cover image
Szövetség

Székely Balázs lett az Év játékvezetője

2014. január 25. 9:16

Egyhangú döntés mellett lett a tavalyi szezon legjobb sporija a két korosztályos világverseny döntőjében is szerepet kapó játékvezető. Azt mondja, jelentős áldozatokkal jár a bíráskodás, de „nagyon szereti csinálni”.

A kitüntetettet éppen akkor hívtuk telefonon, amikor a Debrecen-Honvéd bajnokira igyekezett. Hiába, ha péntek, akkor a televíziós közvetítésnek köszönhetően akár munkát is kaphat valaki, ha épp az ob I.-ben foglalatoskodik bíráskodással. Székely Balázs két nappal azután, hogy átvette az Év játékvezetője elismerést, máris meccset vezet.

Meglepte a díj? – kérdeztük az ob I.-ben 2001, a nemzetközi porondon 2003 óta fújó játékvezetőt.
Valamilyen szinten számítottam rá, hiszen világversenyen is döntőt vezethettem, de mivel nem volt semmilyen előzetes információ a döntésről, meglepetéssel ért fel. A részletes indoklást és a szavazás körülményeit nem ismerem, de vélhetően a nemzetközi szereplésem döntő tényező lehetett.

Az új szabályok miatt a játékvezetőkre az utóbbi hónapokban a szokottnál is jobban figyelnek. Nehéz volt lavírozni ebben az időszakban?
Nem volt könnyű, ez kétségtelen, többet kellett gyakorolni, és ez sokszor az ember más tevékenységének a rovására ment. De túl vagyunk már a nehezén, annak ellenére, hogy az európai porondon más felfogásban kell dolgoznunk.

Mi az a legfontosabb szabályelem, ami a leginkább különbözik a hazai és a nemzetközi mérkőzéseken játékvezetői szempontból?
Talán a labdaszerzést követő lefordulások alkalmával elkövetett szabálytalanság az, amit kiemelnék. Nemzetközi mérkőzéseken csak azokban az esetekben ítélünk kiállítást, ha a támadócsapat megúszásból jó eséllyel érne el gólt.

Összehasonlítva a nemzetközi mérkőzésekkel, játékvezetői szempontból mennyire nehéz egy átlagos ob I.-es bajnoki?
Mondanom sem kell, hogy ez a csapatok függvénye. Nagyon sok múlik a csapatok formáján, hiszen van olyan, amikor semmi sem jön össze egy társaságnak, gondoljunk csak a novemberi kupadöntőre. Nemzetközi szinten is akadhatnak könnyebb találkozók, de a magyar bajnokságban is akadnak kifejezetten nehéz, egyben nagyon színvonalas mérkőzések.

Mennyi időt vesz el az életéből a játékvezetés? (Székely Balázs az egyik telekommunikációs cég szervizcsoportjának vezetőjeként dolgozik – a szerk.)
Jelentős áldozatokkal jár, ez nem is kérdés. A csúcsidőszakban a hétvége mindkét napja rámegy erre, és a hétközi meccsek, közte a nemzetközi mérkőzések ezt a számot növelik. De soha nem bántam meg, hogy belekezdtem ebbe, nagyon szeretem csinálni. A szabadságaimat sokszor a mérkőzésekre veszem ki, és a családom is elviseli a szenvedélyemet. Remélem, még sokáig vezethetek.

Meg kell kérdeznem, mit vár a Debrecen-Honvéd meccstől?
Megkérdezheti, de válaszolni nem fogok. :) Az biztos, hogy kollégáimmal próbálok a lehető legszínvonalasabban dolgozni.

Császár György, a Játékvezetői Bizottság elnöke azt mondja, nem volt nehéz döntés az Év játékvezetőjének megválasztása.

„Nagyon egyszerű volt a választás. Balázs a 2012-13-as szezonban a bajnoki mérkőzéseken kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a bajnoki döntőt is színvonalasan vezette. Nyáron az ifi Európa-bajnokságon döntőt vezethetett. Ez sportdiplomáciai és egyéni siker egyben. Balázs tavaly stabilan és jól vezetett, megérdemelte az elismerést. A játékvezetők között és a Játékvezetői Bizottság tagjai között végzett közvélemény-kutatásom is egyértelmű, egyhangú jelölést hozott, és az ellenőrök megkérdezése után is döntő fölénnyel őt gondolták méltónak a címre. Jómagam nemzetközi delegátusokkal is beszélgettem, és ők is elismerték Székely Balázs teljesítményét. Fontos még tudni, hogy a két évvel ezelőtti junior vb-n is ott volt, de akkor szerényen teljesített. Egy évvel később döntőt vezetett, és ez nagy szó, nem a két szép szeméért jelölnek ki valakit egy finálé levezetésére” – adott egyfajta indoklást Császár György.
Szövetségi hírek
játékvezetők
császár györgy
székely balázs