cover image
Egyéb

Női Euroliga: feléledt az egri remény

2013. november 30. 21:31

Lebilincselő izgalmak közepette, Antal Dóra 6 másodperccel a duda előtt lőtt góljával 9-8-ra győzött a ZF-Eger az Izmailovo ellen 9-8-ra, így vasárnap „csak” nyerniük kell az Olympiakosz ellen a továbbjutáshoz. A Szentes és az UVSE viszont búcsúzott.

A nyitónap lidércnyomásnak is gyenge játéka után magához tért a ZF-Eger gárdája, és végül életben tartotta a reményeit. Mindehhez persze az is kellett, hogy az NGM Firenze elképesztő feltámadást produkálva legyőzze az Olympiakosz Pireuszt: az olaszok gyakorlatilag folyamatosan hátrányban voltak, miután Bujka Barbara remek centerezéseire és az ausztrál Browen Knox halálpontos lövéseire nem volt ellenszerük. Egy darabig. A negyedik negyedből 6:03 volt hátra, amikor már 7-4-re vezettek a görögök – ám ezután következett a totális fordulat. A pireusziak leálltak, az olaszok pedig elkezdték lődözni a gólokat, 2:30-cal a vége előtt egyenlítettek, majd 64 másodperccel a duda előtt amerikai centerük, Craig megszerezte a győztes találatot is (8-7), amivel a Firenze már továbbjutott.

Ezek után az egriek feladata egy picivel egyszerűbbé vált: „csak” az Izmailovót és az Olympiakoszt kell legyűrniük a továbbjutáshoz – az első lépést sikerült is megtenniük. Igaz, hatalmas feszültségek közepette tudtak győzni a tavasszal LEN Kupát nyerő oroszokkal szemben.

Somhegyi Noémi kezdte a gólgyártást centerből, aztán hosszú ideig „oda-visszázás” zajlott a medencében, mígnem Bogdanova egy akciógóllal egyenlített, de izibe jött a válasz, 24 másodperccel a duda előtt Czigány Dóra értékesített egy ötméterest (2-1). A második rész hasonló szkanderezéssel telt, aztán húsz másodpercen belül esett egy-egy akciógól (Czigány, majd Boriszova), hogy aztán két perccel a nagyszünet előtt Grinyeva megúszásból egyenlítsen (3-3). És a negyed végén még Gangl Edina védése is kellett hátrányban, hogy maradjon az iksz.

Eseménydúsan telt a harmadik rész: Zajácz Hanna akciógóljával és Antal Dóra ötösével megint megugrott kettővel az Eger, ám az oroszok nemsokára egyenlítettek, igaz, két góljuk között Vályi Fanni ziccert hibázott. 5-5-nél sikerült kibekkelni megint egy hátrányt, amiből Francesca Clayton remekül lefordult, sőt, egy szép Gangl-labdaszerzés után egy időkéréses fór is beakadt Antal révén (7-5). Ám így sem nyugodhattunk meg, Troskina akciógóljával ugyanis tapadtak a vendégek.

Sajnos, a zárórész frászosan indult, Antal büntetőjét védte az orosz kapus, szerencsére, a következőt – immáron 3:39-cel a vége előtt – Czigány bevágta (8-6). A meccs ezután eldőlhetett volna, hiszen jött egy egri előny, Somhegyi azonban kihagyta, az oroszok pedig esélyt kaptak: egy fór kimaradt, a labdát viszont visszaszerezték, ebből jött egy újabb előny, amit Boriszova 1:41-gyel a befejezés előtt kihasznált. 59 másodperc volt hátra, amikor kölcsönös labdavesztések, valamint Somhegyi elrontott centerezése után időt kértek az oroszok, 49-nél kaptak egy fórt, és 33-nál mattolt Boriszova: 8-8...

Csakhogy! Ekkor jött Antal Dóri, egy szédületes szabaddobás – és az életben maradást jelentő gól, 6 másodperccel a duda előtt! Ezzel eldőlt, hogy az egrieknek az Olympiakosz elleni győzelem a továbbjutást jelenti, minden mástól függetlenül.

Másik két csapatunk viszont búcsúzott. Az A-csoportban az UVSE jól tartotta magát az Uralocskával vívott délelőtti mérkőzésen, a zárórész előtt még csak 11-10-re vezettek az oroszok, az utolsó nyolc percben azonban bedarálták a mieinket (15-11). Az energiazabáló meccs aztán visszaütött délután: hat órával később a francia Lille ellen szinte semmi sem jött össze a mieinknek, így elszenvedték a harmadik vereségüket is (6-10), amivel búcsúztak.

A Hungerit-Szentes a C-csoportban igyekezett lépést tartani a 2011-ben világbajnok görög válogatott kulcsembereire épülő Vuliagmenivel, ám egy félidő alatt kijött a különbség. A hellének az első negyedben öt, a másodikban hét gólt lőttek, a folytatásban pedig inkább megpihentek (15-8). Délután a szentesiek azért érvényesítették a papírformát, és holland légiósuk, a hét gólt szerző Catharina van der Sloot vezérletével 15-4-re nyertek a Liverpool ellen. Esélyük viszont már nekik sincs a továbbjutásra.

Női Euroliga, selejtezők:

A csoport (Imperia): 

UVSE–Uralocska (orosz) 11-15
CN Sabadell (spanyol)–Lille (francia) 11-8
UVSE–Lille (francia) 6-10
Mediterranea Imperia (olasz)–Uralocska (orosz) 12-9

Az állás: 1. Sabadell 9/3, 2. Mediterranea 6/3, 3. Uralocska 6/4, 4. Lille 3/3, 5. UVSE 0/3

B csoport (Het Ravijn)

Kinyef Kirisi (orosz)–Rapallo (olasz) 14-3
Ugra (orosz)–London Otter (brit) 22-3
Het Ravijn (holland)–Kinyef Kirisi (orosz) 8-20
Ugra (orosz)–Rapallo (olasz) 14-13

Az állás: 1. Kirisi 9/3, 2. Ugra 9/4, 3. Rapallo 3/3, 4. Het Ravijn 3/3, 5. London 0/3

C csoport (Manchester):
 
ZVL Leiden (holland)–Liverpool (brit) 29-4
Vuliagmeni (görög)–Hungerit-Szentes 15-8
Orizzonte Catania (olasz)–Manchester (brit) 21-3
Hungerit-Szentes–Liverpool 15-4
Manchester (brit)–ZVL Leiden (holland) 7-26
Vuliagmeni (görög)–Orizzonte Catania (olasz) 12-13

Az állás: 1. Orizzonte 12/4, 2. Vuliagmeni 9/4, 3. Leiden 9/4, 4. Szentes 6/4, 5. Manchester 0/4, 6. Liverpool 0/4

D csoport (Eger):
 
NGM Firenze (olasz)–Olympiakosz Pireusz (görög) 8-7
ZF Eger–Izmailovo (orosz) 9-8

Az állás: 1. Firenze 6, 2. Olympiakosz 3, 2. Eger 3, 4. Izmailovo 0
Vízilabda hírek
euroliga
női euroliga
zf eger
uvse
szentes
eger
hungerit szentes
antal dóra
bujka barbara