cover image
Egyéb
Utánpótlás

Jól dolgozó edzők, hatékony edzőtáborok Martfűn

2022. január 31. 8:00

„Szívüket-lelküket beletették a munkába, ami fárasztó volt, mégis mindenki örömmel végezte, hiszen tényleg azt láthattuk, hogy a gyerekek napról napra tanulnak valamit, ezáltal fejlődnek" - említette Cseh Sándor, az MVLSZ utánpótlásának általános szakmai igazgatója a három up-edzőtáborral kapcsolatban.

Jelentjük, januárban bevette Martfűt a magyar férfi/fiú vízilabda-utánpótlás. Nem kevesebb, mint három négynapos edzőtábor zajlott a város minden igényt kielégítő uszodai edzőtáborában: a hó elején a 2003-2004-es, a közepén a 2005-2006-os, míg a végén a 2007-2008-as korosztály meghívott játékosai edzettek afféle központosított felkészülés gyanánt.
 
Miként Cseh Sándor, a Magyar Vízilabda Szövetség utánpótlásának általános szakmai igazgatója honlapunknak elmondta: „Az Utánpótlás Bizottságban közösen úgy határozunk, hogy a hagyományos utánpótlás-hétvégéket nem tarjuk meg, a sok meccs miatt nem állítottuk meg a bajnokságokat, inkább egy másik rendszert alakítottunk ki. Ez lenne negyedévente a három-négynapos edzőtábor szisztéma, amely az elképzelésünk szerint töményebb, koncentráltabb munkát biztosít mindannyiunk számára. Ez nem jelenti azt, hogy adott esetben egy-egy hétvégén ne tartanánk úgynevezett rapid összejöveteleket, de a fő hangsúlyt ez a negyedévente összehozott edzőtáborok jelentenék, azaz áprilisban újfent találkozunk. Martfűn minden adott a minőségi munkához."
 
martfucske14.jpg A három edzőtáborból egyöntetű vélemény szerint rendkívül hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak nem csupán a fiatal tehetségek, hanem a szakvezetők is, valóban hatékonyan zajlott a munka. A megszokott módon minden edzésről videós felvétel készült, volt és van mit kielemezni.
 
martfucske12.jpg „Végig lent voltak az edzők, szívüket-lelküket beletették a munkába, ami fárasztó volt, mégis mindenki örömmel végezte, hiszen tényleg azt láthattuk, hogy a gyerekek napról napra tanulnak valamit, ezáltal fejlődnek. Fontos kiemelni, hogy minden korosztály hasonló szisztéma szerint dolgozta végig az edzőtábort, nagyon fontos az egységes koncepció. Bár természetesen szerepelt a programban sok úszás, lövés is, de ettől függetlenül tejesen más program szerint haladtunk. Olyan dolgokat igyekeztünk kiemelni, amelyekre a klubokban kevesebbet tudnak gyakorolni, ellenben fontos, hogy a fejükben ott legyenek. Ilyen a test-test elleni párharc, a center-bekk csata és a faljáték. Tulajdonképpen ezekre az elemekre lett felhúzva mind a három edzőtábor. A fő célunk, hogy ne a világversenyek előtt egy hónappal kezdjünk el ezekkel foglalkozni, hiszen akkor már késő" - tette hozzá Cseh Sándor.
 
martfucske15.jpg Majd - miután általában kevesebb szó esik róluk -, a kapusedzőket külön kiemelte: „Bisztritsányi Dávid, Kardos István és Jászberényi Gábor végignyomta a három edzőtábort, kiemelendő hozzáállással, nagyszerűen dolgozva tanította a fiatalokat. Sőt a Tehetséggondozó Program, azaz a kisebbek kapusedzője, Bóta Krisztián saját szabadidejét feláldozva ült meccs után az autóba, és jött le hozzánk segíteni másfél napra, le a kalappal előtte is. Lehet, hogy túlzó, de megható volt átélni ezt a munkát, amelynek minőségét természetesen nem nekem kell megítélni. Ugyanakkor azt bátran állíthatom, hogy sem gyermek, sem edző ennél többet, ennél precízebben, munkát ennél jobban nem tud belerakni. Janurában tizenkét nap alatt rengeteget haladtunk."
 
martfucske13.jpg Még fontos megemlíteni, hogy a 2008-as korosztálynak ezek a napok voltak az első közös edzések (így bemutatkozott a két új edző, Juhász Zsolt és Balázs Miklós is velük), ami azt is jelenti, hogy természetesen nem alakult ki a véglegeshez közeli keretek sem, ergo az említett folytatásban további játékosok kaphatnak meghívót, kerülnek a szakmai stáb tesztje alá.
 
martfucske17.jpg UTÁNPÓTLÁS BIZOTTSÁG
Elnök: Székely Bulcsú
Bizottsági tagok: Märcz Tamás, Madaras Norbert, Varga Zsolt, Cseh Sándor, dr. Vincze Balázs
Koordinátor: Tóth Zoltán

FÉRFI SZAKÁG - 2021 novembertől

Általános sportszakmai igazgató: Cseh Sándor 
A felügyelete alá tartozó edzők és korosztályok:
2003-as korosztály: Nyéki Balázs, Korényi Balázs,
2004-es korosztály: Cseh Sándor, Kovács Róbert
2005-ös korosztály: Kis Gábor, Hangay Róbert
2006-os korosztály: Dávid Zoltán, Tóth Kálmán,
2007-es korosztály: Lukács Gergely, Nagy Sándor
2008-as korosztály: Juhász Zsolt, Balázs Miklós
Kapusedzők: Bisztritsányi Dávid, Jászberényi Gábor, Kardos István
Videóelemző: Balázs Miklós

Vízilabda hírek
Utánpótlás
cseh sándor
kis gábor
jászberényi gábor
Martfű