cover image
Egyéb

Euro Kupa: nagy csata és egygólos Vasas-vereség Athénban

2023. március 1. 20:12

A magyar csapat 2-5 után felállt, vezetett az utolsó percben, de végül egy góllal kikapott a Panionios ellen, az Euro Kupa elődöntőjének első mérkőzésén.

Ahogyan arra számítani lehetett, pokoli hangulat várta a csapatokat az athéni hangáruszodában, és ez az elején a hazaiakra volt jó hatással, alaposan bekezdtek. Vagy ha úgy tetszik, borzalmasan kezdett a Vasas, 3-0-ra vezetett a Panionios az első negyed kétharmadánál. Sava Randjelovic és Konarik Ákos két emberelőnyös góllal hozta közelebb a Vasast aztán, de az utolsó szó ebben a szakaszban a hazaiaké volt, akik végül 5-2-re nyerték a negyedet.

Branislav Mitrovicot Mizsei Márton váltotta a kapuban a második negyedre, miközben hazai oldalon Konstantinos Limarakis kapus kiválóan védett (a folytatásban is), a Vasas a 4. perc elején Konarik révén egy kettős emberelőnyt tudott végül kihasználni (5-3), de a legnagyobb hazai név, Gounas gyorsan válaszolt is rá Sedlmayer Tamás hibája után 5 méteresből.

Drasko Brguljan állította be a félidei eredményt, a végén kicsit eltotojázták a fórt a hazaiak - a mieink szerencséjére. Megnyerte tehát a negyedet a Vasas, erre lehetett alapozni a folytatásban, de nem volt irigylésre méltó helyzetben a csapat, tényleg brutális hangulat uralkodott az uszodában.

Fel kellett venni a kesztyűt, Papakos és Randjelovic egymással vette fel, kettős kiállítás lett belőle. Majdnem megúszott egy hátrányt a magyar csapat aztán az 5. percben, a kapufáról kipattanót visszaszerezték a hazaiak, majd a továbbtett labdát középen kapta Bitadze és a kapuba tolta - bosszantó volt, 7-4. Szép emberelőnyös figura végén hozta közelebb a Vasast Bátori Bence, majd Mizsei levadászott egy ejtést, hogy aztán a negyed vége felé Ivan Nagajev csökkentse tovább a hátrányt.

A zárószakasz elején Mizsei fogott egy jobb sarokba tartó lövést, majd Konarik Ákos egyenlített, 7-7, azaz 2-5 után 5-2-es széria. 5:32-vel a vége előtt nem adtak meg a játékvezetők egy gólt a hazaiaknak, alighanem jól döntöttek, a kapufáról a vízre, a képzeletbeli gólvonalra pattant a labda - kicsit állt a játék a felháborodás miatt.

Bő egy perccel később Bátori góljával már a Vasas vezetett, időkérés előzte meg a fórmegjátszást, majd remek védekezést mutattak be a piros-kékek, nem járhatott kiállítás érte. Újabb gólt negligáltak a sporik hazai oldalon, majd talán elmaradt egy Vasas-fór, hogy azután újabb kapufával bosszantsák a hazaiak a fanatikusokat. Brguljan lövését védte Limarakis, befordultunk az utolsó percbe.

43 másodperccel a vége előtt Gounas lőtt hatalmas gólt akcióból, majd a Vasas tartotta a labdát az ellenfél kapuja előtt (az első lövést Limarakis fölétornázta). Végül a centerbe tett labdáért az utolsó pillanatokban nem járt kiállítás, 4,3 másodperccel a vége előtt így labdát szerzett a Panionios és időt kért azonnal.

A gyors támadás végén Gounas szabaddobása beakadt Mizsei kapujába - 1,1 másodperccel a vége előtt szerzett góllal kapott ki a magyar csapat.

Drámai végjáték. De tragédia nem történt. 
Jöhet a március 22-i visszavágó.

Euro Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés:

Panionios GSS-A-Híd VasasPlaket 9-8 (5-2, 1-2, 1-2, 2-2)
Gólszerzők
: Gounas 4, Ntalapas 2, Bouzalas, Bitadze, Kalaitis, illetve Konarik 3, Bátori 2, D. Brguljan, Randjelovic

A másik elődöntőben:
Trieste Pallanuoto-RN Savona 9-9 (1-2, 2-2, 4-2, 2-3)

A második mérkőzést március 22-én rendezik.
Vízilabda hírek