cover image
Egyéb

Nekem a vízilabda – Hajas László

2021. május 21. 9:46

Interjúsorozatunkban közismert embereket kérdezünk a vízilabdához fűződő viszonyukról. Nyolcadik vendégünk Hajas László mesterfodrász.

Dávid fia - aki júliusban lesz 22 éves - a Vasasban nevelkedett és még ma is aktívan vízilabdázik, az OB II-es MAFC színeiben. Nemcsak miatta erős Hajas László sportágunkhoz fűződő kapcsolata, bár kétségkívül ez a legerősebb kapocs, ami számtalan hazai és külföldi edzőtábor látogatását és mérkőzés megtekintését vonta maga után.

Vendégei között tudhatta Csapó Gábort vagy éppen Faragó Tamást, az újkori klasszisoknak is jó ismerőse, ahogyan a vízilabdás barátnőknek és feleségeknek is, akik közül többen is modellként dolgoztak mellette. Abszolút naprakész a pólós hírekben, nem tudtuk meglepni új információkkal.

„Természetesen Dávid fiam a legerősebb kapocs, ami a vízilabdához köt. A Margitszigetre járt úszóóvodába, de unta, hogy faltól falig kell úszni, Dala Tomi vitte el végül az Elektromoshoz. Ott kezdett el vízilabdázni, még óvodás korában, később pedig a Vasasban kötött ki. Nem volt tehát semmi kényszerítés, viszont nagyon örültünk, hogy a vízilabdát választotta, ez egy szenzációs sport, ami megtanít a csapatjátékra, ami később is fontos az életben. Dávidnak egyébként kialakult egy hihetetlenül erős kapcsolata azokkal, akikkel játszott, ezek a barátságok a mai napig tartanak. De még mindig lejár pólózni, most a hétvégén például nagyon boldog volt, mert két meccsen hat gólt lőtt. Bár már 22 éves lesz lassan, még mindig boldogan meséli, hogyan harcolt ki egy kiállítást. Mindenhová elkísértük, ha tehettük, jártunk velük külföldön is."

Hajas László természetesen a munkája miatt is kapcsolatba került vízilabdázókkal.

„Imádom a vízilabda hangulatát, és ahogyan mindenki, én is büszke vagyok a sportág nagy sikereire. A montreali olimpiai bajnoki címre is jó szívvel emlékszem, csakúgy, mint a 2000-es évek klasszisaira is, és roppant jó érzés, hogy személyes ismeretség fűz ezekhez a csillagokhoz. Csapó Dudi, Faragó Tonó a mai napig eljár hozzám, de említhetném a 80-as éveket, amikor például Horest, Horkai Györgyöt is megismerhettem felesége révén, aki híres modell volt. Kása nem jár hozzám, de jóban vagyunk, nagy tisztelője vagyok, ahogyan Benedek Tibornak is, akivel szintén jó kapcsolatban voltam, feleségével, Epres Pannival is voltak közös munkáink. Magam is emlékeztem Tiborra azon a tavaly júniusi, szomorú estén, a Margitszigeten. Jól ismerem Gergely Pistit, Kemény Dénest, Szécsi Zolival pedig együtt járunk Edda-koncertre, és feleségeink is jóban vannak egymással.
És eszembe jut Kárpáti Gyuri bácsi is, akivel a róla készült dokumentumfilm (A vízilabda Puskása - a szerk.) kapcsán ismerkedtem meg. „Lacikám, neked kell kivezetned a lovamat" - így hívott fel telefonon, amikor a Kincsem Parkban forgatott jelenetekről volt szó.
hajas_l_2.jpg
hajas_l_1.jpg Sok élményem van a sportág legendás alakjaival, nagyon tisztelem a vízilabdázókat. Dávid is gyakran mesélte, milyen hihetetlen gyakorlatokat kell végezni a medencében: ólomövvel a derekukon taposnak a vízben, és mennek a medence egyik végéből a másikba, miközben fejük fölött tartják a labdát. Nem is hisszük el, mennyire nehéz egy-egy ilyen feladat. Egyébként néha én is beszálltam: Szollár Lacival (az FTC korábbi háromszoros KEK-győztes vízilabdázója - a szerk.) régi barátság köt össze minket, ő valamikor nyári táborokat szervezett a tanyáján gyerekeknek. A tóba berakott két vízilabdakaput, mehetett a játék, a parton meg katonai sátorban ment a készülődés, beszélgetés. Nagyon nagy élmények voltak ezek a gyerekeknek, de nekünk is."

Nem is kérdés, követi-e a mindennapokban a vízilabdát.

„Követem, örülök, hogy a Fradi jól szerepel a BL-ben, és tudom, hogy Szolnok-OSC döntő lesz a bajnokságban. Kicsit sajnálom a Fradikát, de közben örülök, mert Dala Tomi fia, Döme egyre meghatározóbb szerepet játszik, ha így halad, válogatott lesz hamarosan. Édesanyjával, Rábaközi Andreával is dolgoztam együtt, 86-ban jártam először nagy versenyekre, ő volt az egyik modellem. A foci miatt vagyok egyébként Fradi-szurkoló, de Varga Zsolt is nagyon szimpi, jópofa dolog volt az elődöntőben figyelni, ahogy Dumi a testvére ellen küzdött, és jó érzés, hogy ismerem őket. Nagyon szimpatikus emberek a vízilabdázók."
idezet_sablon_hajas.png
Hajas László szerint az olimpián most is nagy harc várható, de épp ezért lesz izgalmas a férfi és a női torna is. Ami pedig számára jelenti majd a nyarat:

„Végre kicsit elkezdhettünk dolgozni, és nagyon készülünk a szakmák Európa-bajnokságára, az EuroSkillsre, amit szeptemberre halasztottak. Ide készítjük fel a versenyzőket a következő hetekben."

Vízilabda hírek
nekem a vízilabda
hajas lászló