cover image
Egyéb

BENU Férfi Magyar Kupa: végül felállt az OSC és döntős

2022. december 9. 19:40

Félidőben még erős meglepetésszag terjengett a Komjádiban, a BENU férfi Magyar Kupa négyes döntő első elődöntőjében, elvégre az EPS-Honvéd 4-7-re vezetett a Genesys-OSC ellen, ám végül az esélyesebb gárda egy 4-0-ás rohammal átvette a vezetést a harmadik negyedben, majd 9-9 után három gólt lőve eldöntötte a meccset.

Egyértelmű volt, hogy a Honvéd addig maradhat meccsben az OSC-vel, amíg a jobb lehetőségeit képes kihasználni. Nos, az első nyolc percben ez úgy festett, hogy belőttek 3-ból 3 emberelőnyt: az első kettőt a fától, gyönyörűen, majd Hosnyánszky Norbert engedett el egyet a „régiből" úgymond, és ő még egy ötöst is értékesített, így némi meglepetésre a Honvéd vezetett 4-3-ra. Az OSC-nél két távoli ült, plusz egy fór - ám összességében kissé küszködősnek tűnt a támadójáték, hátul meg... a négy kapott gól önmagáért beszélt.
 
A másodikban aztán érkezett a Honvéd első akciógólja, Ekler Bendegúz labdája csusszant át Lévai Márton karja alatt, és ha a következő fórt nem pattintja fölé Manhercz Ádám, zavarbaejtő, háromgólosra hízhatott volna a piros-fehérek előnye. Átellenben még tartott a küszködés egy darabig, a Szivós Márton-féle kapubaállós védekező-taktika is működött, plusz sikerült kibekkelni egy hátrányt is, szóval lepergett a negyed több mint a fele, és még mindig 3-5 állt az eredményjelzőn. Míg végül Manhercz Krisztián egy remekül végighúzogatott akció végén a szélről szépített - 7:28 percnyi gólcsendet törve meg -, ám ettől sem kapott lendületet az OSC. Sőt, a Hessels-fivérek közül Benjamin után Sebastian is lőtt egyet előnyből, majd egy szép betörésből kapott ötméteres után megvolt a közte három 4-7-nél. Meg persze egy időkérés is Varga Dániel részéről, ám a hallottak sem leheltek több életet az OSC-támadásokba - négyszer indulhattak neki a félidőig, ám nem sikerült közelebb kerülniük riválisukhoz, Decker Attila is parádézott, hét védést mutatott be két negyed alatt.
 
Aztán a második félidőben 126 másodperc alatt maga mögött hagyta az első félidő lidércnyomását az OSC. Három támadás, három akciógól: Bundsuch Erik, Burián Gergő, majd Manhercz Krisztián is betalált kintről, és csupán Decker fején múlott, hogy nem vette át a vezetést egy lendülettel a rivális, miután a lécre nyomta Burián labdáját egy megúszás végén. Ám később, egy kettős hátrányban már nem volt mese: a balkezes mattolt, azaz a meccs kezdett a várt mederbe terelődni, miután a Honvéd fiataljai nem igazán tudták magukat átpréselni a kellőképp felkeményedett OSC-védelmen.
 
mk_elodonto_1_8.JPG A 4-0-ás roham annyiban megtette a hatását, hogy annyira nem lógott a levegőben a meglepetés - ám ettől még mindig csak egy gólt volt a különbség a zárórész előtt. Ott pedig aztán már annyi sem, miután Hessels Benjamin berámolt egyet hétről 41 másodperc után - és ezután még akadt egy támadása az OSC-nek, hogy visszavegye a vezetést, ám ez egy kontrába fulladt, míg a másik oldalon egy korrekten megjátszott fórból Tóth Márton ismét a favoritot juttatta előnyhöz (9-8). Aztán következett még egy hat az öt elleni játék, időkérés után, ám ez nagyon nem működött, bezzeg az ifjabbik Manhercz egy elsőrangú ejtéssel gólra mentett egy halódó támadást a rosszkéz oldalról, így 4:24-gyel a befejezés előtt újfent egálra álltak a felek.
 
A bátyja a másik oldalon fölé küldött egy labdát - ahhoz képest, hogy a meccs elején elsőre azonnal mattolták a honvédosokat a kapubaállós figuránál, ezt követően egyszer sem -, aztán viszont kiharcolt egy ötöst, miután tíz év és egy méternyi fórban volt Hosnyánszkyval szemben. Aztán oda is állt, s ugyan Decker beleért a lövésbe, de védeni nem tudott, 2:35-tel a vége előtt így megint az OSC-nél volt az előny. Majd egy kontrából újfent indultak a kékek, és Dala Döme befejezte (11-9), Szivós Márton pedig minden korábbi közös emléket félretéve sárga lapig reklamált az első ítélet miatt Fodor Rajmundnál.
 
Mínusz kettőnél, két perccel a zárás előtt az „életéért" állt neki egy időkérés után a következó fórnak a Honvéd, ám egy rossz passz miatt lövésig sem jutottak, Vigvári Vince viszont meglógott, és eldöntötte a meccset. Még egy-egy gól esett mindkét oldalon, de az OSC fináléba jutását már nem fenyegette veszély - a 4-7-es első félidőre egy 8-3-as roham következett, így a tavalyi, Szolnok elleni meglepő vereség után másodszor nem futottak bele egy randább vereségbe.
 
A honvédosok végül relatíve jókedvűen vették át a bőven megérdemelt bronzérmet, egyedül Ekler Zsombort kellett vigasztalnia Szivós Mártonnak, az ifjú pólós sehogysem bírta megemészteni ekkor még, hogy valóban karnyújtásnyira voltak a meglepetéstől.
 
mk_elodonto_1_4.JPG BENU Férfi Magyar Kupa, Négyes Döntő, Komjádi-uszoda

December 9., péntek

Elődöntő 
Genesys-OSC-Újbuda-Endo Plus Service-Honvéd 12-10

A-Híd-VasasPlaket-FTC-Telekom 9-13 - tudósítás itt olvasható

December 10., szombat
Döntő

Genesys-OSC-Újbuda - FTC-Telekom 18:45
 
Így látták
 
Varga Dániel: „Kísértett még a tavalyi soproni elődöntő, márpedig a kudarc ellen küzdeni sokkal rosszabb, alantasabb, mint a diadalért. Itt az első félidőben egyértelműen az érződött a játékosokon, hogy görcsösek, nehogy valami ciki dolog történjék velük ebben az elődöntőben. Szünetben sikerült végre ráállítani őket a megfelelő hullámhosszra, és így aztán hamar a megfelelő mederbe tereltük a mérkőzést, de elismerés jár a Honvédnak, mert kiválóan játszottak."
 
Szivós Márton: „Nagyon élvezték a játékosaim ezt a meccset, nagyon büszke vagyok rájuk, mert szerintem egy jó és szoros mérkőzést tudtunk játszani az OSC-vel. Picit azt érzem, voltak olyan helyzetek, amikor az OSC megijedt tőlünk, és örülök, hogy megnehezítettük a dolgukat."
 

Vízilabda hírek
BENU Férfi Magyar Kupa