aztán a vízbe ugrás előtt is összegyűltünk, hogy a fontosabb dolgokat összefoglaljuk. Ezeket én tartottam, örömmel”
– mondta Sedlmayer Tamás.

Manhercz Krisztián tehát egy aranyat és egy ezüstöt szerzett ezen a nyáron, szép teljesítmény. De melyik esemény volt nehezebb?

„Úgy érzem, a 95-ös Európa-bajnokság erősebb volt, mint a 96-os világbajnokság, mert ha nem is volt több egyenlő erősségű csapat a tornán, az biztos, hogy fizikailag fárasztóbbak voltak ezek a mérkőzések, sokkal inkább megterhelőek voltak számomra” – mondta Manó, aki hozzátette, mivel a 96-os csapat tagjaival szinte együtt nőtt fel, szorosabb kapcsolat fűzi azokhoz a csapattársakhoz, de a 95-ös válogatott tagjait is barátjának tekintheti.

Manhercz Krisztián két döntőjéből a második végül vesztes lett. A felnőtt válogatott tagjai gyakran hangoztatják, hogy a vízben is érződik, a szerbek még jobbak. Azt kérdeztük Manótól, ők is érezték-e ez testközelből.

„A szerb válogatott nagyon jó ebben a korosztályban, ezt el kell ismernünk. Nem véletlen, hogy a görögöket 12-0-ra verték a negyeddöntőben, aztán a horvátokat 10-5-re, akik aztán simán győzték le az olaszokat a bronzmérkőzésen. Rendkívül jó csapatuk van, a horvát edző és még pár másik kollégája mondták is Gyuri bának, hogy meglepődtek, hogy ilyen szoros meccset játszottunk. Annyival jobbak voltak, hogy meglepetés volt, hogy így tartottuk magunkat. A döntő elejében benne volt ez a hangulat a levegőben, mármint, hogy nagyon jók a szerbek, sikerült is elmenniük 4-1-re. Aztán csodálatos visszatérés után 5-4-re átvettük a vezetést, ott meg lehetett volna nyerni a meccset. A végén ők jöttek ki jobban az utolsó negyedben. Sajnáljuk, de nem hiszem, hogy szégyenkeznünk kellene a történtek miatt” – foglalta össze az ősztől már a Szegeddel készülő Manhercz Krisztán.
 
Sedlmayer Tamás és Horkai György aztán a Digi Sport Reggeli Start című műsorának vendége volt kedden reggel.
Vízilabda hírek
Utánpótlás
férfi junior válogatott
Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
1995-ös korosztály
u19-es európa-bajnokság