cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Fókuszban az „Én időm!", hogy a nemzet aranylányai legyenek

2023. április 18. 19:30

Az athéni Női Világkupa-selejtező előtt beszélgettünk Bíró Attilával, aki a felelősségvállalás bizonyos kérdéseit, a csapat jelenét és jövőjét ecsetelte. Mindenre képes csapatról, elvárásokról, „A nemzet aranyai" című film motivációjáról is értekezett. Kezdés szerdán magyar idő szerint 19 órától az Egyesült Államok ellen.

Bátran fogalmazhatunk úgy, hogy pazar fogadtatásban részesült Athénban a női válogatott, lévén megérkezésekor nem más, mint Gangl Edina várta a csapatot a Tropical Hotel előtt. Sőt mint kiderült, a helyi egyesület, a Glyfada anyai örömök előtt álló olimpiai bronzérmese a torna során a mieink intézője, aminek természetesen Bíró Attila stábtagjai és a lányok is kimondottan örültek. A volt csapattársat sűrű ölelésekkel köszöntötték, de például Parkes Rebecca ajándékot is hozott a közös évek emlékére. A munkamorálra jellemző, hogy némi anekdotázás után az adott feladatokra is kitértek a felek, avagy Edinának rögvest munkája akadt: a mieink számára nem feltétlen előnyös edzésbeosztáson kellett megpróbálni változtatni. Ez sikerült is, így nem reggel 8-kor kellett kedden edzést tartani, és összejöhetett este a korábban lebeszélt, spanyolok elleni közös gyakorlás is.
 
A fegyveres erők által őrzött katonai létesítményben a szövetségi kapitánnyal igyekeztünk kibontani az általa említett felelősségvállalás témakörét. Főként azután, hogy az uszodába menet a buszúton Szilágyi Dorottyával folytatott mélyreható beszélgetést.
 
„Természetesen nem szeretném túlragozni ezt a kérdést, hiszen korábban is szóba került már, ugyanakkor vannak dolgok, amelyeket muszáj kitenni az asztalra - fogalmazott Bíró Attila. - Még egy szintet lépniük kell előre azoknak a játékosoknak, akik már mondhatjuk, meghatározó játékosoknak számítanak. Most már nem csak a vízben, hanem a parton, a mindennapokban is meghatározó egyéniségeknek kell lenniük. Erről egyeztettem Dorkával, miként Rotterdamban Vályi Vandával, Gurisatti Grétával vagy éppen Garda Krisztivel. A legjobb korban vannak, számítok rájuk, bízom bennük, ugyanakkor komoly elvárásaim is vannak velük szemben. Nálunk játszik a világ egyik legjobb, ha nem a legjobb játékosa, Keszthelyi Rita, ám ez önmagában nem elég, a többieknek is még egy szintet lépniük kell, ha a közös álmunkat be akarjuk teljesíteni."
 
Ez a közös álom természetesen részletesebb kifejtésre nem szorul, főként azok után, hogy „A nemzet aranyai" díszbemutatóján ott ült a csapat, és miként a kapitány említette, kellő motivációval lépett ki a Corvin Filmszínházból.
 
„Amellett, hogy fantasztikus volt a film, plusz löketet adott számunkra is. Láthattuk, hallhattuk, hogy többféleképpen lehet valaki hasznos az adott napon a csapata számára. Ha ne adj isten nem megy jól a játék, akkor azon kell dolgozni, hogy jól játszassak magam helyett valaki mást. Ez is a felelősségvállalás fontos része! Sokat várok ezen a téren például Vályi Vandától és Leimeter Dórától, akik valljuk meg, szeretnek néha elbújni az árnyékban, pedig jobb, sokkal jobb játékosok ők annál, mintsem hogy ezt meg kellene tenniük. Ilyen értelemben Gurisatti Grétával vagy Szilágyi Dorottyával nem lesz gond, főszerepet vállalnak ők bármikor, de ezt is félre lehet értelmezni, ezen is sokat kell finomítani. Jó példa erre az olimpiai elődöntő a spanyolok ellen, amikor rossz ütemben lövöldöztünk, és többnyire nem az vállalkozott, akinek az adott helyzetben kellett volna. A spanyoloknak nincs Keszthelyi Ritájuk, de van az ő szintjét megközelítő öt-ha külső emberük, ebben jártak előttünk. Az említett játékosainknak most kell beérniük, nekik már nem lehet azt mondani, hogy majd eljön az én időm - most van itt az ő idejük!"
 
Miként tapasztalható, igyekeznek is megfelelni a rutinosabb játékosaink a velük szemben támasztott követelményeknek, segítik a fiatalokat, kvázi istápolják őket. Bájos pillanat volt, amikor a keret egyik fiatalja viccelődött a válogatottsággal a nála alig fiatalabb újonccal, Tiba Pannával - Gurisatti Gréta „lépett közbe", magához hívta a viccelődöt, átölelte, és néhány mondat kíséretében úgymond „helyretette."
 
athenbanoklesz.JPG „A csapategység kiváló, ez vitathatatlan - említett Bíró Attila. - A fiatalokkal természetesen máshogy kell beszélni, más hozzájuk a kulcs. Említették néhányan, hogy ennyi húsz éven aluli játékossal, ennyi utánpótláskorú tehetséggel felnőtt válogatott szinten a saját dolgomat nehezítem meg - de én nem így látom. Nem így látom, mert nem feltétlen a pillanatban gondolkodom, a stábom edzői tagjaival, Tóth Lacival és Áts Bercivel azt nézzük, hogy hosszabb távon mi a jó a csapatnak. A jó márpedig az, hogy amikor elérkezünk oda, hogy a legkomolyabb célokról beszélhessünk, akkor egy 13-as kerethirdetéskor 20 potenciális játékos közül kelljen dönteni. Hiszem azt, sőt tudom, hogy egy év múlva mindegyiküknek jó esélye lesz mondjuk egy olimpiai csapatba bekerülni - persze ennyire nem szaladnék előre."
 
Hogy a szövetségi kapitány bátran nyúl, bátra nyúlhat a fiatalokhoz, elmondása szerint egyrészt a klubokban zajló munka eredménye, másrészt az ő egyik hitvallása. Hogy a saját helyzetét ezzel nem gyengíti, sőt talán erősíti, azt jól mutatják az eredmények. És mellette egy korábban nem citált adat: Adam Krikorian és Miki Ocha mellett Bíró Attila dolgozik a legrégebben, több olimpiai ciklust számítva a válogatottjával.
 
„Ebbe így bele sem gondoltam - morfondírozott a magyar kapitány. - A 2015-ös kezdés óra repülnek az évek, jönnek sorba a világversenyek, hála az égnek, jönnek az eredmények, épül folyamatosan a csapatunk. Kétségtelenül az amerikai, a spanyol és a magyar válogatott nyújtotta az elmúlt években a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, ennek is hála ez az adat."
 
Tekintetettel arra, hogy a rotterdami eredményeknek, a görögök és az ausztrálok legyőzésének köszönhetően megváltotta már a Világkupa Szuperdöntőjére a helyét a csapat, némi túlzással tét nélküli számára az athéni torna - no, ezt viszont azonnal helyretette a szakvezető: „Ennek a csapatnak nincs tét nélküli meccs! Arról nem beszélve, hogy a minél kedvezőbb besorolásért is játszunk. Ugyanakkor természetesen azt tudjuk, hogy a világbajnoki felkészülés ezen szakaszában, a legjobbak között bármi megtörténhet, főleg egy olyan fiatal keret esetében, mint a miénk. Annak örülnék a legjobban, ha jól játszanánk, és nyernénk, de nagyon nem leszek elkeseredve akkor sem, ha jól játszunk, de vereséget szenvedünk. A hollandok elleni vereség azért bosszantott, mert nem játszottunk jól, miközben az ellenfél sem mutatott semmi extrát. Ennél sokkal jobb, ha rossz játékkal is, de nyerünk, hiszen nagy-nagy presztízse van minden győzelemnek. Hogy a mezőny mennyire közelít egymáshoz, majd a világversenyeken derül ki, most még kísérletezik mindenki, így nyilván mi is. Nem lennénk rászorulva, hogy ilyen sok utánpótláskorú játékossal álljunk ki, de a korábba említettek miatt fontos a keret bővítése. Őszintén megvallva, rég volt ilyen jó erőkből álló keretünk."
 
Az új szabályok kapcsán a szakvezető kiemelte a kapusok szerepét („Magyari Alda remekül tejesített, de amikor le kellett cserélnem a görögök ellen, akkor Neszmély Boglárka bizonyított"), illetve természetesen a védekezés, a blokkok hatékonyságát: „Sok a gól, közelebbről jönnek a lövések, minden kivédekezett támadásnak felértékelődött a szerepe. Az edző azt szereti, ha kevés gólt kap a csapata, és nem feltétlen sok gólt szerezve győz, ám nyilván a vízilabda érdeke a több találat, a nézők kiszolgálása. Ergo hosszú távon nyilván jót tesznek a szabályváltoztatás ezen része, de azért valljuk be, még van mit finomítani, lásd az amerikai-olasz meccset, ahol a két edző nem tudta, mi miért történik a medencében."
 
Mint elhangzott, Athénban minden meccsünknek más a tétje, mindegyik ugyanolyan fontos: az amerikaiakat legyőzni mindig hatalmas tett, a hollandok ellen a visszavágás képezi a mottót, míg az olaszokkal szemben a „ne hozzuk fel őket a mi szintünkre" a fő jelszó.
 
Avagy a görög fővárosban tovább épül a csapatunk. A délelőtti, kínaiak elleni, majd az esti spanyolokkal közös gyakorlás is ennek szellemében zajlott - a szerda esti, amerikaiak elleni presztízscsata pont ugyanezt a cél szolgálja majd. A mérkőzést a World Aquatics Youtube-oldalán, ingyenes streamen lehet követni, illetve a nemzetközi szövetség honlapján az élő eredménykövető is dübörög majd a tervek szerint. 
 
Női válogatott
Keret az athéni selejtezőre
 
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunnaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Rybanska Natasa (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (Padova, olasz)
 
 Világkupa, nők:

Április 19-21: Divízió 1, selejtező, 2. forduló, Athén
I-csoport:
Hollandia, Egyesült Államok, Magyarország, Olaszország
Az állás: 1. Hollandia 9, 2. Egyesült Államok 7, 3. Magyarország 6, 4. Olaszország 6
 
II-csoport: Spanyolország, Görögország, Ausztrália, Kína
Az állás: 1. Spanyolország 5, 2. Görögország 3, 3. Ausztrália 0, 4. Kína 0
 
A program (magyar idő szerint)
Április 19., szerda
13:00: Spanyolország - Ausztrália
15:00: Hollandia - Olaszország
17:00: Görögország - Kína
19:00: Egyesült Államok - Magyarország
 
Április 20., csütörtök
13:00: Spanyolország - Kína
15:00: Hollandia - Magyarország
17:00: Görögország - Ausztrália
19:00: Egyesült Államok - Olaszország
 
Április 21., péntek
13:00: Ausztrália - Kína
15:00: Hollandia - Egyesült Államok
17:00: Görögország - Spanyolország
19:00: Magyarország - Olaszország
 
A folytatás
Május 1-7.: a 2-es divízió selejtezői (Berlin)

Június 23-25.: Szuperdöntő (Long Beach, Egyesült Államok)
 
Az eddigi történések
 
Április 11-13.: selejtező, 1. forduló, Rotterdam
A-csoport: Görögország, Hollandia, Magyarország, Ausztrália
B-csoport: Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Kína
 
Eredmények
Április 11., kedd
Spanyolország - Egyesült Államok 12-12 - ötméteresekkel 5-3
Olaszország- Kína 14-13
Ausztrália - Hollandia 7-11
Görögország - Magyarország 12-14

Április 12., szerda
Spanyolország - Olaszország 9-13
Egyesült Államok - Kína 12-5
Hollandia - Görögország 14-10
Magyarország - Ausztrália 17-11

Április 13., csütörtök
Görögország - Ausztrália 10-7
Spanyolország - Kína 15-7
Hollandia - Magyarország 12-11
Egyesült Államok - Olaszország 14-13
 
 
 
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila