cover image
Egyéb

Strandvízi kvótaszerző túra: cél a Világjátékok

2023. május 11. 23:47

Pénteken kezdi meg szereplését az egyiptomi Hurghadában férfi strandvízilabda-válogatottunk – a nyári, Balin esedékes strand Világjátékok kvalifikációs tornáján az első háromban kell végezni, ami első ránézésre ujjgyakorlatnak tűnhet.

Miután hivatalos, a MOB által is felkarolt esemény a nyári Világjátékok, az MVLSZ elnöksége úgy döntött, hogy a strandvízilabda-csapatot elindítja az egyébként kétségkívül egzotikusnak tűnő úton, amely Hurghadán keresztül vezet Balira.

Az egyiptomi Soma-öböl (nem, nem Vogel Somáról nevezték el) a napokban egy komolyabb vizes fesztivál helyszíne: a hét elején a nyíltvízi Világkupa-sorozat első versenyét rendezték itt (az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf negyedik lett legjobb magyarként 10 kilométeren), most pedig a férfiak és nők strandvízilabda-selejtezői vannak soron.

A magyar csapat egy leányfalui összetartást követően Petőváry Zsolt vezetésével vágott neki az útnak – egykori kiválóságunk elvben a hölgyek csapatát irányítja, ám a férfiak mestere, Kósz Zoltán az OSC BL- és bajnoki döntős kötelezettségei miatt nem tarthatott a csapattal (az edzéseken viszont ott volt természetesen).

Mondjuk úgy, hogy a sportág és szabályrendszere kiforróban van – bár nyilván nagyban hasonlít majd arra, ahogy a 2019-es gwangjui vb bemutatótornáján játszották –, ami pedig a kvótákat illeti, most úgy tudni: innen három együttes indulhat majd Balin, plusz még kontinensenként egy, bár jó kérdés, hogy egy, a WA honlapján olvasható ismertetőben szereplő spliti Eb (igen, a tavalyi, nagypályás) miként kvalifikál strandpólóban...

A férfiak mezőnyét tizenegy csapat alkotja, alapképességek tekintetében a szerb-montenegrói-magyar trió tűnik kiemelkedőnek – meglátjuk, ki, milyen játékosokkal érkezik Egyiptomba. A magyar csapat az egyetlen kétcsapatos csoportban landolt a sorsolásnál, így – jobb híján – kétszer is megmérkőzik Kazahsztánnal. Hanem ellentétben a hármas csoportokkal, garantált továbbjutó, hiszen két-két együttes folytathatja majd a negyeddöntőben, amelyet a második kazah meccs délutánján, szombaton már le is zavarnak. Vasárnap pedig az elődöntők és helyosztók lesznek műsoron, azaz három nap alatt eldől, jöhet-e az augusztusi folytatás.

A férfitorna csoportbeosztása
A-csoport:
Kuvait, Ukrajna, Grúzia
B-csoport: Dél-Afrika, Szaúd-Arábia, Montenegró
C-csoport: Egyiptom, Románia, Szerbia
D-csoport: Magyarország, Kazahsztán
Vízilabda hírek