cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Varga Zsolt férfiválogatottunk szövetségi kapitánya

2022. július 20. 16:22

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége a Ferencváros vezetőedzőjét, Sydney olimpiai bajnokát bízta meg a férfiválogatott irányításával. A szakember a 2022/23-as szezonban az FTC vezetőedzői feladatait is ellátja.

Mint ismert, Märcz Tamás eddigi szövetségi kapitány az MVLSZ hétfői elnökségi ülése után közös megegyezéssel távozott a válogatott éléről. Az elnökség szerdán tartotta újabb találkozóját, ezúttal a margitszigeti Thermal Hotelben, és a tanácskozás végén sajtótájékoztató keretében mutatták be az új kapitányt.

Vári Attila, az MVLSZ elnöke jelentette be, hogy a szervezet elnöksége Varga Zsoltot nevezte ki szövetségi kapitánynak, a párizsi olimpia végéig. Hozzátette, hogy a Ferencváros vezetőedzői feladatait is ellátja majd a szakember a most következő szezon végéig.

„A magyar válogatott számára a legfontosabb cél a párizsi olimpiai kvalifikáció megszerzése, ugyanakkor a stratégiánk része a fiatalítás is, ezt a folyamatot most fel kell gyorsítani. Bízom benne, hogy az olimpián és az elkövetkezendő időszakban a történelmi hagyományainknak megfelelő eredmények születnek majd a férfiválogatott részéről. Köszönjük a Ferencvárosnak a konstruktív hozzáállást, a megállapodás értelmében az utolsó klubmérkőzés után Zsoltnak az MVLSZ rendelkezésére kell állnia. Szűk az idő, közeleg az Európa-bajnokság, minél előbb el kell kezdeni a felkészülést és Zsoltnak meg kell neveznie a stábját" - fogalmazott Vári Attila.

Varga Zsolt köszönetet mondott az MVLSZ-nek a felkérésért, egyúttal klubcsapatának is, amiért az edzői pályán minden lehetőséget biztosított számára az elmúlt években.

varga_zsolt2.JPG„Szeretném megköszönni a Fradinak a lehetőséget, minden mélypontot és csúcspontot megélhettem a klubnál, mindig megadták a munkához szükséges támogatást. Személyesen Madaras Norbertnek és Nyíri Zoltánnak is köszönöm a mindennapos munkában nyújtott segítséget, ahogyan a családomnak is köszönöm, hogy mögöttem álltak és állnak. Ahogyan ismertek, munkamániás vagyok, a legszívesebben már most ott állnék a parton síppal a számban. Egy biztos, a következő időszak jelmondata a „munka, munka, munka, fejlődés, fejlődés, lépésről lépésre” lesz. A legfontosabb, hogy minél előbb megnevezzem a keretet, a játékosok megkapják azt a nyugalmat, amire szükségük van a munkához. Nyakunkon az Eb, nem késlekedhetünk” – fogalmazott a férfiválogatott új szövetségi kapitánya.
 
Az 50. születésnapját idén márciusban ünneplő Varga Zsolt játékosként Sydney-ben olimpiai bajnok lett, az 1998-as perth-i világbajnokságon ezüstérmes volt, kétszeres Európa-bajnok (1997, 1999), kétszeres Eb-ezüst-, egyszeres bronzérmes, kétszeres Világkupa-győztes. A KSI-ben nevelkezdett, onnan az UTE-hez, majd a BVSC-hez került, amellyel kétszeres magyar bajnok (1996-ban az Év vízilabdázója lett), kupagyőztes, KEK-döntős lett. A Mladost Zagrebbal horvát bajnok, kupagyőztes, KEK-győztes és BL-ezüstérmes volt, később Olaszországban (Savona, Cremona, Posillipo - itt olasz bajnoki ezüstig jutott) játszott, mielőtt hazaigazolt a Ferencvárosba, pályafutását ott fejezte be, 2012-ben.

Edzőként a Ferencvárosnál kezdett dolgozni, 2013 óta a felnőttcsapat vezetőedzője. Mindent megnyert a csapattal, a hazai bajnoki címek mellett kétszeres Euro Kupa-győztes, Bajnokok Ligája-győztes (2019), a legutóbbi sorozatban harmadikként zárt csapatával a BL-ben.

Vízilabda hírek
Férfi válogatott