cover image
Egyéb

Bajnokok Ligája: elszállóban az Eger

2013. december 4. 21:15

Sajnos, második hazai meccsét sem sikerült megnyernie a ZF-Egernek. Ráadásul ezúttal meglehetősen riasztó játékkal szenvedett 5-11-es vereséget a bajnokcsapat...

Két hete, a Recco elleni mérkőzés az utolsó pillanatokig kiélezett csata folyt a vízben – ezúttal egy a félidőig tartottak csupán az izgalmak. A nyitányon a Rijeka gárdáját legyőző, amúgy alanyi jogon, rendezőként Final Six-résztvevő Barceloneta Egerben is megmutatta, hogy valóban remek csapat.

Az Eger is az – ám ez egyáltalán nem derült ki. Az első fontos mozzanat nagyjából felvázolta a folytatást: a spanyolok rettenetesen vigyáztak, hogy a hazaiak ne tudják gyorsan befejezni az emberelőnyeiket, utána pedig szétpattogták a fórjainkat. Nem csoda, hogy az előnyök többségéből kiveszett a ritmust a kikényszerített hibák (rossz passzok) után, így meglehetősen esetlegessé vált, sikerül-e egyéni bravúrral befejezni egy-egy hat az ötös megjátszást. Ők sokkal jobban lőtték a fórokat, technikailag is, az előnyből elért találatok száma (2-6), sok mindent mutat: a hevesiek összesen 10 fórt hagytak ki.

Fotó: Kovács Anikó/archív

Fotó: Kovács Anikó/archív

Az első negyedben még ment, Salamon Ferenc csuklózott be szépen egy előnyt, Bátori Bence is vállalt kettőt – csak közben a spanyolok is termeltek. Egy akciógólt három előnygól követett, az utolsó kettőt egész szépen varrta be Espanol, majd Minguell a felelgetőst lezárandó (3-4).

A második részben egy vonal környékén himbálózó labda képében járt a legközelebb az Eger a gólszerzéshez a negyed elején – kevesen gondolták, hogy a negyedik rész negyedik percéig kell várni arra, hogy újfent betaláljanak. Akkorra viszont a Barceloneta már messze járt. Irdatlanul messze. A második játékrészben még tartotta magát az Eger hátul, Bisztritsányinak akadt egy-két parádés védése, Petkovics pazar pattintásával azonban ő sem tudott mit kezdeni. Sajnos, ebben a nyolc percben három egri fór is kimaradt az imént ecsetelt okokból, ám ekkor még azt reméltük, ideiglenes lefagyással van dolgunk (3-5).

A harmadik részben viszont beszakadt a jég... A menet Espanol akciógóljával indult, utána kimaradt egy egri fór, majd sikerült két hátrányt kibekkelni, ám ekkor beindult a Barceloneta új argentin zsenije, Echenique, aki a Rijeka elleni találkozót is eldöntötte két hete. A balkezes először egy szép leválás után helyezett a rövidbe, majd egy botrányosan nagy átlövésgólt ragasztott a jobb felsőbe. És még egy kis só is került a sebbe, amikor egy gyermekded védekezési hibából, egy másodperccel a befejezés előtt Fernandez is gólt szerzett a szélről (3-9).

A Recco ellen volt egy 0-3-as negyede az Egernek, most itt volt ez a 0-4-es – azt vissza tudták csinálni, ezt nem lehetett. A zárórészben legalább sikerült gólt lőniük, igaz, akcióból (fórban az utolsó három negyedben 9/0-át értek el a hazaiak...), így maradt a közte hat (5-11), ám senki sem volt igazán rózsás kedvében a dudaszó pillanatában. A két hazai vereség ebben a csoportban alighanem kivette az Egert a továbbjutásra esélyesek köréből – habár, lehetnek még csodák.
Csak ritkán látunk ilyesmit...

Nyilatkozatok:

Gerendás György, a ZF Eger vezetőedzője: 
„Olyan érzésem volt, mint amikor egy proficsapat megkér néhány jobb játékosból összeálló amatőrgárdát, hogy játsszanak egy edzőmeccset. Egy odakoncentráló csapat találkozott egy teljesen dekoncentrált... nem is tudom, milyen csapattal... Most persze mindenki bután néz, hogy mi történt, de én nézek a legbutábban, hiszen eddig egyáltalán nem így teljesítettünk. Ennyire összeszedetlenül, ennyire akarat és küzdelem nélkül még nem láttam a csapatot játszani. Ennek ellenére nem szabad ebből a mérkőzésből messzemenő következtetéseket levonni – az ellenfelet nem becsülném le, mert ez egy jó csapat, de nem ennyire jó. Lehet rosszul játszani, de olyan fáradtság és fásultság uralkodott el rajtunk, amit nehezen tudok hova tenni. Vízilabdában egy lövésnél az szokott történni, hogy mindenki elindul, hiszen ha gól, fúj a bíró, ha nem, akkor lehet előnyt szerezni – ehhez képest nálunk hat ember visszanézett, hogy védett-e a kapus, aztán elindultak, ha már muszáj... Talán érezhető, mi volt a baj. Eddig mindig sikerült pörgőssé tenni a csapatot, most nem – ez nyilván az edző hibája.”

Szirányi Balázs, a Barceloneta centere: 
„Nem gondoltuk, hogy ennyire egyoldalú lesz a mérkőzés. Meglepett a dolog bennünket, kívülről ugyan magabiztosnak tűnt a sikerünk, ám úgy gondolom, az Egerben sok maradt, nem tudták magukból kiadni a maximumot. Mi igen, vagy legalábbis nagyobb arányban – én legalábbis nagyon elfáradtam. Függetlenül attól, hogy automatikus résztvevők vagyunk, presztízskérdést csinálunk a csoportmeccsekből – viszont tény, így nem vagyunk annyira stresszesek, görcsösek." 

Bajnokok Ligája, A-csoport, 2. forduló:
 
ZF-Eger–Barceloneta (spanyol) 5–11 (3–4, 0–1, 0–4, 2–2)

Játékvezetők: Copic (horvát), Birakisz (görög)

Eger: Bisztritsányi – Bátori 2, Biros, Bundschuh, Hárai, Gór-Nagy, Graham 1. Cserék: Salamon 1, Kovács G. 1, Bedő, Varga Zs., Sántavy, Meixner (kapus).
Barceloneta: Lopez – Minguell 1, Espanol 4, Roca, Szirányi, Petkovics 1, de Lera 1. Cserék: Monpeat, Munarriz, Ubovics 1, Echenique 2, Fernandez 1.

Emberelőnyök: 2/12, ill. 6/11
Ötméteresek:
Kipontozódás: Munarriz (31.)
Vízilabda hírek
zf eger
eger
Bajnokok Ligája
gerendás györgy
barceloneta