cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Tokió 2020: „Edzésnek tökéletes volt, de pörögni kell tovább!”

2021. július 29. 8:12

Egy idő után az volt a kérdés férfiválogatottunk számára, hogy kapott gól nélkül hozza-e le a Dél-Afrikai Köztársaság elleni csoportmeccset. Aztán egy gól csak becsusszant, ezzel együtt hozta a kötelezőt Märcz Tamás csapata. Helyszíni nyilatkozatok.

- Jól láttuk, hogy most volt a kapitányon először szemüveg? - kérdeztük Märcz Tamást a vegyes zónában, közvetlenül a meccs után.

- Valóban így van.

- No és ez a dél-afrikai csapatnak köszönhető? - szemtelenkedtünk aztán.

- Nem, leginkább annak, hogy csak eggyel kevesebb kontaktlencsét hoztam magammal, és így ma ellőttem a szemüveget erre a meccsre. Egyébként is reggel jobban szeretem a szemüveget.

 A kérdés az, mit látott a kapitány, mennyire volt elégedett a srácokkal.

„Annak ellenére, hogy a meccs nehézségi foka - pontosan tudjuk - nem az volt, ami eddig és ami még előttünk áll, úgy éreztem, hogy jó ritmusa volt a játékunknak. Jól használtuk ki a helyzeteinket is, annak ellenére, hogy az elején volt az az első négy támadás, ami még nem sikerült. Nagyon odafigyeltek a fiúk arra, hogy jók legyenek a lövések, így ne kelljen visszaúszni gyorsan, csak lassabban, a középkezdéshez. Ők nem nagyon töltenek, csak lőnek szinte, fel kellett készülni arra, hogy a lövéseik gyorsan érkeznek. Lőttek is, kellett azért egyet-egyet fogni, eltalálták azért a kapunkat. Összességében elégedett vagyok, jól játszottunk, jó ritmusa volt a meccsnek, ez így rendben volt. Fogunk ma még edzeni, az esti órákban van lehetőségünk erre, és ezt kihasználjuk. De meccset is nézünk majd, hiszen ma nagyon jó mérkőzések vannak, a saját csoportunkból kiemelten fontos nekünk az olasz-amerikai. Holnap videózás, meccsre hangolódás következik."

Hárai Balázs szerint korrekt edzéslehetőség volt a találkozó, az igazán fontos dolgok majd ezután következnek.

„Ha már így alakult a meccs, akkor a végén már nyilván cél volt, hogy ne kapjunk gólt, de nem fogunk összetörni attól, hogy egyet kaptunk. Gyakorlásnak jó volt a meccs, remélem, hogy az itt alkalmazott elemekből majd fel tudunk használni később párat, akár az amerikaiak ellen. Úgy érzem, egyre jobban összeáll a csapat, de azért még nagyon messze a vége. Pörögni kell, nagyon."

Hosnyánszky Norbert is elégedett volt azzal, hogy a célt teljesítette a csapat.

„Kevés gólt kaptunk, ez is volt a célunk, hogy a védekezésünk rendben legyen. Egy jó edzés volt a mai, de azért erősen kellett úszni, erősek voltak a centerek, figyelni kellett. Le lehet vonni annyit az első három meccsünk után, hogy a védekezésünkben kell fejlődni, oda kell több koncentráció és magabiztosság. Nagyon jó csapat az amerikai, az a meccs talán nehezebb lesz, mint a görögök elleni."

„Egy nagyon jó kis edzőmeccs volt a mai" - ezt már Nagy Viktor mondta. - Örülök, hogy amit kitűztünk magunknak, azt teljesítettük. Egy gól becsúszott, az benne van, de összességében elégedett voltam a védekezéssel. Jól vettük az akadályt, nem sérült meg senki. Innentől fejben kell készülni az USA-ra."
Fotó: Marcel ter Bals

Fotó: Marcel ter Bals


Pásztor Mátyás szerint minden jól alakul, és hát egyébként is a negyeddöntő lesz a legfontosabb meccs az olimpián.

„Arra jó volt a mai meccs, hogy erős hosszokat ússzunk, és mindenki belője magát, de azért volt már keményebb edzésünk. Próbálunk meccsről meccsre javulni, és tudatosítani, hogy a negyeddöntő lesz a legfontosabb a tornán. Ott kell mindent beleadni, ott kell 100 százaléknál is többet nyújtani. Jön az amerikaiak elleni brusztos, kemény meccs, majd az olaszok. Hiába kaptunk ki a görögöktől, én úgy érzem, hogy a legnagyobb riválisunk mégis csak az olasz válogatott. Sokat videózunk, sokat nézünk egyébként meccset is a másik csoportból is. Haladunk, haladunk."

Mezei Tamást arról kérdeztük, ezeken a meccseken könnyebb-e a dolga a centereknek.

„Azért minden csapatra jellemző - a japánon kívül, mert ők teljesen mást játszanak -, hogy van egy erős bekk vagy center, aki tol és rajta van az emberen. De az tény, hogy korábban elfáradnak, és ezen a meccsen is éreztem, hogy magam is többet tudtam beletenni a védekezésbe. Támadásban is többet, de azért a támadások nem tőlem indulnak, annyi, hogy a 6 az 5-öket, 5 a 4-eket, 4 a 3-akat én is jobban meg tudtam nézni, hogy lehet esetleg megoldani. Egy erősebb csapat ellen nem jutunk el feltétlenül az 5 a 4-ig, 6 az 5 a maximum. Gyakorlásnak jó volt, meg úszásra is, hiszen ugyanúgy tiszta erőből fel, le kellett menni. Náluk azért nincs 2-3 erős bekk, nem tudtak rotálni, így a végére azért elfáradtak. Örülök, hogy jól játszottunk, és azt éreztem a csapaton, hogy ezt most akarjuk, tényleg. Saját magunkkal szemben van egy olyan elvárás, hogy függetlenül az ellenféltől, a maximumot adjuk" - foglalta össze Mezei Tamás, aki örült annak is, hogy megvan az első olimpiai gólja is.

A magyar válogatott legközelebb az olaszok ellen pusztán 12-11-re vereséget szenvedő Egyesült Államokkal találkozik.

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokió 2020
tokió 2021
Férfi válogatott
Női válogatott