cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Elsején: első lépés Párizs felé

2023. január 1. 23:33

Január elsején rögtön a húrok közé csapott a férfiválogatott: a Komjádiban fél hattól rövid eligazítást követően Varga Zsolt szövetségi kapitány, Gárdonyi András kapusedző és a stábhoz csatlakozó Kovács Róbert irányításával a 18 kerettag másfél órán át tartott komoly testébresztőt.

Tavaly szeptember tizedike, azaz az oly emlékezetes spliti Eb fináléja óta először találkozott a férfiválogatott – mint Varga Zsolt elmondta, gyakorlatilag ez a hét az egyetlen, amikor a rémesen sűrű versenynaptár enged egy hosszabb összetartást. Eredetileg a két ünnep közötti időszakkal „szemezett” a kapitány, ám látván játékosai frissességét (a szeptemberre tolódott kontinensviadal miatt normálisabb pihenő nemigen jutott senkinek) inkább január első hetére szavazott.

Január elsején 18 kerettagnak volt jelenése, hogy 18 órától a medencébe csobbanjanak – mégpedig egy pólós számára a legfájdalmasabb pozícióból: a rajtkövek mögül, merthogy hosszában úsztak egy betyárosabbat az urak. A parton egy új stábtag debütált: Kovács Róbert, aki eddig az utánpótlás-válogatottaknál dolgozott, ezentúl Varga Zsolt segítőjeként is tevékenykedik (a kapitányon „osztozó” FTC-Telekommal az a megállapodás született, hogy a klubszezonban Nyéki Balázs – aki Splitben is Varga mellett volt, akárcsak a zöldeknél – a Fradival dolgozik a válogatott foglalkozások időszakában).

A kapitány rövid eligazítást tartott, melynek során egyértelművé tette: itt és most, az újesztendő első napján elkezdődik az olimpiai felkészülés, azaz ebben a szellemben dolgozzék mindenki.

A csaknem egyórás úszás után azért némi labdázás is következett, a zárórészben még lőni is lehetett, igaz, a három kapus opció hamar kettőre szűkült, mivel Vogel Soma jelezte, meghúzódott a lovaglóizma (már korábban is rakoncátlankodott). A nem túl jó hírre a kapitány azonnal reagált, öt perc alatt behívta a Vasasból Mizsei Mártont, aki hétfőtől csatlakozik (még a piros-kékek edzőjével, Szlobodan Nikiccsel is egyeztetett az korábbi szerb klasszis anyanyelvén, avagy a Zágrábban töltött fél évtized alatt felszedett nyelvtudás jottányit sem kopott).

Eredetileg a jövő hétre a horvátok érkeztek volna, ám miután egyre-másra kezdtek kidőlni a játékosaik megfázásos és egyéb tünetekkel (plusz Ivica Tucak kapitány), végül inkább visszaléptek a közös gyakorlástól. Így az európai kupaporondról jönnek a beugrók: sorrendben az OSC-vel (szerdán), a Vasassal (csütörtökön), végül pedig a Fradival (pénteken) kétkapuzik a válogatott.

Az összetartásra meghívott játékosok
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Szakonyi Dániel (FTC-Telekom), Vogel Soma (FTC) – hétfőtől: Mizsei Márton (A-Hid Vasas Plaket)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (OSC), Aranyi Máté (OSC), Burián Gergely (OSC), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Vasas), Manhercz Krisztián (OSC), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (FTC Telekom), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Vámos Márton (Olympiacos Piraeus), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (OSC), Zalánki Gergő (Pro Recco).
Kereten kívül (január 4-6.): Mészáros Mátyás (BVSC-Zugló), Nagy Ákos (KSI), Szalai Péter (KSI), Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)

Vízilabda hírek
Férfi válogatott