cover image
Egyéb

Végzett az első Merész-osztály

2014. augusztus 2. 16:01

Mármint a TF szakedzői képzésén. Idén hirdették meg először, így a Magyar Vízilabda Szövetség sikeres edzőképzése mellett egy másik lehetőség is nyílt az ismeretek bővítésére. A jelöltek éltek vele.

A Testnevelési Főiskola több sportágban hirdette meg egyéves szakedzői képzését. Az alaptantárgyakat (például pszichológia, pedagógia, terhelésélettan, edzéselmélet) együtt hallgatták a résztvevők, emellett a szakmai képzésre is nagy hangsúlyt fektettek, ennek vezetője – a vízilabda esetében – Merész András volt.

„Több szempontból is úttörő volt ez az év, hiszen ilyen jellegű képzésben még nem vehettek részt a vízilabda szakedzői diplomára vágyó jelöltek. Feltétele volt a képzésben való részvételnek a testnevelői vagy a sporttal kapcsolatos diploma. Ráadásul nekem is ez volt az első olyan évem, amikor felsőfokú képzésben oktathattam. Nagy örömmel tettem eleget dr. Sós Csaba invitálásának egyébként” – mondta a női válogatott kapitánya.

Heten vettek részt a képzésben: Gergely István, Benczur Márton, Kovács Róbert, Ábel Zoltán, Nemes Gábor, Szilágyi Kristóf és Katonás Gergely. Mindannyian rendelkeztek már edzői papírral, de fontosnak érezték tovább képezni magukat. Katonás Gergő kivételével – aki Máltán játszik a nyári bajnokságban, így ősszel fejezheti be a képzést – mindannyian megvédték szakdolgozatukat (merthogy írni kellett ilyet) és megszerezték a szakedzői diplomát.

A képzésben részt vevők kiemelték, azért is volt ideális ez az év, mert a kis létszám miatt könnyebben meg tudtak vitatni egy-egy témát, s így egymástól is sokat tanultak.

„Azt kell mondjam, kifejezetten színvonalas szakdolgoztok születtek, Szilágyi Kristóf például hiánypótló témában, a meccselés művészetéről írt, és mondanom sem kell, hogy Gergely Pisti szakdolgozata a kapusképzésről nagyon magas minőségben íródott, de a többiekét is említhetném. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy Sós Csaba a vizsgabizottság elnökeként a diplomavédés után azt mondta, az idén végzett szakedzők közül a pólósok tudása tűnt a legjobbnak” – mondta Merész András, aki hozzátette, a Magyar Vízilabda Szövetség edzőképzése és a TF programja kiválóan megfér egymás mellett.

Hogy lesz-e jövőre is ilyen lehetőség a TF-en, még nem tudni, hiszen a főiskola nagy változások előtt áll, az önállósodás felé halad. Egy biztos, a középfokú OKJ-s képzésben sikerült a szakmai órákat egyről másfél órásra, így összességében 100-ról 150 órásra emelni, amivel nagyobb rangot adtak a képzésnek.

„Érdekes, mert eljött az idő, hogy három szinten tartok szakmai előadásokat. A Kolping Iskolában a gimnazisták számára adok elő heti rendszerességgel vízilabda-elméleti ismereteket, nem árt, hogy már fiatalkorban világossá válik, mit miért végeznek a vízben. A TF középfokú OKJ-s képzése során már a gyakorlati elemeken van a hangsúly, ezúton is köszönet illeti a KSI és az UVSE edzői gárdáját, hogy ki tudtuk nyújtani – még az Eb utánra is – ebben az évben a gyakorlásokat. Nem kis nevek végzik ezt a programot egyébként, például ott van a hallgatók között Kiss Gergely, Steinmetz Barna vagy Németh Zsolt, aki másodedzőm a válogatottban. Mindig elmondom, bármelyik képzésről is van szó, azzal, hogy valaki megszerzi ezt vagy azt a papírt, még ne gondolja, hogy máris kész edzővé vált. Mindig naprakésznek kell lenni, a folyamatos önképzés, a tanulni vágyás elengedhetetlen. De nem féltem a hallgatókat, jó úton járnak” – összegzett Merész András.
Vízilabda hírek
tf
tf szakedzői
szakedzői képzés
Merész András