cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

A férfiválogatott olimpiai kerete - Märcz Tamás 19 játékosnak küldött meghívót!

2021. május 25. 13:45

A szövetségi kapitány keretében a 2020-as Európa-bajnok játékosok mindegyike megtalálható, mellettük hatan küzdenek azért, hogy kiharcolják a tokiói csapattagságot. A felkészülés június 1-én indul, a BL-ben érintett FTC-játékosok 10-én csatlakoznak.

Az E.ON Férfi OB I rájátszása véget ért (már csupán egy osztályozós párharc van hátra), a legjobbak is szusszanhatnak egy picit - leszámítva persze az FTC pólósait, akik a jövő heti, belgrádi Bajnokok Ligája Nyolcas Döntőjére készülnek.
 
Märcz Tamás szövetségi kapitány a bajnokság végeztével lép úgymond főszereplővé elő, ugyanakkor mielőtt az elmúlt évek talán legfontosabb kerethirdetésére térnénk rá, a szakember kérésünkre értékelte a klubidényt: „Ami a legfontosabb és klubsemlegesként a legnagyobb öröm, hogy a járványhelyzet ellenére a Magyar Kupa, a magyar bajnokság és az Euro Kupa is lezajlott, illetve a Bajnokok Ligája zárásának is a küszöbén vagyunk. A klubok folyamatosan tudtak játszani, ami elengedhetetlen volt az olimpiát megelőző szezonban" - fogalmazott a kapitány.
 
Majd kitért a nehézségekre is: „Minden csapat érintve volt a járványban, hol a szezon elején, hol a közepén, hol a végén jelentkezett a probléma, válogatott játékosok többségének is hosszabb-rövidebb ideig kellett kihagynia edzéseket, mérkőzéseket. Nem volt egyszerű a helyzet, mindazonáltal a szezon végére úgy látom, hogy a válogatott kerettagok többsége visszanyerte korábbi formáját."
 
A színvonalról a szakvezető elmondta, hogy a bajnoki hajrában, a rájátszásban remek meccseket, és sok jó egyéni teljesítményt látott. A válogatott igyekezett alkalmazkodni a klubok problémáihoz, így néhány betervezett évközi edzőtábor is elmaradt emiatt. A megtartott összejövetelek, a mérkőzések, az évközi tapasztalatok sok támpontot adtak az olimpiai keret kijelöléséhez.
 
Märcz Tamás, szövetségi kapitány által kihirdetett 19 fős olimpiai keret:
 
KapusokLévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) 
 
20210218_edzes_szeged_di-15.jpgA névsorból kivehető, hogy a 2020-as év elején Európa-bajnoki aranyérmet szerző csapat mind a 13 játékosa fellelhető benne - ezzel kapcsolatban így fogalmazott a kapitány: „Bár lassan másfél év telt el a 2020-as Európa-bajnokság óta, de az akkor győztes csapat mindenképpen jó alap az olimpiai keret kialakítására. A tudás ezekben a fiúkban megvolt és most is megvan, jól és eredményesen játszottak akkor, de közben rajtuk kívül is láttam több jó teljesítményt nyújtó játékost. Azt gondolom, egészséges verseny zajlik majd az utazó keretbe való bekerülésért."
 
Az említett konkurenciát kapusfronton Lévai Márton, mezőnyjátékos fronton Burián Gergely, Konarik Ákos, Nagy Ádám, Német Toni, Pásztor Mátyás jelenti, avagy 19-en bizonyíthatnak a felkészülés alatt a szakmai stábnak.
 
„Olyan játékosokat neveztem meg, akik akár a végső utazó keretbe kerülésre is eséllyel pályáznak! Bekerült az 1998-as születésű Burián Gergely és a 2001-es születésű Konarik Ákos is. Mindkét játékos sok tétmérkőzésen szerepelt az idei szezonban. Magyar bajnoki döntőt és Európa Kupa döntőt játszottak, mindkét játékos meghatározó szereplője volt csapatának."
 

Az olimpiai felkészülés június 1-én kezdődik a Margitszigeten, az FTC játékosai majd a Bajnokok Ligája Nyolcas Döntője után, június 10-én csatlakoznak. Märcz Tamás játékosként már részt vett ilyen felkészülésben, szövetségi kapitányként viszont ez lesz azonban az első. Adja is magát a kérdés: ezúttal jobban megdobban a szív?
 
„Minden felkészülés előtt várakozásokkal teli vagyok, de kár lenne tagadni, ezúttal hatványozottan igaz ez, hiszen mégiscsak egy négy plusz egyéves szakasz végállomásához közelítünk, a legfontosabb nemzetközi eseményen indulhatunk harcba. Optimista, bizakodó vagyok, hiszen a játékosok tisztában vannak a rájuk váró feladatokkal, azzal, hogy pályafutásukat, jövőjüket is meghatározható esemény vár rájuk. Nagyszerű stáb van mellettem, jól dolgozunk együtt, ugyanazt akarjuk. A korábbi nagy nyári eseményekhez, hasonlóan héthetes időszak áll a rendelkezésünkre, hogy fizikailag a legjobb állapotba hozzuk a játékosokat, csapattá érjünk és hogy a minél jobban automatizáljuk a játékunkat."
 
A férfiválogatott olimpiai felkészülésnek programja
Június 1. - Edzések kezdete a Margitszigeten,
Június 10. - Csatlakoznak az FTC játékosai a válogatotthoz
Június 23-27. - Edzőtábor a horvátországi Sibenikben
Június 29. - Július 1. - Edzések a Margitszigeten
Július 2-4. - BENU Kupa, Margitsziget; ellenfelek: Oroszország, Horvátország, Spanyolország)
Július 6-15. - Edzések a Margitszigeten
Július 16. - Indulás Japánba, Tochigibe; közös edzőtábor Spanyolországgal

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás