cover image
Egyéb

Dunaújvárosi ideológia, avagy tovább a küldetéstudat útján

2022. december 12. 13:51

A Női Bajnokok Ligájában Mihók Attila csapata élte túl a mieink közül egyedül a második selejtezőkört, a két olasz kirakatcsapat elleni döntetlennel és a holland rivális kiütésével kiharcolta a negyeddöntős részvételt. A vezetőedző dilemmáról, szakmai kihívásról, anyagi kényszerhelyzetről és természetesen büszkeségről is beszélt.

„A bravúros Dunaújváros negyeddöntőbe jutott!" - hirdettük felületeinken vasárnap délelőtt, miután a Bajnokok Ligája padovai selejtezőcsoportjában a második helyen végzett. Finoman fogalmazva sem teltek unalmasan az újvárosiaknak a mögöttünk hagyott napok: utazás busszal (!) az észak-olaszországi városba, ott pénteken délután meccs az olasz bajnok Orizzonte Catania ellen, 24 órával később újabb meccs a házigazda ellen, majd vasárnap 10 órától a harmadik parti a holland ZVL 1886 ellen, déltől szurkolás az olasz háziderbin a szalonremi elkerüléséért, majd buszra szállás, utazás haza. Így hétfőn már itthon kaptuk telefonvégre az egyik kisbuszt hazavezető vezetőedzőt, Mihók Attilát, akit az egyesek szerint csak Mihók-mágiának elkeresztelt csodáról faggattuk.
 
„Csoda, persze, hogy csoda, ugyanakkor Dunaújvárosban az elmúlt nyolc-tíz esztendőben mindig történik valami ehhez fogható csodaszerűség a női vízilabdában, a hírértéke azonban messze nem éri el azt a szintet, mint amit talán megérdemelne... LEN Kupát-nyertünk, Európai Szuperkupát nyertünk, Euroliga-döntőt játszhattunk, tavaly is ott voltunk a LEN Kupa-döntőjében, és sorolhatnám. Ha valamiféle ponttáblázatot készítenénk, a Dunaújváros nyolc közé jutása a Bajnokok Ligájában voltaképpen csak a szokásos forgatókönyvnek felel meg..." - fogalmazott sokatmondóan a 49 esztendős szakvezető.
 
ujvarosbl2.jpg Tekintettel arra, hogy csapatából ezen a nyáron is meghatározó játékosokat igazoltak a riválisok (a saját nevelésű Gurisatti Gréta a Fradiba, Szilágyi Dorottya pedig Egerbe igazolt, s utóbbi lőtt nyolc gólt a BL-ben vasárnap), kevesen gondolták volna, hogy a Dunaújváros lesz az egyetlen magyar csapat, amely a BL második selejtezőkörét is túléli, és bejut a negyeddöntőbe. S lőn. Az ausztrál válogatott játékosokkal is megerősített Orizzonte ellen végig vezetve lett végül 11-11, a hasonlóan erős házigazda, a Padova pedig a pályafutása nagyrészét Dunaújvárosban töltő, ott meghatározó játékossá fejlődő Vályi Vanda az utolsó másodpercben egyenlítette ki a hátrányát (7-7). A hollandok elleni 20-3 volt a hab a tortán, s miután az olaszok "annyira nem szerették egymást, hogy kéz a kézben továbbmenjenek", az Orizzonte mögött az újvárosiak jutottak tovább. Olyan csapattal, amelyben a holland kapus, Laura Aarts és az olimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes Garda Krisztina mellett legfőképp tapasztalatlan, fiatal játékosok, saját nevelésű ifjak tették a dolgukat.
 
ujvarosbl1.jpg „Részben szakmai kihívásból, ideológiából, részben anyagi kényszerből, különösebb mozgástér nélkül továbbra is a Dunaújvárostól megszokott, mondhatom kijárt úton haladunk - említette a csapatszerkezetre utalva Mihók Attila. - Bevallom, nem kis fejtörést okozott előzetesen a nemzetközi kupaindulás. Nem pusztán két meghatározó játékosunkat veszítettük el a nyáron, hanem a teljes kapás oldalunkat, hiszen Szellák Csenge és Brezovszki Gerda is távozott. Jöjjenek a fiatalok, ismét ezt mondtuk, közben mi tagadás, tartottunk attól, hogy hirtelen sok lesz ez nekik. Erre mi történt? Ott van például Szabó Niki, aki korábban a kispadon ült, kiegészítőember volt, a Bajnokok Ligájában aztán a három olasz kirakatcsapat egyik centere sem tudott róla akciógót szerezni. Jött Dobi Dorina, és lőtt öt gólt az olasz bajnoknak, vagy a Padova ellen Sümegi Nórika olyan rövid felsősarkos bombát ereszt el, amely után azt kérdezték, ki ez a kislány. És folytathatnám a sort, mert tudnám, de nem akarok névsorolvasásba kezdeni, hiszen nem az a lényeg. A lényeg ugyanis az, hogy ezek a lányok beleálltak a munkába, aminek ilyen eredménye lett. Az az állóképességi meló, ami a mi kis uszodánkban zajlik hosszú ideje, valahogy mindig eredménnyel párosul. Lehet bármennyire technikás az ellenfelünk, erőnlétben, oxigénháztartásban, objektív szempontokat figyelembe véve rendre eljön az a pont, hogy mi vagyunk a frissebbek. Más magyarázatot nem tudok arra adni, hogy miképpen tudunk ilyen csapatokkal egyáltalán partiban lenni. Nagyon komoly fizikális program zajlik a műhelyünkben, nem pusztán alapozáskor, hanem a mindennapokban, a játékosok nevelése nem áll meg a tizenhat-tizennyolc évnél - ha van titok, ez volna az. Teljesen azonosulni tudok a kézilabdatréner, Zsiga Gyula által elmondottakkal, ezt csinálom itt Dunaújvárosban."
 
ujvarosbl3.jpg Mint elhangzik, tanulási fázissal mentek a BL első- és második körébe, a leckét kiválóan mondta fel a társaság, olyan erényeket csillogtatott, amely joggal teszik büszkévé az edzőt, a szakmai stábot. Mint elhangzik: „Ez a negyedik generáció, amely innen nőtt ki - sőt, még nem is nőtt ki, hiszen a csapat nagyja még tényleg gyermek. Nekünk valahol ez a küldetésünk, kiugrási lehetőséget adunk olyan játékosoknak, akik, ha dolgoznak rendesen, eljutnak a képességeik határig, vagy éppen túl azon. Hogy aztán ez mire elég, mindig később derül ki."
 
A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének sorolásáról még nincs hír - a spanyol Mataro, Medierrani kettős vagy az olasz Roma közül kap majd ellenfelet. Mihók Attila a kupát továbbra is ugyanúgy kezeli, mint eddig - mindazonáltal őszintén kifejtette: „A Mataro ellen beleszaladhatnánk nagy verésbe is - persze, nem volt ez másént az olaszok ellen sem... Bevallom, nem bánnám, ha a Mediterranit kapnánk, a névsor alapján velük játszhatnánk leginkább két jó meccset - persze nem minden a névsor, ezt tapasztalhattuk. Természetesen tudjuk, az ellenfelek, ha választani lehetne, bennünket választanának, ami nagy visszaigazolása annak, hogy ezúttal mekkora siker a mi nyolc közé jutásunk."
 
ujvaroskablnegyed.jpg Női Bajnokok Ligája, csoportbeosztás (december 9-11.)

A-csoport, Padova
Ekipe Orizzonte (olasz), Antenore Plebiscito Padova (olasz), Dunaújvárosi Főiskola, ZVL 1886 (holland)
 
Péntek
Dunaújváros - Orizzonte 11-11
Padova - ZVL 1886 14-6
Szombat
Padova - Dunaújváros 7-7
Orizzonte - ZVL 1886 21-4
 
Vasárnap
ZVL 1886 - Dunaújváros 3-20
Padova - Orizzonte 6-11
 
A végeredmény: 1. Orizzonte 7, 2. Dunaújváros 5, 3. Padova 4, 4. ZVL 1886 0

B-csoport, Eger   
Astralpool Sabadell (spanyol), Assolim CN Mataro (spanyol), Tigra ZF Eger, FTC-Telekom
 
Péntek
FTC - Sabadell 5-10
Eger - Mataro 5-13
Szombat
Mataro - FTC 16-8  
Sabadell - Eger 14-9  
 
Vasárnap
Eger - FTC 13-12  
Sabadell - Mataro 11-12
 
A végeredmény: 1. Mataro 9, 2. Sabadell 6, 3. Eger 3, 4. FTC 0
 
C-csoport, Budapest
UVSE, NC Glyfada (görög), CE Mediterrani (spanyol), Ethnikos Piraeus (görög)
 
Péntek
UVSE - Ethnikos 10-8  
Mediterrani - Glyfada 10-9
Szombat
UVSE - Mediterrani 6-9
Ethnikos - Glyfada 9-12
 
Vasárnap
UVSE - Glyfada 7-11
Mediterrani - Ethnikos 13-10
 
A végeredmény: 1. Mediterrani 9, 2. Glyfada 6, 3. UVSE 3, 4. Ethnikos 0

D-csoport, Roma
Olympiacos Piraeus (görög), SIS Roma (olasz), NC Vouliagmeni (görög), ZV De Zaan (holland)
 
Péntek
Olympiacos - ZV De Zaan 16-15
Roma - Vouliagmeni 12-7
Szombat
Roma - ZV De Zaan 13-6
Vouliagmeni - Olympiacos 10-12
 
Vasárnap
Vouliagmeni - ZV De Zaan 7-4
Roma - Olympiacos 12-12
 
A végeredmény: 1. Roma 7, 2. Olympiacos 7, 3. Vouliagmeni 3, 4. ZV De Zaan 0





Vízilabda hírek
dunaújváros
bl