cover image
Egyéb
Utánpótlás

Fiú U17-es Eb – Kiss Csaba: „A javuló játéknak örülök leginkább”

2021. szeptember 14. 16:11

Mindhárom csoportmérkőzését megnyerte a máltai Európa-bajnokságon ifjúsági válogatottunk, ezzel a nyolc közé került. A szövetségi edzőt kértük egy helyzetjelentésre a szünnap előtt.

Az oroszok, a fehéroroszok és a németek ellen húzta be a - talán kötelezőnek vélt - győzelmet a magyar csapat, amely így tehát ott van a negyeddöntőben, közvetlenül. Az ismét látszik, hogy a mezőny kiegyensúlyozott, egy példa erre: a szegedi Tiszavirág Kupán még meglepődtünk a hollandok elleni vereségen, azóta a hollandok legyőzték az olaszokat és egyetlen góllal kaptak csupán ki Montenegrótól!

A mieinknek ezzel persze nem kell törődni, csak a saját feladatukra koncentrálni, és ez eddig sikerült. Kiss Csaba szövetségi edző elégedett is, egy dologgal mindenképpen:

„Ha egy világversenyen egy válogatott megnyeri a csoportját, akkor nem lehetek elégedetlen, de a leginkább annak örülök, hogy mérkőzésről mérkőzésre javult a csapat játéka. Az oroszok elleni meccs nem úgy alakult, ahogy terveztük, sok volt a hiba, ahogyan a fehéroroszok ellen is sok hibát láttam. A németek elleni meccs volt, az, ami alatt úgy éreztem, a legélesebbek a srácok, most érkeztek meg az Európa-bajnokságra. Örülök, hogy három győzelemmel abszolváltuk a csoportot, de főleg a javuló játéknak örülök. Most egy nap pihenő következik, aztán várjuk az ellenfelet."

S miről szól majd a pihenőnap? - kérdeztük a szakembert.

„Edzésről. Városlátogatásra nincs időnk és lehetőségünk sem, nem is terveztük, hiszen egy napunk van, hogy felkészüljünk a negyeddöntős ellenfelünkre. Még kedden délután is edzünk, aztán szerdán pedig még két foglalkozást tartunk. Fent kell tartani a keringést, a fizikai aktivitást és mentálisan is hangolódunk a csütörtöki vízbe szállásra" - fogalmazott Kiss Csaba.

„A horvátoknak nem lesz könnyű dolga a grúzokkal, kész férfiak, nagydarabok, mindenki megszenvedett velük. A négy közé jutásért nem kaphattunk könnyű ellenfelet, megpróbálunk a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy mi kerüljünk ki győztesen a mérkőzésből."

Érdeklődtünk a körülményekről is a rövid helyzetértékelés alkalmával:

„Abszolút minden igényt kielégítőek a körülmények, azért látszik, hogy nem ez az első utánpótlás világverseny Máltán. A 16 csapatot két hatalmas szállodában helyezték el, az ellátásra nem lehet panaszunk, a transzfer pontos, és egy nagyon szép uszodában játszatunk. Csak a játékra kell koncentrálnunk" - számolt be Kiss Csaba.

Az egyetlen fájó pont egy sérüléshez köthető: Varga Vince az első naptól kézfájdalmakkal bajlódik, kérdéses, hogy egyáltalán tud-e majd játszani az Európa-bajnokságon. Ez attól függ, hogyan gyógyul, javul az állapota.

A magyar csapat tehát szerdán szünnapos lesz az Európa-bajnokságon, a negyeddöntőt pedig a tervek szerint csütörtökön 17:30-tól vívja.
 
A csoportok végeredménye:

A csoport:

1. Montenegró 7 pont
2. Hollandia 6 pont
3. Olaszország 4 pont
4. Ukrajna 0 pont

B csoport:
1. Spanyolország 9 pont
2. Horvátország 6 pont
3. Románia 3 pont
4. Málta 0 pont

C csoport:
1. Magyarország 9 pont
2. Oroszország 6 pont
3. Németország 3 pont
4. Fehéroroszország 0 pont

D csoport:
1. Szerbia 9 pont
2. Görögország 6 pont
3. Georgia/Grúzia 3 pont
4. Törökország 0 pont
 
FRISSÍTÉS: szerdán eldőlt, hogy a horvát válogatott lesz a magyar csapat ellenfele a csütörtöki negyeddöntőben!
 
A nyolc közé jutásért:
Hollandia-Németország 10-9 (3-1, 0-1, 3-4, 4-3)
Oroszország-Olaszország 16-17 (4-2, 3-1, 2-4, 0-2 - 5 méteresekkel: 7-8)
Horvátország-Grúzia 17-4 (0-0, 7-1, 4-1, 6-2)
Görögország-Románia 5-4 (2-1, 1-3, 1-0, 1-0)

A 13-16. helyért:
Ukrajna-Fehéroroszország 10-6
Málta-Törökország 13-11

A négy közé jutásért:
Hollandia-Szerbia
Olaszország-Spanyolország
Horvátország-Magyarország
Görögország-Montenegró

A magyar válogatott kerete:

Kapusok
: Csite Loránd (Honvéd), Gyapjas Viktor (FTC)
Mezőnyjátékosok: Balogh Botond (BVSC), Barics Bence (UVSE), Bede Marcell (KSI), Gaszt Roland (Pécs), Ionescu Erik (UVSE), Iriczfalvi Gabor (KSI), Kis Ferenc Ágoston (Debrecen), Mészáros Balint (BVSC), Nagy Ákos (KSI), Szalai Péter (KSI), Szécsi Marcell (UVSE), Szépfalvi Gergely (KSI), Varga Vince (FTC)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

Szövetségi kapitány: Cseh Sándor. Szövetségi vezetőedző: Kiss Csaba. Edző: Lehmann István. Kapusedző: Bisztritsányi Dávid
Vízilabda hírek
Utánpótlás
U17