cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Három hét esszenciája: „Van még bennünk tartalék!"

2023. április 22. 8:51

Lezárult a Női Világkupa legjobbjainak selejtezője, a csapatok Rotterdam után Athénban gyűrték egymást. A mieink végül a harmadik pozícióból kvalifikálták magukat a Long Beach-i Szuperdöntőre (4-2-es győzelmi mutató), ahol a négy közé jutásért majd Görögországgal csatáznak. Az elmúlt időszak összegzése Bíró Attilával.

Számtalan hozadéka van az athéni tornának is, elég csak azt kiemelni, hogy gyorsan visszavágott a csapat a hollandoknak a rotterdami vereségért, illetve, hogy a 16 életévben járó Tiba Panna bemutatkozott a válogatottban, rögvest három mérkőzésen bizonyíthatta kétség kívüli tehetségét. Ezen két talán legfontosabb állítás mellett is tovább sorolhatóak a pozitívumok, így többek között, hogy
-        az olaszokban újfent sikerült nyomot hagyni a 13-3-mal;
-        bebizonyosodott, nálunk játszik a mezőny legképzettebb centere, Parkes Rebecca, aki az évek alatt elképesztő fejlődésen ment keresztül;
-        Neszmély Boglárka bizonyította, az első számú kapus, Magyari Alda mögött is „van élet";
-        az oly sokat hangoztatott felelősségvállalást egyre inkább kapizsgálják azok, akiknek a kapitány címezi.
   
De talán mindennél, a fentebb citált megállapításoknál is fontosabb: kifejezetten jó összeételű, sokra hivatott csapatunk van!
 
„Ez így van, ugyanakkor az edzéseken, illetve a Rotterdamban és Athénban látottak azt mondatják velem, hogy van még bennünk bőven tartalék!" - fogalmazott Bíró Attila, egy mondatba sűrítve a három hét esszenciáját.
 
DIM_7925.jpg „Rá is kell majd még tenni egy lapáttal" - erősíti meg Tóth László válogatott edző, aki Áts Bertalannal együtt 2015 óta segítő elsőrangúan a kapitány munkáját, külön-külön és együtt készülnek az elemzések, az ellenfelek kivesézése, amelyben nagy szerepet játszanak a csapat videósának, Buza Balázsnak a felvételei. Ez az állandóság (amelybe beletartozik Horváth Ákos masszőr és dr. Pavlik Attila orvos is, akikhez mindig bizalommal fordulhatnak a játékosok), amely Bíró Attila sikeres regnálása óta képezi a válogatott szűkebb környezetét, nagymértékben ad nyugalmat a csapatnak, jelent garanciát a szakmai munka maximalizálására.
 
„Kétség kívül összeszokott a stábunk, mindenkinek megvan a feladata - említi Bíró Attila, aki az elmúlt hetek, napok tapasztalataihoz még hozzátette: - Összeségében azt mondom, nem lehetek elégedetlen. Mindazonáltal nem titok, voltak olyan teljesítmények, amelyek nem okoztak örömet, az érintettek tudják, a jövőben javítják. A hat meccsből, a hat komoly meccsből négyet megnyertünk, ezen kívül egyben benne volt még a győzelem lehetősége. Ez a hollandok elleni múlt heti mérkőzés, amelyen nagyon nem tetszett a csapat játéka. Fontos volt a lelkeknek, hogy itt, Athénban visszavágtunk nekik, noha a játékunk bizonyos elemeiben még mindig alulmúltuk önmagunkat. Az amerikaiak elleni kétgólos vereséget momentán el tudom fogadni, még ha bosszantó is volt. Keszthelyi Rita nélkül is helyt álltunk, azok, akikre számítottam, többnyire megfeleltek a kívánalmaknak, sőt voltak, akik extrát nyújtottak. A három hét alatt sokat számított, hogy taktikában és technikában sok mindent át tudtunk venni, így a klubokban lejátszott bajnoki hajrát követően, a világbajnoki felkészülés közvetlen szakaszában innen indulhatunk. Jó a csapatunk, de még jobb lehet, jobbnak kell lennie - optimista vagyok!"
 
Az egyéget jól mutatja, hogy pénteken este, az olaszok 13-3-as legyőzése után az első üzenetet Keszthelyi Rita küldte a csapat közös platformjába, tetszett neki, amit látott. Nem volt egyedül...
 
1APS2644.JPG Világkupa, nők
 
Április 11-13.: selejtező, 1. forduló, Rotterdam
A-csoport: Görögország, Hollandia, Magyarország, Ausztrália
B-csoport: Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Kína

Április 11., kedd
Spanyolország - Egyesült Államok 12-12 - ötméteresekkel 5-3
Olaszország- Kína 14-13
Ausztrália - Hollandia 7-11
Görögország - Magyarország 12-14

Április 12., szerda
Spanyolország - Olaszország 9-13
Egyesült Államok - Kína 12-5
Hollandia - Görögország 14-10
Magyarország - Ausztrália 17-11

Április 13., csütörtök
Görögország - Ausztrália 10-7
Spanyolország - Kína 15-7
Hollandia - Magyarország 12-11
Egyesült Államok - Olaszország 14-13

Április 19-21: Divízió 1, selejtező, 2. forduló, Athén
I-csoport:
Hollandia, Egyesült Államok, Magyarország, Olaszország
II-csoport: Spanyolország, Görögország, Ausztrália, Kína
 
Április 19., szerda
Spanyolország - Ausztrália 9-8
Hollandia - Olaszország 14-10
Görögország - Kína 13-11
Egyesült Államok - Magyarország 10-8
 
Április 20., csütörtök
Hollandia - Magyarország 11-12  
Spanyolország - Kína 17-11
Görögország - Ausztrália 15-15 - ötméteresekkel 3-4
Egyesült Államok - Olaszország 10-6
 
Április 21., péntek
Kína - Ausztrália 7-12
Egyesült Államok - Hollandia 8-9
Spanyolország - Görögország 13-13 - ötméteresekkel 5-4
Olaszország - Magyarország 3-13
 
A végeredmény
I-csoport: 1. Hollandia 15, 2. Egyesült Államok 13, 3. Magyarország 12, 4. Olaszország 6
II-csoport: 1. Spanyolország 13, 2. Görögország 8, 3. Ausztrália 5, 4. Kína 0
 
A folytatás
Május 1-7.: a 2-es divízió selejtezői (Berlin)

Június 23-25.: Szuperdöntő (Long Beach, Egyesült Államok)
Negyeddöntő
Hollandia - a 2-es divízió 2. helyezettje
Egyesült Államok - a 2-es divízió 1. helyezettje
Magyarország - Görögország
Olaszország - Spanyolország
 
Női válogatott
Keret a két selejtezőn
 
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Keszthelyi Rita (Mataro, spanyol), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunnaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Pőcze Panna (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (Padova, olasz)
 
 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila