cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Európa-bajnoki bronzérmes a női válogatott!

2014. július 26. 0:20

A magyar női vízilabda-válogatott 10-9-re nyert Olaszország ellen a bronzmérkőzésen.

Szombaton délután az olasz válogatottal csapott össze Merész András csapata, a szövetségi kapitány pedig ezúttal nem Bolonyait, hanem Ganglt kezdette a kapuban. Az olaszok kezdtek jobban, azonban a második negyedben mutatott jó játéknak köszönhetően a magyar együttes vezetett 7-5-re a szünetben.
 
Kiegyenlített az itáliai alakulat a harmadik negyedben, de két újabb találattal sikerült elhúzni 9-7-re. Igen izgalmas volt a végjáték, azonban a magyar csapat koncentráltan játszva végül 10-9-re megnyerte a mérkőzést. Antal Dóra három góllal volt a csapat legeredményesebbje, Gangl Edina pedig 20 lövésből 11-et is megfogott.

A magyar női válogatott sorozatban ötödik bronzmérkőzését játszotta, az eindhoveni Eb és a barcelonai vb után pedig harmadik alkalommal hagyta el győztesen a medencét. Ami az Európa-bajnokságokat illeti, Magyarország a 12. medálját szerezte meg: két arany és öt ezüst után az ötödik bronzot.
 
Keszthelyi Rita a torna legeredményesebb játékosa lett 19 góllal.

Eredmény – Európa-bajnokság, nők, bronzmérkőzés:


Magyarország-Olaszország 10-9 (2-3, 5-2, 0-2, 3-2)

Gólszerzők: Antal 3, Bujka, Keszthelyi 2-2, Illés, Kisteleki, Szűcs 1-1 illetve Bianconi 3, Di Mario, Garibotti 2-2, Cotti, Emmolo 1-1
 

4. NEGYED
 
Elhoztuk a labdát a negyedik ráúszásnál! Kisteleki Dóra lőtt a blokkba fórban, de aztán az olaszok is kihagytak egy emberelőnyt. Keszthelyi ellen fújtak kontrát. Gangl védett, aztán fórba kerültünk, majd Kisteleki Dóra megszerezte a vezetést, a kapu rövid oldalát vette be némi lóba után (8-7). Illés kipontozódott, majd Gangl védett hatalmasat. Emberelőnybe kerültünk - Raddichi után Cotti is kipontozódott -, Merész András pedig időt kért. Szűcs lopta a távolságot, majd kíméletlenül a léc alá bombázott (9-7). A játékrész feléhez közelítünk.

Di Mario ejtett hanyag mozdulattal a kapunkba (9-8). A kapu torkában elvették Bujkától a labdát, de a túloldalon Frassinettitől is! Bujka harcolt ki és értékesített egy hetest, kevesebb, mint három perc van vissza (10-8)! Olasz emberelőnyben a blokk segítette ki Ganglt! Tóth Ildikó támadásban szabálytalankodott, kiállították, de Gangl védeni tudott. A labda az olaszoknál maradt, Garibotti pedig a léc segítségével betalált (10-9). Az utolsó percbe érve Czigány tüzelt mellé, az olasz kapitányt pedig a lelátóra száműzték. Az utolsó fél percbe érve a kapu tetejére ejtette az olasz játékos! Vége, Európa-bajnoki bronzérmes a magyar válogatott!
 
3. NEGYED
 
Ismét az olasz válogatott hozta el a labdát a ráúszásnál. Illést szórták ki, megjáratták a labdát az olaszok, majd Bianconi lövése - talán a blokkról - a kapuba vágódott (7-6). Keszthelyit tüntették el a kapu előterében, de a játékvezető sípja néma maradt. Kisteleki Hannát küldték ki a játékvezetők, előbb a léc, majd a blokk hárított. Takács előbb kihagyott egy helyzetet, majd visszaszerezte a labdát a védő térfélen. Bianconi szemfüles lövése talált utat a kapuba (7-7). Merész András időt kért. Kisteleki Hanna próbálkozásába nyúltak bele. A játékrész felénél járunk.
 
Takács blokkolt egy lövést, majd Keszthelyi találta el a kapufát. Elveszik az iolaszoktól a labdát támadásban, majd fórba kerültünk, de nem tudtunk élni vele. Most Keszthelyit szórták ki, ezúttal az olaszok kérnek időt. Gangl védett nagyot, majd a léc is kisegítette. Antal a kapufát találta el. Bő egy perc van vissza a negyedből, amikor az olasdzok is a keresztlécet találták el fórból, majd megszereztük a labdát. Mi kerültünbk fórba, de Illés ejtését lehúzta a levegőből az egyik olasz. Hosszas tanakodás után kaptunk egy ötméterest - idő előtt jött vissza a kiállított játékos -, Keszthelyi kísérletét azonban védte a kapus. Vége a harmadik negyednek.
 
Félidő

2. NEGYED
 
Megint Olaszország hozta el a labdát a ráúszásnál, de Gangl nagy védésével indult a negyed! Szűcs Gabriella lövését hárítja a kapus, majd Gangl tolt fölé egy löketet. Az olaszoknál maradt a labda, de Raddichi próbálkozása jócskán elkerülte a kaput. Keszthelyi próbálkozott, de sajno sikertelenül, de támadásban szabálytalanok az olaszok, így hozzánk kerül a labda, Antal pedig kilőtte a hosszú felsőt fórból (3-3). Takácsot szórták ki, de Gangl kipiszkálta a felsőbe tartó labdát, majd utána a lécre tornászott egy másik lövést. A túloldalon emberelőnybe kerültünk, a figurát Illésre játszottuk ki, aki centerből eredményes (4-3) A játékrész felénél járunk.
 
Gangl ihletett formában véd, most egy emelést védett. Kisteleki Hanna a kapufát találta telibe. Di Mario bombázott a hosszú felsőbe, egál (4-4). Keszthelyi játszott Antalhoz, de a kapus a kapufa segítségével védeni tudott. Antalt visszaúszás közben ki is állították, az olaszok pedig időt kértek. Keszthelyi most a kapu torkában blokkolt, majd fórba kerültünk, ezúttal Merész András kért időt. Antal kapta meg a labdát, fordult és lőtt, a labda a felső sarokban landolt (5-4). Másfél perccel a nagyszünet előtt ismét gyors akciót vezethettünk, Keszthelyi pattintott a kapuba (6-4)! Gangl védett szenzációsat egy hosszúba tartó lövésnél. Kiharcoltunk egy hetest, Antal Dóra pedig pedig bevarrta (7-4). Alig több mint tíz másodperccel a félidő vége előtt a felső lécről vágódott be egy labda a kapunkba - bár nem biztos, hogy teljes terjedelmével bent volt... (7-5)
 
1. NEGYED
 
Fehér spakában a magyarok, kékben az olaszok. Gangl Edina kezdett a magyar kapuban. Az olaszok hozzák el a labdát. Egyből fórba került a rivális, Di Mario pedig a kapunkba ejtett. Nem indul jól a meccs a számunkra, egy labdalopás után Emmolo is átejti Ganglt (0-2). Utána Kisteleki Dóra tüzelt fölé. Antal Dóra lőtt kapásból, de védett a kapus. Három perc telt el a mérkőzésből. Most a kapufa segítette ki Ganglt. Merész András időt kért, a játékrész felénél járunk. Bujka Barbara szerzi meg az első magyar gólt, félfordulatból talált a kapuba (1-2).
 
Kis híján öt perc telt el a mérkőzésből, amikor ötmétereshez jutott Magyarország, Keszthelyi pedig kíméletlenül bevarrta (2-2). Nem örülhettünk sokáig, Garibotti maradt üresen a kapuval szemben és megszerzi az olaszoknak a vezetést (2-3). Jó védekezés volt mind a két oldalon, majd Antal lőtt, de a kapusba. Visszakerült hozzánk a labda, ráadásul előnybe kerültünk, de Keszthelyi lövését védte a kapus. Kontrát fújtak, majd ismét fórba kerültünk, de Antal lökete a blokkról fölé ment. Időt kért Olaszország. Gangl jött ki jól a kapujából, Keszthelyi megúszott, Bujkához passzolt, de védett a kapus. Vége az első negyednek.
 
Bevezető:

Megint nem sikerült. Ahogyan a londoni olimpián, a 2012-es eindhoveni Európa-bajnokságon, a barcelonai világbajnokságon, úgy itt, a budapesti Eb-n is elveszítette az elődöntőt a női válogatott. A vereség azért volt fájó csütörtökön, mert egyrészt a világbajnok spanyolok ellen szenvedtük el, azok ellen, akik egy éve Barcelonában a sírból hozták vissza az elődöntőt, és húzták be azt végül.

Másrészt hazai közönség előtt veszteni sosem jó, a mieinket több ezren buzdították az elődöntőben. És akkor még ott van az a tény, hogy a spanyolok szinte semmivel sem voltak jobbak a magyar válogatottnál. Ami történt, megtörtént, a lányok péntektől már csak a bronzmeccsre fókuszáltak.

Némi meglepetésre az olasz válogatott lesz a magyar válogatott ellenfele. Fabio Conti csapata egy rendkívül buta hiba miatt esett el a döntőtől. A hollandok ellen 7 másodperccel a meccs vége előtt visszaúszott a játéktérre egy kipontozódott játékos, emiatt 5 méterest kaptak a hollandok. 8-8 után jöhettek a büntetők, amelyek során hárman is hibáztak az olaszoknál (a túloldalon csak ketten), köztük a negyedik Eb-aranyára hajtó Tania Di Mario is.

Az eddigi mérkőzéseken:

Július 16., szerda:

Nagy-Britannia-Görögország 7-9 (1-2, 3-2, 2-2, 1-3)
Olaszország-Franciaország 14-4 (3-1, 4-1, 1-0, 6-2)
Oroszország-Spanyolország 10-9 (2-2, 1-3, 3-2, 3-2)
Magyarország-Hollandia 11-12 (3-3, 3-3, 3-4, 2-3)

Július 18., péntek:
Franciaország-Spanyolország 4-18 (1-4, 0-6, 1-5, 2-3)
Nagy-Britannia-Hollandia 5-11 (1-2, 2-2, 1-3, 1-4)
Oroszország-Olaszország 10-13 (2-3, 1-3, 4-5, 3-2)
Magyarország-Görögország 12-7 (3-0, 3-3, 4-2, 2-2)

Július 20., vasárnap:
Oroszország-Franciaország 18-6 (4-1, 6-3, 3-2, 5-0)
Hollandia-Görögország 9-7 (3-1, 1-1, 2-3, 1-1)
Olaszország-Spanyolország 8-12 (1-4, 2-4, 3-3, 2-1)
Magyarország-Nagy-Britannia 16-5 (5-2, 3-1, 5-1, 3-1)

Július 22., kedd:
Nagy-Britannia-Franciaország 5-8 (1-3, 2-1, 1-3, 1-1) - a 7. helyért
Magyarország-Oroszország 11-7 (2-1, 4-1, 3-3, 2-2)
Olaszország-Görögország 7-7 (2-2, 3-2, 1-2, 1-1), büntetőkkel 4-2 - 2. negyeddöntő

Július 24., csütörtök:
Oroszország-Görögország 7-5 (3-3, 3-1, 0-1, 1-0)
Magyarország-Spanyolország 8-9 (2-2, 3-3, 2-3, 1-1)
Olaszország-Hollandia 11-12 (1-1, 4-4, 2-1, 1-2, büntetőkkel 3-4)
Vízilabda hírek
Női válogatott
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság