cover image
Egyéb

OSC-siker és 6-0-s előny az elődöntőre az FTC ellen!

2021. május 2. 15:07

Varga Dániel csapata 9-7-re legyőzte a Ferencvárost, és három meccslabdája van a bajnoki döntőbe jutáshoz.

A Ferencváros nyert már egy rangadót a héten, amikor Szolnokon, az azóta az alapszakaszt megnyerő Dózsa otthonában győzött nagyon magabiztosan. Nagy volt a tét a szombati rangadón, ugyanis OSC-siker esetén kettejük rájátszás párharca 6-0-s újbudai előnnyel indult volna - méghozzá a Nyéki Imre Uszodában.
 
Ősszel ugyanis a több sebből vérző Ferencváros hazai pályán kapott ki 16-12-re Varga Dániel csapatától, márpedig a versenyszabályzat alapján a playoffba viszik tovább az egymás elleni pontokat a felek. Ferencvárosi siker esetén 3-3-ról, döntetlen esetén 4-1-es OSC-előnyről startolt volna az elődöntő.
 
Ez volt tehát a kiindulópontja a meccsnek, ami hatékony védekezőmunkával indult mindkét oldalon, 1-1-re álltak a csapatok az első nyolc perc után. 3-2-es ferencvárosi előny után kétszer is megvolt a lehetősége a vendégeknek a plusz kettőhöz, de Varga Zsolt időkérése után a blokk mentette Vámos Márton lövését, majd közvetlenül ezután Nikola Jaksic a második hibáját szedte össze, a fault után jött is az OSC időkérése - mindez a második negyed 6. percének végén.
 
Hárai Balázs fejezte be egy húzással az emberelőnyt, Varga Dénes 5 méteresből válaszolt rá, majd Vogel Soma védése után a Fradi 10-eséé volt az első félidő utolsó szava is: emberelőnyből az utolsó másodpercben lőtt gólt, ezzel a nagyszünetben 5-3-ra vezetett a Ferencváros.
 
Kettős emberelőnyből Tóth Márton csökkentette a hátrányt a harmadik negyed elején, majd Vámos dörgő kapufát lőtt (sokadszorra csattant a labda a lécen), más kérdés, hogy azt követően védekezésben javított.
 
3:31-gyel a negyed vége előtt Burián Gergő találta meg a rést a pajzson, 5-5-re egyenlített, kisvártatva Vigvári Vendel nagyszerű elnézős passzából Vámos vette vissza a vezetést. Csacsovszky Erik reagált a fejleményekre, egészen pazar góllal, a meccs vége felé közeledve egyre látványosabb jeleneteket figyelhettünk.
 
Lévai Márton remekelt a meccsen (Fotó: Madar Dávid/OSC)

Lévai Márton remekelt a meccsen (Fotó: Madar Dávid/OSC)

Vigvári Vendel lőtt gólt fórból az OSC-blokk mellett ezután, nem hagyta magát a Ferencváros, Sedlmayer például a túloldalon rögtön labdát szerzett, más kérdés, hogy aztán előnyben adta el a labdát a vendégcsapat. Erdélyi Balázs büntette meg a kihagyást, akciógóllal jelentkezett, 7-7! Innen jöhetett az utolsó nyolc perc.
 
Várnai Kristóf gyönyörű emberelőnyös gólja nyitotta a negyedik negyedet Burián Gergely remek passza után, 2-1 után vezetett ismét az OSC. Sőt, Manhercz Krisztián is megmutatta magát, a legjobbkor lőtte meg első gólját újbudai szempontból, kettővel vezetett az OSC! Időt kellett kérnie Varga Zsoltnak.
 
Jaksic a kapufára bombázta a fórt, majd a következő vendégakciónál Varga Dénes ziccerébe ért bele Lévai Márton. Négy perccel jártunk a meccs vége előtt, az OSC védekezése pedig roppant hatékony volt a döntő szituációkban.
 
1:38-cal a vége előtt kimaradt a végén a hazai előny, de a ferencvárosiaknak muszáj volt gyorsan ellőnie a labdát, Zalánki tette meg, Lévai ölébe.
 
A végén az OSC okosan lejátszotta a maradék időt, megnyerte a meccset, és hatalmas lehetőséget teremtett magának a bajnoki döntőbe jutásért.
 
Varga Dániel csapatának három "meccslabdája" van tehát. Az elődöntők május 5-én, szerdán kezdődnek.

Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője:

"Nagy lendülettel indult a mérkőzés, éreztem a csapaton egyfajta feszültséget. Nagy teher volt az elvesztett és most visszaszerzendő három pont tudata. Nem tudtunk úgy elszakadni tőlük, hogy pszichésen meg tudjunk nyugodni a mérkőzésen, az utolsó negyedben viszont bár megvoltak a helyzeteink, ezúttal nem mentek be. Azok a helyzetek, amik az elmúlt években mellettünk voltak, most nem a mi javunkra dőltek el. Ziccerek maradtak ki, a játékosok mindent megtettek, de el is fáradtak a végére. Vannak olyan mérkőzések, amikor azok a dolgok sem jönnek össze, amik korábban egyértelműek voltak. Az, hogy 0-6, engem még nagyobb motivációra késztet, még nagyobb akarattal fogjuk elkezdeni a felkészülést a szerdai meccsre."

Varga Dániel, az OSC vezetőedzője:

"Önmagában nagy fegyvertény a Fradit megverni, de az később derül ki, mennyire nagy fegyvertény ez a mostani. Ez egy fontos győzelem volt a pontok, a lelkek, a visszaigazolás szempontjából is. De a következő meccs is 0-0-ról indul, nehéz szerdai mérkőzésre számítok, hiszen a Fradi javulni fog. Az elején egyébként nem voltunk még higgadtak, sok labda kiesett a kezünkből, alig volt kapuralövésünk, bele kellett rázódni a Fradi speciális játékához, iramához. Stabilnak kellett maradnunk, mert a Fradi egy-egy hibánkat mindig kihasználta. Örülök, hogy védekezésben rendben voltunk, Lévai Marci bravúrokat mutatott be, és a meccs második felében már elöl is jók voltunk."
 
Burián Gergely, az OSC játékosa:

"Először is gratulálok mindkét csapatnak, szerintem nagyon jó mérkőzést játszottunk. Az volt a kulcs ma, hogy Dumit, Vámost és Zalánkit ki tudtuk kapcsolni előnyben és a 6 a 6 elleni játékban is jobban kimentünk rájuk. Sok blokkunk volt, elöl jöttek az extrák, Marci is nagyon jól védett, a helyzeteinket pedig nagyjából belőttük. Fontos volt a mai győzelem, hiszen így 6-0-ról kezdjük az elődöntőt. Mégsem szabad félvállról venni, hiszen a Fradi a világ egyik legjobb csapata, bármikor, bármilyen állásból képesek nyerni. De fel fogunk készülni, ezt a mai meccset holnapra már elfelejtjük, és újult erővel készülünk a szerdaira."
 
E.ON OB I, alapszakasz, 30. forduló:
 
OSC Újbuda-FTC Telekom Waterpolo 9-7 (1-1, 2-4, 4-2, 2-0)
Gólszerzők:
Burián 2, Erdélyi 2, Hárai, Tóth M., Csacsovszky E., Várnai, Manhercz K., illetve Varga Dénes 2, Zalánki, Jaksic, Fountoulis, Vámos, Vigvári Vendel
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
A rájátszás menete, időpontja
 
Az elődöntők 7 nyert pontig tartanak, a csapatok magukkal hozzák az alapszakaszban egymás elleni mérkőzésen szerzett pontjait.
 
Elődöntő
1. mérkőzések
2021. május 5., szerda
Szolnok-BVSC - az állás: 4-1
OSC-FTC - az állás: 6-0
 
2. mérkőzés
2021. május 13., csütörtök
FTC-OSC, 19:30 - tv: M4 Sport (ha szükséges)
Ha szükséges - BVSC-Szolnok
 
3. mérkőzés - ha szükséges
2021. május 16., vasárnap
OSC-FTC, 14:05 - tv: M4 Sport (ha szükséges)
 
Döntő - két nyert mérkőzésig (valamennyit az M4 Sport közvetíti)
2021. május 19., szerda, 20:45
2021. május 22., szombat, 16:30
Ha szükséges - 2021. május 25., kedd, 19:00
Vízilabda hírek
osc
ftc