cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Egy izgalommentes este, közte tízzel Japán ellen

2023. március 11. 21:35

Miután az elmúlt években „kitanultuk” Japánt, az ázsiaiak fura harcmodorának kezelése már egyáltalán nem okozott gondot – remek védekezéssel és olykor kifejezetten látványos támadásokkal a harmadik negyed végére eldöntöttük a mérkőzést a zágrábi Világkupa-selejtezőn. Így egyre közelebb kerülünk a horvátok elleni ki-ki meccshez, miután a házigazdáknak ma „sikerült” 12-7-es vezetésről, egy 1-7-es utolsó negyeddel kikapni az olaszoktól.

Mondjuk úgy, a horvátok nem akartak semmit sem a véletlenre bízni, és a házigazda jogával élve takaros kis programot állítottak össze az olaszoknak: péntekre összeengedték őket a mi csapatunkkal, miközben maguknak megszavaztak egy szünnapot (amiből az is kiolvasható, hogy velünk picivel jobb viszonyt ápolnak), hogy aztán talján szempontból huszonnégy órával később jöjjön a hazaiak elleni csata.

Sokáig nem is ment úgy az olaszoknak, mint szokott – a vendéglátók hamar elszaladtak 3-0-ra, s bár az itáliaiak kapaszkodtak, a harmadik negyed második felében ők zuhantak úgy be, mint mi ellenük, és ekkor Marinic-Kragicék elhúztak öt góllal (12-7), ami a világszövetség hármas holtverseny-szabályai miatt nem sok jóval kecsegtetett. Ekkor ugyanis csak a horvátok elleni háromgólos győzelemmel lehetett volna esélyünk a továbbjutásra, ami lássuk be, Zágrábban nem feltétlenül reális szcenárió. Hanem az olaszok ezredszer is bebizonyították, hogy nincs az a gödör, amiből ne lennének képesek kimászni, ha egyszer elkapja őket a hév. A hazaiak egyszerűen nem hitték el, hogy ez történik velük, elvégre még 13-9-re is vezettek... Ám csak kapták a gólokat, miközben lefagytak elöl (az előző három negyedben egyaránt négyszer találtak be), 13-12-nél melléverték a sokadik fórjukat, 1:20-szal a vége előtt Bruni centerezett egy parádésat, majd az újabb enervált horvát támadást követően 23 másodperccel a vége előtt Francesco di Fulvio hintett egy remek akciógólt, és már ők vezettek 14-13-ra (azaz toltak egy laza 7-1-et a zárórészben). A hazaiak kaptak még egy fórt 7 a 6-ban, ám a meccs során egyszer már lecserélt, aztán mégis visszahozott Marco del Lungo odaért az utolsó lövésre, s mindez azt jelentette, hogy a keddi zárókörben ki-ki meccset vívunk horvát barátainkkal a második helyért.

KA1_9432.JPGEhhez persze még le kellett győzni a két tengerentúli vetélytársat, elsőként most este a japánokat. Mártonok jegyében startolt a meccs, Lévai védésével, majd Vámos dudát „verő” akciógóljával, hogy aztán derűs három perc odavisszázás után Angyal Dániel szép centerezésével legyen 2-0. Az első négy percben elég szilárdan tartottuk a japánokat, jól állítottuk meg a betöréseiket, végül kaptak egy fórt, ám ezt is levédekeztük simán. Utána egyszer csak meglógtak, Lévai azonban bődületesen nagyot védett az egy az egyes ziccerben. Cserébe kissé megkavartuk őket egy szöglet előtt, Angyal így zavarbaejtően üresen maradt, azaz a kornerből csupán mattolnia kellett. Végül egy erős jóindulattal befújt ötösből tudtak betalálni 1:47-tel a negyed vége előtt, azaz Lévai az olaszok elleni zárónegyeddel együtt 14:13 perc után kapott gólt. Belefért, emitt Vámos simán bevágta az első előnyünket hátulról – igaz, 8 másodperccel a vége előtt Kimoyu Date is pattintott egyet, miután kettő az egyben maradtak társával egy labda nélküli kiállítást követően (4-2). Majdnem sikerült egy magyaros dopplerezéssel ennyi idő alatt is újabb gólt szerezni, ám Manhercz és Vigvári kissé egymást zavarta, így a labda mellépörgött – a japán kapus csak nézte a történéseket...

KA1_0104.JPGSebaj, Manhercz a negyednyitó előnyből kárpótolta magát Burián higgadt keresztpasszát követően. Eztán kibekkeltünk két hátrányt – egy Burián-blokk, egy Lévai-védés –, elöl pedig Molnár Erik szerzett könnyű gólt egy egypasszos fórból. A harmadikat már ők is belőtték, míg nálunk Német Toni valahogy ki bírta hagyni a szépen feladott labdát. Akcióból aztán korrigált, Nagy Ádám szép passzát pöccintette be a levegőből, visszaállítva a négygólos különbséget (7-3). Nem volt azért annyira könnyű dolgunk, a japánok szokás szerint pattogtak, mint a gumilabda, komoly egy az egyezések mentek, úszni is kellett becsülettel – szóval észnél kellett lenni. Merthogy megint találtak egy rést hat az öt ellen, és 7-4 után többször is nekünk ronthattak, miután elöl nem lehetett sokat kockáztatni az állandóan lefordulásra bazírozó riválissal szemben. Ám kellően fegyelmezetten vízilabdáztunk, egy jó blokk egy újabb hátrányt semlegesített, és a végén még akadt egy kis meglepetés is: az utolsó kontránk végén Német Tonira jött ki a lövés, igaz, az idő szorításában hat méteren, csakhogy centerünk ezt is megoldotta, így 8-4-re vezettünk félidőben.

A harmadik sem indult éppen rosszul, Vismeg Zsombor zsenge korához képest egészen döbbenetes higgadtsággal várta ki a legutolsó pillanatot, hogy betegye a labdát Német Toninak, aki két védővel a nyakán a dudára szállított ötöst – a jó passz jutalma büntetőlövés lett, Zsombi pedig gond nélkül bepattintotta. S ha már így beindult az üzlet, a szolnoki újonc aztán Vámost szolgálta ki, aki a kapussal és a bekkel a nyakán fordult be, s rakta be az eszményi bejátszást az üres kapuba (10-4). A következő akcióknál apróságokon múlt, hogy nem sikerült növelni a különbséget, végül az egyik után a japánok eljöttek három a kettőben – Burián azonban gyorsan válaszolt, ha már nem mentek rá öt méteren. Lévai védett megint nagyot, ezúttal egy centerezésnél, majd picit meghaltunk a szépségben, avagy Manhercz félelmetesen önzetlen passza még Vigvárit is meglepte picit, így kijött a lécről a labda. Manó ezek után inkább saját kezébe vette a meccs alakítását, és nyolcról törölt egy bitang nagyot (12-5). Az ázsiaiak kezdtek kifulladni a saját tempójuktól, támadásban statikusabbá váltak, és hátul is könnyebben játszottuk át őket, amit Fekete újabb akciógólja bizonyított. Egy kósza fórt azért szépen kihasználtak, ám a meccs ekkorra már eldőlt (13-6). Lévai mindenesetre egy újabb bravúrral búcsúzott, a negyedik negyedre ugyanis érkezett a hosszabb sérüléséből felépülő Vogel Soma.

KA1_0107.JPGAki antré gyanánt kifejelt egy ötméterest – előtte Fekete vágott be egyet –, végül csak felavatták a másfélpercesre nyúlt támadásuk végén, előnyből. A következőből már nem tudtak túljárni az eszén, Fekete Gergő viszont megszerezte a kiállítást, majd ki is használta – ez volt a harmadik gólja. Miután elment egy újabb fórjuk, ezúttal mi kontráztuk meg őket, és most már működött a Manhercz-Vigvári tengely. Miután Vogel még védett egy ziccert, a túloldalon pedig Német szépen betett egy fórt, a végén meglett a közte tíz is (17-7).

A torna valamennyi mérkőzését a World Aquatics (FINA) youtube oldalán lehet követni, élő, ingyenes streamen. 
És lesz élő eredménykövető is.

A szabályok megegyeznek a 2002-től 2022-ig megrendezett Világligában alkalmazott metódussal: a győzelem 3 pontot ér, döntetlennél büntető-párbaj jön, ahol a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap.
KA1_9426.JPG  
Férfi Világkupa, selejtező
A-csoport, Zágráb
Japán-Magyarország 7-17 (2-4, 2-4, 2-5, 1-4)
Gólszerzők: Inaba 2, Adachi, Watanabe, Ogihara, Date, Okawa, ill. Vámos 3, Fekete G. 3, Német 3, Angyal 2, Manhercz 2, Molnár E., Vismeg Zs., Vigvári Vendel, Burián
 
További eredmények
Olaszország-Horvátország 14-13
 
Az Egyesült Államok rendezőként tagja a Szuperdöntőnek, rajtuk kívül a két legmagasabban rangsorolt együttes kvalifikál.
 
B-csoport, Podgorica
Montenegró-Szerbia 9-11
Görögország-Ausztrália 20-5
 
A másik csoport Podgoricában játszik, ott Montenegró, Szerbia, Spanyolország, Görögország, Ausztrália és Grúzia küzd a három továbbjutó helyért.
 
A magyar válogatott kerete
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda)
Szakonyi Dániel (FTC-Telekom Waterpolo)
Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok:
Angyal Dániel (Genesys OSC Újbuda)
Aranyi Máté (Genesys OSC Újbuda)
Burián Gergely (Genesys OSC Újbuda)
Fekete Gergő (FTC Telekom Waterpolo)
Jansik Szilárd (FTC Telekom Waterpolo)
Manhercz Krisztián (Genesys OSC Újbuda)
Molnár Erik (FTC Telekom Waterpolo)
Nagy Ádám (FTC Telekom Waterpolo)
Német Toni (FTC Telekom Waterpolo)
Pohl Zoltán (FTC Telekom Waterpolo)
Vámos Márton (Olympiacos Piraeus)
Vigvári Vendel (FTC Telekom Waterpolo)
Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)

Tartalékok (szükség esetén játszhatnak)
Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda)
Zalánki Gergő (Pro Recco)
 
A magyar válogatott további mérkőzései:
Március 13. 18:30: Egyesült Államok- Magyarország
Március 14. 18:30: Magyarország-Horvátország
 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világkupa