cover image
Egyéb

Nekem a vízilabda – Fülöp László

2021. május 28. 8:27

Interjúsorozatunkban közismert emberek vallanak sportágunkhoz fűződő viszonyukról. Kilencedik vendégünk Fülöp László sportriporter.

Fülöp László a Honvéd és a Vasas nagy csatáit közvetíthette elsőként (majd aztán éveken át) helyszíni riporterként, a TV2 munkatársaként. A két klub nemzetközi fellépésein is járt, meghatározó élmény volt számára a Vasas zágrábi KEK-győzelme vagy barcelonai Euroliga négyes döntője, ahogyan a Honvéd nápolyi döntőbe jutása is. De az újkori klubsikereket is végigkövethette: a Szolnok BL-menetelését és nemzetközi mérkőzéseit már a Sport TV riportereként.

Melyik volt az első vízilabdameccsed, amit közvetíthettél?

Arra pontosan nem emlékszem, de a TV2-nél dolgoztam főszerkesztőként, amikor az emlékezetes Honvéd-Vasas csatákat közvetítettük. A 2000-es évek ennek a két klubnak a rivalizálásáról szóltak, és a döntőiket mi közvetítettük. Emellett emlékezetes egy egri mérkőzés, mert a csatornával elsőként alkalmaztunk víz alatti kamerát. Egy „búvároperatőr" ment le a medence aljára, így az élő közvetítés során tudtuk bemutatni, mi zajlik a center és a védő között, a víz alatt. Meg is kedvelték a nézők ezt a megoldást, hiszen így lehetett teljes képet kapni a történésekről. Egyébként a Honvéd és a Vasas meccsei iszonyatosan parázs hangulatúak voltak, feszült légkörben zajlottak a medencében és a nézőtéren egyaránt.

Mennyire nehéz vízilabdát közvetíteni?

Helyszínről nem annyira, monitorról viszont nehezebb, mert ott tükröződik a víz, nem látszanak annyira a sapkaszámok sem. Természetesen sok függ attól, ki mennyire van otthon az adott sportágban. Nekem nem a vízilabda a fő szakterületem, nem rendelkezem annyira mély szakmai tudással, ezért is közvetítünk szakkommentátorral, évek óta Horváth Viktor van a segítségemre. Amit én nem látok, nem veszek észre, ő kiszúrja és megosztja a nézőkkel. A Szolnok BL-mérkőzéseit mi közvetítettük a Sport TV-vel, mindig a zsűriasztal mellett ültünk, a kommentátorállást ott helyezték el, nem egyszer előfordult, hogy a játékvezetőtől nem láttuk a támadást, így akkor ott monitoron keresztül kellett visszaadni a történteket. Mellesleg így annak is megvan az esélye, hogy eltalálnak a labdával, erre is volt sok példa.

Szerencsés vagy, hogy a Szolnok BL-menetelését végigkövethetted.

Igen, bár a döntőt már nem mi adtuk, csak a csoportmeccseket, de tény, Cseh Sanyiék útját végig követtem. Sokat jártam Szolnokra, és mindig vittem magammal a lányomat is, aki hatalmas vízilabdaszimpatizáns, gyerekkora óta járt velem Vasas- és Honvéd-meccsekre. Eleinte az Eger Bajnokok Ligája-meccseit közvetítettük egyébként, de valahogy ők nem voltak velünk szerencsések, nekem úgy rémlik, szinte mindig kikaptak, mikor arra jártunk.

Nem úgy a Vasas, igaz?

A Földi-féle Vasas KEK-győzelmét Zágrábból, 2002-ben a helyszínről közvetíthettem, az kifejezetten jó élmény volt. De ott lehettem Barcelonában is, amikor Euroliga négyes döntőt játszott a Vasas, és szakadó esőben, pokoli körülmények között rendezték a mérkőzéseket. Hozzátartozik ahhoz a hétvégéhez, hogy az egyik szórakozóhelyen kilopták a zsebemből az útlevelemet, és Kokó, Kovács István, aki szakkommentátorként tartott velem, segített nekem a barcelonai konzulon keresztül, hogy egyáltalán haza tudjak jutni. A konzul vasárnap ment be intézkedni és egy ideiglenes útlevelet kiállítani, amiért persze a mai napig hálás vagyok. Nápolyban a Honvéd Euroliga négyes döntőjét követhettem végig 2005-ben, ott tanultam meg azt is, nem érdemes nyers kagylót enni a nápolyi piacon meccsnapon... Mellesleg a szállodába érkezéskor derült ki, hogy a poggyászomból kilopkodtak ezt-azt, így a túra rögtön egy rendőrségi feljelentéssel indult, szerencsére a Honvéd aztán a döntőbe jutott.

fuloplaszlo_2 (1).png Van egyébként kedvenc uszodád?

Az egri Bitskey Aladár Uszoda csodálatos létesítmény, nemcsak hazai, hanem európai szinten is egyedülálló uszoda. Mindig megcsodálom. Kedvenc játékosom pedig Stefano Tempesti, az olasz válogatott legendás kapusa, aki egészen elképesztő karriert futott be. Hihetetlen magabiztosságot adott az olasz válogatottnak a jelenlétével.

Mit vársz Tokiótól?

Hatalmas kérdőjel számomra maga az esemény, miközben természetesen azért szurkolok, hogy minden rendben legyen. Hogy a csapatok és a sportolók mentálisan a lehető legjobban kezeljék ezt a mostani helyzetet. Ez nem lesz egyszerű feladat, de jó lenne, ha az olimpia megőrizné a lényegét és értékét így is, ezért fogok szurkolni. Meg természetesen a magyar válogatottaknak is, örülök annak, hogy mi teljesek vagyunk, hiszen biztosan lesznek olyan válogatottak, ahol a jelenlegi helyzet miatt is lesznek hiányzók. Remélem, ismét sikerül olimpiát nyernünk!
Vízilabda hírek
nekem a vízilabda
fülöp lászló