cover image
Szövetség

A szépen csomagolt rossz terméket csak egyszer veszi meg az ember

2014. március 5. 13:31

A mexikói FINA Vízilabda Világkonferencia tanulságairól beszélt Kemény Dénes és Csurka Gergely a Digi Sport Reggeli start című műsorában.

A cancúni eseményről mi is bőven beszámoltunk, a cikkeinket ide kattintva könnyedén vissza lehet keresni.

Kemény Dénes pozitívnak értékeli, hogy Cornel Marculescu, a FINA igazgatója már decemberben meghívta a konferenciára, de az igazi siker nem ez volt, hanem az, hogy a tanácskozás második napján előadásában olyan kísérletekről beszélhetett (nevezetesen a Komjádi-kupán alkalmazott szabályokról és a bemikrofonozott játékvezetőkről), amelyeket az előtte felszólalók, így az NBC vagy az ESPN televíziós társaságok elöljárói is szorgalmaztak.

A szövetség elnöke szerint ez jó csattanó volt, ráadásul a Komjádi-kupa szabályai valóban érthetőbbé, egyszerűbbé tették a játékot, és a sípszóból is sokkal kevesebb volt (épp ez ellen kelt ki előadásában Mike Millay, az ESPN sportfejlesztési igazgatója), ráadásul gyorsabb lett a játék.

„A konferencia nagy része arról szólt, hogy csomagoljuk a termékünket, beleértve az internet, a mobiltelefonok adta lehetőségeket és a nézők helyszíni kiszolgálását. Persze az sem mindegy, milyen terméket csomagolunk. Szép csomagolással rossz terméket egyszer megveszünk, de kétszer már nem” – mondta Kemény Dénes.

„A FINA nagyon vevő az újításokra. Az úszásban a vegyes-vegyesváltókat, műugrásban a szuper-toronyugrást vezették be, gond nélkül bővítik a programot. Ez jó üzenet a vízilabdának is. Marculescu elmondta a zárszavában, a FINA-nak rendkívüli kongresszusa lesz az év végén, ha addig a Vízilabda Reform Bizottság és a Technikai Bizottság hoz egy olyan csomagot, ami tárgyalási alapot jelent, akkor lehet, hogy már az év végén megszavazzák az új szabályokat, nem kell Rio utánra várni” – utalt a csúcsszervezet rugalmasságára és progresszivitására Csurka Gergely, a FINA Magazine szerkesztője.

Ami a bemikrofonozott játékvezetőket illeti: Kemény Dénes szerint elkerülhetetlen ennek bevezetése. Ez a kísérlet a csomagolás és a termék része is egyben, hiszen a sporik tudnak egymással beszélni, konzultálni, amivel javul a termék, hiszen magasabb szinten zajlik a bíráskodás. (A kísérlet hasznosságát a magyar-amerikai meccs után meg is erősítették a játékvezetők.)

Az viszont, hogy az ítéletek indoklását közvetítsék-e a szurkolók felé, már egy másik kérdés: ahhoz, hogy ez teljesüljön, egységes, megkérdőjelezhetetlen és legfőképp érthető szabályrendszerre van szükség.
 
Szó esett a Világkupa-sorsolásról és az ottani esélyeinkről. Csurka Gergely éppen Kemény Dénest idézte 1997-ből: "Ez a Világkupa, a világ nyolc legjobb csapatával, Zambiát mégsem kaphatjuk".

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:
watch?v=RnP1HrIOG_Y
Szövetségi hírek
fina
fina világkonferencia
kemény dénes
cancun
csurka gergely
digi sport